.

Občine Haloze

halozeColles ali Halonga – sploh ni pomembno, katero od teh imen je dalo ime današnjim Halozam. Oboje namreč pomeni gričevnat svet, po katerem so že vsaj dve tisočletji nazaj na prisojnih lega sadili vinsko trto. Značilne podobe haloških goric tudi še danes dopolnjuje neokrnjena narava, ki daje krajem nek drugi ritem, Haložanom pa samosvoj značaj, še posebej trdno navezan na domače kraje. Mogočne trdnjave, romantični dvorci, skriti samostani, bele cerkve po slemenih – z najbolj opevano, Marijino, haloške domačije, vmes pa....od zgodnje pomladi do pozne jeseni pesem iz vinogradov, ki se ji od poletja do jeseni pridruži še pesem klopotcev.... Ko se vrnemo k naravi, čas teče drugače, v hitrosti pesmi.... Haloze so razgibana pokrajina gričev in hribov na severovzhodu Slovenije na prisojnih straneh, poraslih z vinsko trto. Nekoliko odmaknjen svet nad Dravo in Dravinjo ob slovensko-hrvaški meji slovi po prvinski lepoti krajine, prijaznih ljudeh ter izvrstnih vinih. Vinogradništvo je Halozam vtisnilo svojsko podobo. Haloška vina so ime Haloz ponesla širom po svetu in najbrž izvira od tod tudi njihovo ime – iz latinske besede Colles, ki označuje vinorodne griče, gorice. Drugi iščejo izvor v staroslovanščini, kjer naj bi ime Halonga pomenilo svet prepleten s hribčki.


Preberite več: Občine Haloze

Občine Slovenske Gorice

slovenske gorice»Slovenske gorice – kako ste vendar lepe! Hribček za hribčkom se dviga iz tal, zgleda kakor bi bili to strnjeni valovi morja, ki je odteklo pred davnimi časi. Oj, vinogradne gorice, kako ste mične, ljubke z vašimi belimi hrami po vrhovih, obširnimi vinogradi in bujnimi sadonosniki…!« je o svetu med Dravo in Muro, največjim slovenskim gričevjem, zapisal pisatelj Ožbalt Ilaunig. Enakih misli sta bila tudi Ivan Cankar in general Rudolf Maister, ter množica znamenitih rojakov, ki so darove domačih krajev ponesli v svet. Slikovito gričevnato Slovenskogoriško pokrajino sooblikujejo posamezne vasi in trgi, gradovi ter številne cerkve s Trojiškim samostanom. Presežke dovršenosti pa nam ponujajo slovenjegoriške cimprače, klečaje, ki v naravi bogati z mlakami, jezeri, rastlinskimi in živalskimi vrstami zaokrožijo lepoto krajine. Posebno mesto pripisujemo zlatovratki, ptici ki ima dom med visokodebelnimi sadovnjaki in se uvršča med redke in ogrožene živalske vrste. Te še skrite bisere Slovenskih goric lahko občudujete preko kolesarskih, vinskih in pešpoti, domačij – vmes se ustavite, zasanjate, osvežite, ter napolnite energije z zdravilno močjo Slovenskih goric.


Preberite več: Občine Slovenske Gorice

Občine Jeruzalem Ormož

jeruzalem ormožOrmož je zgodovinsko povezan s Ptujem od prazgodovine naprej in tudi srednjeveški Ormož so v 13. stoletju ustanovili Gopodje Ptujski, ki so madžarskim zavojevalcem postopoma trgali zemljo ob Dravi. Za uspešnejše prodiranje na madžarsko posest so Ptujski na pomoč poklicali križarske viteze, ki so se ravno takrat vračali iz Jeruzalema. In križarji so na osvojeni zemlji postavili cerkev in grad v Veliki nedelji , sredi mehkih gričev, kjer je gotovo že takrat rasla tudi trta, pa po legendi Marijino cerkev, v katero so postavili prav iz Jeruzalema prinešeno podobo Matere božje. Od takrat naprej so ti kraji blagoslovljeni z imenom Jeruzalem, zaradi katerega so – ob velikih količinah vrhunskega vina – znani daleč v tuje dežele. Pa vino ni vse, kar vas čaka – en dan bo premalo za vse!


Preberite več: Občine Jeruzalem Ormož

Občine Ptuj

ptujPtuj – zakladnica tisočletij, najstarejše neprekinjeno poseljeno mesto na Slovenskem, vam z veseljem pokaže svoje bogastvo, hkrati pa ponudi številne dobrote – na krožniku in v kozarcu, za oči, ušesa in dušo.....Sprehod po starodavnih ulicah, ogled izjemno bogatih muzejskih zbirk, obisk »ptujskega podzemlja«- najstarejše delujoče vinske kleti , sprehod ob »ptujskem morju« - največjem stalnem jezeru v Sloveniji - ali vožnja po njem... ZA VSAKO STAROST IN ZA VSAK OKUS PTUJ PONUJA TOČNO TISTO, KAR NJEGOVI OBISKOVALI ŽELIJO! Ptujsko Kurentovanje – največji karneval v državi in daleč naokrog konec zime privabi na sto tisoče obiskovalcev, razstava Dobrote slovenskih kmetij v maju na enem mestu zbere 1.400 tradicionalnih jedi, v poletnih mestih romantične ulice, trge in dvorane napolnijo umetniki s celega sveta in oblikujejo tradicionalni kulturni festival, v jeseni – ko mošt dozoreva v vino – pa se po mestu in njegovi okolici zvrsti množica veselih praznovanj vrhunske letine! Turistična destinacija Ptuj - Jeruzalem Ormož – Slovenske Gorice – Haloze vam nudi največ na enem mestu in za en obisk! Vendar bodite pripravljeni – že med prvim obiskom vas bomo prepričali, da nas boste še obiskali...in še večkrat! Vrnimo se kakih 2000 let v preteklost, v čas antičnega Rima. Tedaj je prav tu, kjer danes stojijo Terme Ptuj, vrvelo od dogajanja. Ne samo, da je bila Poetoviona eno največjih mest rimskih provinc, tu se je odločalo tudi o novem cesarju rimskega imperija... Mislite, da je vse to le duh zgodovine, ki naj raje ostane zaprt za muzejskimi zidovi? Po obisku Term Ptuj si boste zagotovo premislili. Stari Rimljani so namreč dobro vedeli, kako razvajati telo in duha - znali so si privoščiti užitke v rimskih kopališčih, ob bogato obloženih mizah in s kupico odličnega vina v roki. Prav ta Uživaški duh antičnega Rima vas bo v Termah Ptuj spremljal na vsakem koraku in vam ponudil tedanje starorimsko razkošje in udobje, vendar dopolnjeno z vsem, kar za prijetno počutje potrebuje sodobni človek.


Preberite več: Občine Ptuj

Nahajate se: Domov Občine občine Haloze

logotip ministrstvo za gospodarstvo

Naložba v vašo prihodnost

Za ustrezno in pravilno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke / We use cookies to improve our website and your experience when using it. DETAILS: podrobnosti / privacy policy.

Sprejemam piškotke za to stran / I accept cookies from this site.