Partnerji projekta

Čebelarstvo in medičarstvo Medved

ČEBELARSTVO IN MEDIČARSTVO, MEDVED DAMJAN, s.p.
Dragonja vas 40 A
2326 Cirkovce

GSM: +386 (0)40 217 542

medekmali@hotmail.com

 

Slovenci se lahko pohvalimo z izjemno dolgo in bogato tradicijo čebelarstva, ki so ga že nekdaj spoštljivo imenovali poezija kmetijstva. Dandanes ta naziv znova velikokrat slišimo in preberemo, v skladu s ponovno obujeno zavestjo o pomembnosti zdrave prehrane, zdravilnih lastnosti medu in čebeljih izdelkov. Preden je sladkor postal dostopen vsem, je bil med najcenejše in včasih edino sladilo. Zato je skorajda vsaka kmetija gojila vsaj eno ali dve čebelji družini, kar je zadostovalo za samooskrbo z medom.

Da se nekdo s priimkom Medved ukvarja s pridelavo medu, gotovo ni naključje. V družini Damjana Medveda je čebelarstvo doma že več kot 100 let, s to dejavnostjo se je ukvarjal že njegov dedek. Gospod Damjan in njegov oče sta si pridobila tudi naziv čebelarskega mojstra, saj za ustrezno oskrbo čebel ne zadostuje samo ljubezen do te dejavnosti, ampak po čebeljem zgledu vztrajno delo, ne gre pa brez dolgoletnih izkušenj in posebnih znanj. Pridobitev tega naziva ni preprosta, saj je bilo potrebno izpite opravljati v avstrijskem Gradcu. V Sloveniji je bil poklicni standard za čebelarskega mojstra sprejet pred nedavnim, prvi izpiti pa so bili razpisani šele v letu 2011. Uspešno zaključeno izobraževanje ter pridobljeni naziv obema mojstroma pomeni osebno potrditev, izpolnitev pomembnega življenjskega cilja. Pri Medvedovih velja, da je najpomembnejše mojstrstvo v ustrezni organizaciji in usklajevanju lastnega dela in dela sodelavcev,  še bolj pa predajanje znanja in spretnosti na učence. Ne nazadnje je pridobitev mojstrskega naziva za vsakega čebelarja tudi svojevrstna čast.

Danes imajo Medvedovi več kot 100 panjev. Njihove čebele najdejo pašo pretežno ob Dravi in na severnih in južnih pobočjih Pohorja. Zraven medu – cvetličnega, akacijevega, hojinega, lipovega, gozdnega in kostanjevega, pridelujejo propolis, cvetni prah ter pripravljajo sadje v medu, medeno vino, medico in medeno penino. Slednjo pri Medvedovih pridobivajo po klasični metodi z zorenjem 1 do 2 leti. Po tej metodi jo prideluje le peščica slovenskih čebelarjev in mnogi trdijo, da je to slovenska posebnost. Ponujajo tudi medeni sladoled, ki ni le slasten ampak tudi zdrav, saj mu namesto sladila dodajo med. Ob posebnih priložnostih spečejo dišeče medenjake in pripravijo izdelke iz lecta, občasno pa tudi medene bombone in lizike. Spretni so tudi  v izdelovanju sveč iz čebeljega voska, V skladu s spoštovanjem stare tradicije čebelarjev in medičarjev svoje izdelke ponudijo tudi na stojnici ob večjih žegnanjih in raznih prireditvah.

Gospod Damjan svoje izjemno čebelarsko znanje in sposobnosti, ki jih je pridobival skozi leta izkušenj, rade volje deli. Ob pomoči žene Katje obiskovalcem predstavi izjemne zanimivosti iz življenja čebel, ob predvajanju filma z naslovom Domovina odličnih čebelarjev pa se lahko poučijo tako o tradiciji kot tudi razvitosti te plemenite dejavnosti v Sloveniji v današnjem času. Pri Medvedovih vam bodo z veseljem razložili dejstva o izjemnem pomenu  čebel za ohranjanje naravnega okolja, ob pokušini medu in čebeljih izdelkov pa boste deležni še kopice preizkušenih nasvetov v zvezi z njihovimi blagodejnimi učinki na telo in duha.  Če vas bo doživeto prepričalo in se boste v čebelarjenju želeli preizkusiti tudi sami, pa si lahko kar pri njih naročite tudi panje. V mizarskih delavnici izdelujejo vse vrste čebeljih panjev, ob tem pa tudi druge mojstrovine iz lesa – stopnice, okna, vrata, ograje, pohištvo... »Naravno« je pri Medvedovih življenjsko vodilo!


Dodatne informacije

  • destinacija: Haloze
Prebrano 35280 krat
Nahajate se: Domov Partnerji Partnerji Ptuj Dejan zavec gym

logotip ministrstvo za gospodarstvo

Naložba v vašo prihodnost

Za ustrezno in pravilno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke / We use cookies to improve our website and your experience when using it. DETAILS: podrobnosti / privacy policy.

Sprejemam piškotke za to stran / I accept cookies from this site.