.

Občine Jeruzalem Ormož

jeruzalem ormožOrmož je zgodovinsko povezan s Ptujem od prazgodovine naprej in tudi srednjeveški Ormož so v 13. stoletju ustanovili Gopodje Ptujski, ki so madžarskim zavojevalcem postopoma trgali zemljo ob Dravi. Za uspešnejše prodiranje na madžarsko posest so Ptujski na pomoč poklicali križarske viteze, ki so se ravno takrat vračali iz Jeruzalema. In križarji so na osvojeni zemlji postavili cerkev in grad v Veliki nedelji , sredi mehkih gričev, kjer je gotovo že takrat rasla tudi trta, pa po legendi Marijino cerkev, v katero so postavili prav iz Jeruzalema prinešeno podobo Matere božje. Od takrat naprej so ti kraji blagoslovljeni z imenom Jeruzalem, zaradi katerega so – ob velikih količinah vrhunskega vina – znani daleč v tuje dežele. Pa vino ni vse, kar vas čaka – en dan bo premalo za vse!


 

OBČINA ORMOŽ

Občina Ormož je del Prlekije, pokrajine med Muro in Dravo, ki jo poznavalci umeščajo med slovensko-hrvaško mejo ter Gornjo Radgono in Ptuj.

Središče občine Ormož predstavlja istoimensko mesto, ki se je razvilo na rečni terasi nad reko Dravo, kjer so arheologi odkrili bogate ostaline bronastodobne naselbine, ene največjih tovrstnih naselbin v vzhodno-alpskem prostoru. Ponovni vzpon je naselbina doživela šele v srednjem veku. Sredi okopa iz bronaste dobe sta v 13. stol. nastala grad in mesto. Ime kraja Holermuos se omenja v listini iz leta 1273, v čast Frideriku Ptujskemu, ki je mestu podelil mestne pravice, pa mesto prevzame ime Friedau. Mesto so velikokrat opustošili požari, razdejanje za seboj pa so pustili tudi Madžari, Turki in Kruci. Mirnejše obdobje za razvoj se je začelo šele v drugi polovici 18. stoletja. Bogato dediščino območja predstavljajo zanimive razstave in muzejske zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož v ormoškem gradu in grajski pristavi, obiska vredna pa sta tudi cerkev Sv. Jakoba, ki se med drugim ponaša z dragocenimi slikarijami, in mestno jedro.

Ormož spada danes med tista mesta na Slovenskem, ki so ohranila svoje posebnosti, hkrati pa je v njih čutiti živahen utrip sedanjosti v delovanju šol, gimnazije, knjižnice, glasbene šole in številnih društev, kar obeta svetlo prihodnost. Še posebej mesto oživi ob tradicionalnih prireditvah – od pusta, prvomajskih prireditev, poletnih dogodkov do jeseni, ko se, območju primerno, v Ormožu odvije eno največjih martinovanj v državi. Skozi vse leto na obisk in okušanje vabi zanimiva ormoška vinska klet, na kulinarično raziskovanje pa priznane gostilne. V poletnih mesecih je odprto tudi lično javno kopališče.

Tudi za nastanek Velike Nedelje, večjega naselja v občini Ormož, so bili odločilnega pomena Gospodje Ptujski. Po legendi bi naj na samo Veliko noč leta 1199 Friderik Ptujski ozemlje iztrgal iz ogrskih rok in v zahvalo za veliko pomoč pri tem obširno posest podaril nemškemu viteškemu redu. Križniki so v kraju postavili grad in cerkev Svete Trojice. Oboje obiskovalce čaka odprtih vrat, prav posebej pa ploščad pred gradom oživi ob izjemno obiskanih gledaliških predstavah lokalne ljubiteljske gledališke skupine.

Le malo naprej so Podgorci. Vas je dobila ime zaradi lege pod vinogradi – pod goricami. Krona vinogradniške tradicije v Podgorcih je Praznik vina in domačih jedi, v okviru katerega poteka najstarejše ljubiteljsko ocenjevanje vin v Sloveniji, znano tudi v tujini.

Na drugo stran Ormoža pot vodi v Jeruzalemske gorice. Idilična pokrajina, ki jo oblikujejo slikoviti griči, prekriti s terasami vinogradov, z visokimi topoli, cerkvami in hišami po slemenih, očara tudi vsega lepega vajene svetovne popotnike. Izjemna klima omogoča idealne razmere za gojenje vinske trte - sonce, zelenje in prijaznost domačinov pa so že stoletja znani kot posebno zdravilno okolje, kamor so in še prihajajo zdravje in življenjsko radost iskat ljudje od blizu in daleč.

Najsvetejše in najslavnejše ime nosi Jeruzalem – slikoviti zaselek okoli Marijine cerkve. Po eni do mnogih legend so tudi to dali postaviti križniki in vanjo namestili iz daljnega Jeruzalema v Sveti deželi pripeljano podobo Milostne. Dvorec ob cerkvi še danes prav po dvorno gosti svoje goste – kot majhen butični hotel za velike užitke. Ti so zagotovljeni tudi v času že slavnega vinskega Festivala Jeruzalem. Druženje z vrhunskimi vini, ki so skozi stoletja romala na mize cesarskih in plemiških dvorov, je posebno doživetje tudi v več kot 300 let stari zidanici Malék, ki v notranjosti skriva kapelo in eno največjih preš – stiskalnic za grozdje.

Na obisk – peš, na kolesu po eni od množice kolesarskih poti, ali romantično – s kočijo, vabijo slikovito Svetinje, pa Kog, Miklavž in številni drugi kraji, kjer so še ohranjene lesene, s slamo krite vinske kleti in klečaje. Med prebivalci so se ohranile tudi domače obrti: lončarstvo, sodarstvo, opekarstvo, izdelovanje ljudskih glasbil, igrač, rož in okrasja iz papirja.

Na vsakem koraku obiskovalca čaka pravo prleško gostoljubje: z vrhunskim vinom se lepo družijo značilne jedi, kot so prleška gibanica, posolanka, z ajdove, koruzne in pšenične zlevanke, kvasenice in povitice, prleški zrezki in seveda prleška tünka, ki je najbolj tipična in poznana prleška mesna jed. Način njene priprave je posebej zaščiten, zahteva pa posebne sestavine in pogoje. Slednje velja tudi za Cvetkin sadni kruh. Poskusite ga!

Več informacij na: www.ormoz.si


 

OBČINA SREDIŠČE OB DRAVI

Med reko Dravo in vinorodnimi griči Jeruzalemskih goric je območje občine Središče ob Dravi. Zgodovina istoimenskega naselja sega daleč do neolitika. Sedanja naselbina je nastala iz cerkvenega središča, fevdalne postojanke in obcestne naselbine. Za leto 1255 je za to območje izpričana pomembna utrdba na meji z Ogrsko, vendar je o njej malo znanega in se že od turških vpadov omenja kot razvalina. Že leta 1293 je kraj prejel trške pravice. Jedro Središča je lično urejen lijakasti trg, ob njem pa stoji cerkev Sv. Duha, ki se prvič omenja v 16. stol. Cerkev je lep primer poznogotske podeželske arhitekture s kvalitetnimi kamnoseškimi in kiparskimi detajli. Sedanje gručasto osrednje naselje je bilo v zadnjih letih prenovljeno in posodobljeno.

Središčanci so znani kot zavedni in družabni ljudje, kar potrjujejo prosvetna, športna in narodnobuditeljska društva, ustanovljena že od konca 19. stoletja dalje. Spoznamo jih lahko ob ogledu krajevne muzejske zbirke.

Vse številnejši obiskovalci prihajajo na to območje uživat v naravnih danostih. Ob reki Dravi je zaščiteno območje krajinskega parka, ki se nahaja na območju 2 kilometra širokega poplavnega loka. Ta predstavlja izjemno krajinsko podobo, tako v Sloveniji kot v Evropi.

Nič manj pa ne pritegnejo tradicionalne kulinarične dobrote, med katerimi je nepogrešljivo bučno olje. Buče ali »tikve« vabijo v Središče ob Dravi skozi vse leto, posebej pa drugo soboto v septembru, ko se v okviru »praznika buč« zvrstijo predstavitev proizvodnje bučnega olja, razstava buč, pestra kulinarična razstava, degustacije številnih jedi iz buč, bučnih semen, bučnega oplodja in bučnega olja, tekmovanje v kuhanju bučnega golaža in različnih spretnostnih igrah. Tako veselo pa je v Središču tudi ob pustu in še večkrat skozi leto!

Več informacij na: www.sredisce-ob-dravi.si


Foto: arhiv RDO, avtor: Ciril Ambrož

Sei qui: Domov Communities

logotip ministrstvo za gospodarstvo

Naložba v vašo prihodnost

Za ustrezno in pravilno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke / We use cookies to improve our website and your experience when using it. DETAILS: podrobnosti / privacy policy.

Sprejemam piškotke za to stran / I accept cookies from this site.