Umetniško poletje na Ptuju - visitptuj.eu

Doživi lokalno

Biser ob Dravi v toplih poletnih mesecih preplavi kulturna vročica. Ptujski festivali in dogodki, so vabilo na lične ulice, mestne terase, barvite trge in ostala edinstvena prizorišča starega mesta, ki ljubi glasbo, gledališče, film, poezijo, sodobno likovno umetnost, poulično ustvarjalnost in zabavo pod zvezdnatim nebom. Vse to ljubimo tudi njegovi številni obiskovalci. Festivalska eksplozija dogodkov celo poletje kroji doživetja za vsak okus. Potopite se v njih.

Festival sodobne umetnosti Art Stays že od leta 2003 prinaša na Ptuj in v okolico vrhunsko produkcijo domačih ter tujih umetnikov, od najperspektivnejših mladih umetnikov do velikih imen sodobne umetnosti, kot so Ai Weiwei, Yoko Ono, Monira Al Qadiri, Gilbert & George, Jake & Dinos Chapman …

Tudi letos nas čakajo presežki iz zelo širokega spektra umetniških izrazov – od kiparstva, fotografije, slikarstva, instalacij do videa, performansov in glasbe. Sedemnajsta izvedba festivala Art Stays z naslovom FUTUREvizija sveta bo predstavila mednarodni izbor umetnikov, ki svoja raziskovanja posvečajo prihodnosti in z njimi odgovarjajo na vprašanje Kaj nas čaka?

Mednarodni glasbeni festival Arsana vsako poletje poskrbi za glasbene vrhunce na najbolj dih jemajočih prizoriščih. Tudi letos se bo v srednjeveškem mestu zvrstilo vrtoglavo število izjemnih izvajalcev slovenske in svetovne scene, tudi 10-kratni dobitni nagrade Grammy.

Festival Dnevi poezije in vina že več kot dvajset let uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najkakovostnejših slovenskih vin. Vsako leto gosti številne pesnike z vsega sveta in izbrane domače vinarje ter nas navdušuje z večernimi pesniškimi branji in intimnimi zasebnimi dogodki, bogatim vinskim programom, številnimi koncerti, sobotno promenado poezije in drugimi barvitimi doživetji.

Letos bo festival obeležil že 10. obletnico domovanja na Ptuju. Častna gosta festivala bosta eden najbolj vplivnih in globalno prepoznavnih kitajskih pesnikov Bei Dao ter sodobna srbska pesnica in intelektualka Radmila Lazić.

Ena izmed čudovitih reči, zaradi katerih ljubimo poletje, je letni kino. Ko se zvečeri, stemni in popusti vročina, je prijeten že sam sprehod do kakšnega izmed žlahtnih mestnih prizorišč. Če nas tam pričaka dober film, ki nam bo dal misliti še nekaj prihodnjih dni, ni nobenega dvoma, da je bil večer odlično porabljen. Jubilejni 10. Kino brez stropa bo omogočil vpogled v sodobne svetovne filmske tokove s poudarkom na evropskih in neodvisnih filmih. Reprizno bodo na sporedu nekateri najbolj nepozabni filmi zadnje kinematografske sezone.

Prihajajoči dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih