.

Občine Haloze

halozeColles ali Halonga – sploh ni pomembno, katero od teh imen je dalo ime današnjim Halozam. Oboje namreč pomeni gričevnat svet, po katerem so že vsaj dve tisočletji nazaj na prisojnih lega sadili vinsko trto. Značilne podobe haloških goric tudi še danes dopolnjuje neokrnjena narava, ki daje krajem nek drugi ritem, Haložanom pa samosvoj značaj, še posebej trdno navezan na domače kraje. Mogočne trdnjave, romantični dvorci, skriti samostani, bele cerkve po slemenih – z najbolj opevano, Marijino, haloške domačije, vmes pa....od zgodnje pomladi do pozne jeseni pesem iz vinogradov, ki se ji od poletja do jeseni pridruži še pesem klopotcev.... Ko se vrnemo k naravi, čas teče drugače, v hitrosti pesmi.... Haloze so razgibana pokrajina gričev in hribov na severovzhodu Slovenije na prisojnih straneh, poraslih z vinsko trto. Nekoliko odmaknjen svet nad Dravo in Dravinjo ob slovensko-hrvaški meji slovi po prvinski lepoti krajine, prijaznih ljudeh ter izvrstnih vinih. Vinogradništvo je Halozam vtisnilo svojsko podobo. Haloška vina so ime Haloz ponesla širom po svetu in najbrž izvira od tod tudi njihovo ime – iz latinske besede Colles, ki označuje vinorodne griče, gorice. Drugi iščejo izvor v staroslovanščini, kjer naj bi ime Halonga pomenilo svet prepleten s hribčki.


 

OBČINA ZAVRČ

V Občini Zavrč dosežejo vinorodne Haloze najsevernejšo točko, ki jo oklepa od Ptuja in Markovec sem pritekajoča se reka Drava. Reka Drava je v preteklosti zelo vplivala na razvoj naselja, tudi sam nastanek cerkve Sv. Marije bi naj bil povezan z brodolomom splavarjev in njihovega srečnega izstopa iz deroče reke v kraju Zavrč. Zaradi neokrnjene narave, naravnih lepot in kulturnih znamenitosti se obiskovalci radi vračajo. Poleg vseh lepot, ki nam jih je podarila narava, se v občini nahajajo še ostale lepote in znamenitosti, ki jih je v preteklosti ustvaril človek. Ena izmed najlepših kulturnih znamenitosti je na vzpetini ležeči dvorec Zavrč, ki so ga zgradili grofje Sauri, nekdanji lastniki gradu Borl. Največjo tradicijo v tem delu Haloz ima vinogradništvo, ob katerem pa so se razvila številna gostinska, trgovska in drobna obrtna dejavnost. Na območju Občine Zavrč, se nahajajo tradicionalne vinogradniške lege kot so Turški vrh, Drenovec, Goričak. Majhna Občina Zavrč skriva številna presenečenja, ki se jih splača raziskati, dejstvo je tudi, da so Turki ob njihovi vrnitvi izpred Dunaja v Turškem vrhu pokopali turško babico z velikim zakladom. Mogoče ta zaklad čaka prav na vas!

View the embedded image gallery online at:
http://visitptuj.eu/obcine-haloze#sigProGalleria1ad18470ee

Več informacij na: www.zavrc.si


 

OBČINA CIRKULANE

Cirkulane, nekoč sv. Barbara v Halozah, je razgibano naselje. Vas Cirkulane je izredno tesno povezana z gradom Borl, ki se nahaja v Dolanah, na veliki skali nad reko Dravo. V Cirkulanah stoji cerkev sv. Barbare, ki je lepa baročna cerkev z 52 metrov visokim, rahlo nagnjenim zvonikom. Cerkev premore tudi grobnico, v kateri je pokopanih 21 duhovnikov in najbrž tudi grofje Sauri, ki so dali cerkev tudi zgraditi. Skozi leto se odvijajo številne prireditev ob cerkvici od rezi vinske trte, postavitve klopotcev, trgatve in Martinovega. Največ obiskovalcev in romarjev pa pride konec julija na aninsko nedeljo. V Občini Cirkulane se nahaja tudi Bračičeva planinska pot, ki se začne in konča pri njegovi rojstni hiši, ki stoji tik ob cerkvi. ... Cirkulane so znane tudi po fašenku in pustnih likih kot je haloški korant, rusa, baba deda nosi, druga večja prireditev pa je tudi Barbarno v mesecu decembru. Danes vinogradniki iz Cirkulan in okolice združujejo vsa tradicionalna znanja in koristijo naravne danosti za proizvodnjo vrhunskih belih vin sort laški rizling, ranfol, sauvignon, šipon, renski rizling in tudi aromatična vina, kot so traminec, rumeni muškat

View the embedded image gallery online at:
http://visitptuj.eu/obcine-haloze#sigProGalleriac63f3b2932

Več informacij na: www.cirkulane.si


 

OBČINA VIDEM

Občina Videm leži na južnem robu Dravskega polja, kjer se Haloze najbolj približajo rokavom reke Dravinje.Kraj je dobil ime po župnijski cerkvi sv. Vida, ki je bila zgrajena že v času romantike in se prvič omenja leta 1320. Na območju občine se nahajata tudi cerkev sv. Magdalene in cerkev sv. Avguština, ki se nahajata na istem hribu, visokem 503 m. Zaživita kot romarski središči konec avgusta.V občini najdemo mnoge kulturne in etnografske posebnosti, ohranjenih je mnogo običajev. Djočanova kmetija v Tržcu je etnološko-etnografski muzej haloškega roba. V kraju Pobrežje se nahaja zbirka pod nazivom Noša v Pobrežju in okolici v drugi polovici 19. stoletja. Etnološka zbirka Od zrna do kruha se nahaja v Dravcih. Občina zaradi ugodne vinogradniške lege slovi po odličnih vinih izbranih vrst: Laški rizling, Renski rizling, Sauvignon, Rumeni muškat, Traminec ... ter po bogati kulinarični ponudbi: kruh iz krušne peči, gibanica, gerpa ali ocvirkovka, haloška bunka, meso iz zaseke, slivovka. Obiska je še kako vreden tudi Krajinski park Šturmovci, naravna znamenitost, skozi katero vodi naravoslovna učna pot in kjer so ohranjene ogrožene vrste živali in rastlin.

View the embedded image gallery online at:
http://visitptuj.eu/obcine-haloze#sigProGalleria6b3f00771e

Več informacij na: www.obcina.videm.si


 

OBČINA PODLEHNIK

Podlehnik je naselje v severno-zahodnem delu Haloz, katerega jedro je v dolini potoka Rogatnice med Novo cerkvijo in Sveto Trojico. Najstarejše arheološke najdbe v okolici sodijo v neolitsko obdobje. To so glajene kamnite sekire in preluknjana kamnita kladiva iz serpentina. V srednjem veku je po dolini vodila pomembna trgovska pot iz Dravskega polja na Hrvaško, ki jo je čuval manjši grad Lehnik ali Liechtenegg, po katerem je kraj dobil ime. Pomembna cesta se še danes vije iz Avstrije preko Podlehnika do Hrvaške, kjer stoji drugi največji mejni prehod med Slovenijo in Hrvaško v Gruškovju. Ustavite se lahko v viničarskem muzeju na Gorci, kjer si v avgustu lahko ogledate tudi postavitev klopotca. V etnografskem muzeju na prostem je zbranih veliko predmetov s haloškega območja. Še danes je na tem prostoru znan doma izdelan glasbeni instrument, imenovan trstenke. Zelo znana je podružnična cerkev Matere Božje z zvezdasto obokanim prezbiterijem. V občini je še kako živa legenda o lovu na čarovnice, s katero so še danes povezane šege in navade davnih časov. Pomembni dogodki so Martinovanje, postavitev klopotca v avgustu, kožuhanje in druge prireditve.

View the embedded image gallery online at:
http://visitptuj.eu/obcine-haloze#sigProGalleriaf0d4542ccf

Več informacij na: www.podlehnik.si


 

OBČINA ŽETALE

Zgodovina omenja Žetale že leta 1228. Turki so kraj v preteklosti večkrat opustošili. Žetalsko dolino bogatijo številne cerkve. Cerkev sv. Boštjana iz leta 1415 je bila postavljena v spomin na čas, ko je tod morila kuga. V bližini je romarska cerkev Marije pomočnice iz leta 1725. Iz Žetal vodi označena planinska pot na Donačko goro mimo Resenika in Medgorja na vzhodni tretji vrh po severni prepadni strani in je zavarovana z jekleno vrvjo. V Občini Žetale lahko prehodite tudi pot do debele bukve in do izvira Sotle ter krožno ekološko pohodno pot. Po jutranjem pogledu na Žetale z vzhodne strani, ko sonce obsije temna gozdnata pobočja Maclja, vrh Donačke gore in Resenika in vinograde, lahko ta kraj primerjamo z alpskimi turističnimi kraji. Ta nekoliko višji del Haloz imenujemo tudi gozdnati del Haloz. V preteklosti so na tem delu Haloz delali kope in proizvajali oglje. Posebna znamenitost Žetal je Vukova domačija, obnovljena stara domačija, ki prikazuje način bivanja in življenja v Halozah pred 100 leti in je vredna ogleda. Najbolj znana prireditev v Žetalah je kostanjev piknik v mesecu oktobru. 15. avgusta pa je tradicionalno romanje k cerkvi Marije pomočnice.

View the embedded image gallery online at:
http://visitptuj.eu/obcine-haloze#sigProGalleria57bb347cc5

Več informacij na: www.zetale.si


 

OBČINA MAJŠPERK

Majšperk je občina v Halozah, ki skupaj s Ptujsko goro predstavlja vstopno točko v zahodni, nekoliko gozdnati predel Haloz. Majšperk se omenja že v 12. stoletju, ko se omenja grad Monsberg, ki je imel v zgodovini pomemben gospodarski, predvsem pa strateški pomen, saj je bil del obrambnega pasu, usmerjenega proti napadalnosti ogrskih kraljev. Grad so leta 1695 požgali uporni kmetje. Kljub ponovni pozidavi je po letu 1850 začel naglo propadati. Ohranjen je le še del obrambnega stolpa. Danes je Majšperk samostojna občina, ustanovljena leta 1995 z vsemi potrebnimi ustanovami in infrastrukturo. Ogledate si lahko Muzej volne in volnenih izdelkov z večletno tradicijo. Med znamenitostmi Majšperka velja omeniti tudi grad na Hamrah (današnji Breg pri Majšperku) s kapelo sv. Janeza Nepomuka, v centru Majšperka je cerkev sv. Miklavža izpred leta 1261, na vrhu slemena Jelovic pa stoji podružnična cerkev sv. Bolfenka iz leta 1649. Ob obisku Majšperka pa nikakor ne smemo pozabiti na Ptujsko Goro, znan romarski kraj z najlepšim slovenskim gotskim spomenikom - Baziliko Marije zavetnice s plaščem iz konca 14. stoletja, od koder se ponuja čudovit razgled na vse strani.

View the embedded image gallery online at:
http://visitptuj.eu/obcine-haloze#sigProGalleriae5e79b6370

Več informacij na: www.majsperk.si


 

OBČINA KIDRIČEVO

Kidričevo leži na jugu Dravskega polja, sodi med mlajše kraje in je urbano, sodobno naselje. Nastalo je kot novozgrajeno industrijsko naselje, ki je raslo s stanovanjskimi bloki med borovimi gozdovi sredi Dravskega polja, nedaleč stran od takratne tovarne glinice in aluminija. Kraj je bil leta 1953 poimenovan po revolucionarju in gospodarstveniku Borisu Kidriču (1912-1953), kateremu je bil postavljen tudi spomenik v centru občine. Ponaša se s številnimi krajevnimi znamenitostmi, pa naj gre za naravno ali kulturno dediščino. Večina najimenitnejših kulturno zgodovinskih objektov je povezanih s sakralno arhitekturo in umetnostjo. Tako si na območju občine Kidričevo lahko ogledamo številne cerkve (cerkev Marijinega vnebovzetja v Cirkovcah, cerkev sv. Antona Padovanskega v Mihovcah, cerkev sv. Antona Puščavnika v Župečji vasi, cerkev sv. Kunigunde v Kungoti, cerkev sv. Lovrenca, v centru občine Kidričevo pa deluje tudi župnija sv. Družine. Med kulturno dediščino velja izpostaviti posest z dvorcem Sternthal iz leta 1870 ali v prevodu »zvezdna dolina« ter poznorenesančni dvorec Ravno polje, s hladno zunanjostjo in romantično notranjostjo.

View the embedded image gallery online at:
http://visitptuj.eu/obcine-haloze#sigProGalleria941ef2608e

Več informacij na: www.kidricevo.si


 

OBČINA MAKOLE

Občina Makole se nahaja v Dravinjski dolini na zahodnem robu Haloz ob izteku Jelovškega potoka, kot vas pa so bile Makole prvič omenjene leta 1375. O njeni bogati naravni in kulturni dediščini nam pričajo razne kovačije, mlini in ostanki rudnika črnega premoga v Šegi, danes pa so Makole turistično zanimiva občina. Največji ponos je dvorec Štatenberg. Obiskovalcem pričara dih preteklosti s privlačnim muzejskim delom in prostranim angleškim parkom. V znamenju umetniškega snovanja zaživi jeseni, ko v barvitem septembru gosti slikarsko kolonijo. Grajsko vinsko klet so leta 2001 prenovili in uredili v degustacijski prostor. Dvorec, park in širša okolica so zavarovani kot krajinski park Štatenberg. Kulturni znamenitosti v naselju sta cerkev sv. Andreja in poznogotska cerkev sv. Lenarta. V neokrnjeni naravi pa najdete številne vodne izvire, kraške jame in prelepe vinograde. Vsako leto pripravijo mednarodni festival Forma Viva Makole, kjer sodelujejo različni umetniki. Po tem festivalu pa je dobila ime tudi 7 km dolga Pot Forma Viva, kjer so na ogled skulpture, nastale na dosedanjih festivalih in si jo lahko ogledate tudi s turističnim vlakcem.

View the embedded image gallery online at:
http://visitptuj.eu/obcine-haloze#sigProGalleriab476333f7d

Več informacij na: www.obcina-makole.si


 

OBČINA POLJČANE

Poljčane ležijo v severovzhodni Sloveniji, med Bočem na severu in Dravinjskimi goricami na jugu. Območje je poseljeno že od antike. Sredi 19. stoletja je skozi kraj stekla železnica Dunaj-Trst, s čimer so bili dani pogoji za gospodarski razvoj kraja. Neoklasicistični občinski stavbi dajeta poudarek trikotni strešni čeli. V centru kraja je vredna ogleda Zimetova hiša iz konca 19. stoletja. Krasi jo bogata neobaročna fasada in urni stolp na strehi. Zaradi značilnega tlorisa je dobila ime "peglezn". Med naravnimi znamenitostmi občine Poljčane moramo zagotovo omeniti Boč, ki je z 979-imi metri nadmorske višine mogočen planinski očak, ki se strmo dviga nad Poljčanami. Nanj vodi več pešpoti, ki so označene s planinskimi markacijami, dostopen pa je tudi z avtomobilom. Na Boč se lahko odpravite peš po tradicionalni poti čez »Babo«, ali po kateri izmed treh učnih poti. Na Boču raste zaščitena rastlina, ki je zaradi cvetenja okoli velike noči dobila ime Velikonočnica. Ob cesti, ki vodi proti Rogaški Slatini, stoji vasica Lovnik, znana po vinogradništvu, od koder se lahko povzpnete proti Ljubični, kjer po poti med vinogradi prispete do romarske cerkvice sv. Marije.

View the embedded image gallery online at:
http://visitptuj.eu/obcine-haloze#sigProGalleria64004d0a83

Več informacij na: www.poljcane.si


Foto: arhiv RDO, avtor: Ciril Ambrož

Nahajate se: Domov Občine

logotip ministrstvo za gospodarstvo

Naložba v vašo prihodnost

Za ustrezno in pravilno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke / We use cookies to improve our website and your experience when using it. DETAILS: podrobnosti / privacy policy.

Sprejemam piškotke za to stran / I accept cookies from this site.