FESTIVAL ARSANA 2022 - visitptuj.eu

FESTIVAL ARSANA 2022

21. 7. 2022 – 30. 7. 2022, različna prizorišča v starem mestnem jedru


KONCERT BENDOV IN GLASBENE PRIPRAVNICE POLETNE GLASBENE ŠOLE 
21. 7. ob 19.00, Slovenski trg, brezplačno

Nastopajo: Udeleženci poletne glasbene šole

Po lanskem uspešnem koncertu bendov lahko pričakujemo, da bo tudi letošnji zaključek Poletne glasbene šole nabit s pozitivno energijo, sproščenim vzdušjem in udarnimi glasbenimi točkami udeležencev delavnic. Novost letošnje Poletne šole je »mala glasbena šola (pripravnica)« za najmlajše. Ti bodo na zaključnem koncertu navduševali s petjem, plesom, igro ter muziciranjem s pomočjo ksilofonov, zvončkov, raznih tolkal in drugih glasbil.


RAIVEN: DOLOROSO (elektro – opera) 
21. 7. ob 21.00, Dom kulture Muzikafe, cena: 15€

Nastopajo: Raiven – vokal, harfa, ZanB – violončelo, Luka Beljan – violina

Raiven, akademsko izobražena glasbenica razvija strast in ljubezen do opernega petja in tudi do avtorskega udejstvovanja v popularni glasbi. Po opravljenem magistrskem študiju opernega petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani se je posvetila preučevanju ženskih likov, katerih usodo je pisala bolečina. Z vživljanjem v zgodbe protagonistk operne umetnosti je izoblikovala opus arij. Doloroso – elektroopera je celovita glasbena izkušnja onkraj omejitev, kjer se gracioznost klasike in opernega petja zlijeta s pop glasbo.


KONCERT VOKALISTOV POLETNE GLASBENE ŠOLE
22.7 ob 19.00, Slovenski trg, brezplačno

Nastopajo: Udeleženci poletne glasbene šole

Tradicionalni koncert bo zaokrožil celotedensko ustvarjanje in delo vokalistov Poletne glasbene šole. Mladi obetavni pevci se bodo predstavili v solističnih točkah in skupinskih pesmih, v katerih se bodo izkazali z večglasnim petjem. Nastop bo prikazal moč soustvarjanja in sodelovanja med mladimi pevci. Pričakujemo večer, poln dobre glasbe in mladostne energije.


VLADO KRESLIN, MALI BOGOVI & BELTINŠKA BANDA
22. 7. ob 20.30, Minoritski samostan, cena: 18€, 20€, 25€

Nastopajo: Vlado Kreslin – vokal, kitara, Mali bogovi: Iztok Cergol – violina, Mileta Grujić – klaviature, Tonč Feinig – klaviature, Matej Sušnik – kitara, Luka Jerončič – bas kitara, kontrabas, Luka Ovsec – tolkala, Gašper Peršl – bobni

Nastopi Vlada Kreslina v različnih zasedbah in s široko paleto gostujočih glasbenikov so na Festivalu Arsana dobrodošla stalnica, ki vedno znova navduši. Letos bo nastopil v družbi Malih bogov in godcev iz rojstnih Beltincev, Beltinške bande, s katero je poskrbel za preboj slovenske ljudske/etno glasbe in prekmurskega narečja ter ju z osebno noto približal vsem generacijam. Le kdo se ne spomni njegove prve največje uspešnice »Od višine se zvrti« in ne pozna njegove legendarne pesmi »Tista črna kitara«?, s katerimi predaja brezčasna sporočila z življenjskimi modrostmi.


ASTRID
22. 7. ob 21.00, Kavarna Bodi, cena: 10€

Nastopajo: Astrid Kljun – vokal, harfa, Tomaž Zupančič – kitara

Astrid Kljun je vsestranska umetnica, magistra opernega petja in harfistka, tekstopiska, plesalka in vizualna umetnica. S Tomažem Zupančičem, vsesplošno talentiranim umetnikom, kitaristom skupine MRFY in bodočim producentom, napovedujeta izid prvega studijskega albuma. Predstavila se bosta z materialom prihajajočega albumae, dodatkom vloženih skladb iz ozimnice in naborom priredb znanih slovenskih avtorjev.


KOŠČEK ČAROVNIJE
23. 7. ob 11.00, Mestna tržnica, brezplačno

Nastopajo: Tina in Matjaž Kekec

Le košček čarovnije je potreben, da se mesto prelevi v čisto pravi oder, poln glasbe in ulične umetnosti. S tehnično dovršenimi triki, inovativnimi pristopi in obilo dobre volje so le kanček tega, kar bodo z interaktivno in poučno predstavo pričarali artisti iz cirkusa Arbadakarba.


SOUNDSKETCH (SLO, ESP)
23. 7. ob 20.00, Hotel Mitra, cena: 12€

Nastopajo: Katarina Samobor – vokal, Jordi Roviro – trobenta, Jure Pišek – kitara, Tjan Šoštarič – bas, Gaj Bostič – bobni

Študentje evropskih glasbenih akademij, poznani pod imenom Fridas jazz quartet, bodo na festivalu Arsana nastopili s svežo in razširjeno zasedbo. Predstavili se bodo z avtorsko glasbo in skrbno pripravljenimi priredbami legendarnih jazz standardov.


BIG BAND RTV SLOVENIJA S SOLISTI: EVA HREN, AMAYA, KLEMEN SLAKONJA IN LADO LESKOVAR
23. 7. ob 21.00, Minoritski samostan, cena: 20 €, 25€

Nastopajo: Big Band RTV Slovenija, Solisti: Klemen Slakonja, Maja Keuc, Eva Hren, Lado Leskovar, dirigent: Lojze Krajnčan

Big Band RTV Slovenija je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu. Nepretrgano deluje od leta 1945. S prvim obdobjem je najbolj povezan Bojan Adamič, ki ga je pod imenom Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL) vodil do začetka 60. let 20. stoletja. Nasledil ga je Jože Privšek, ki je zasedbo povzdignil v najvišji kakovostni razred in utrdil njeno slavo na območju nekdanje Jugoslavije ter širše. Po Privšku so Big Band RTV Slovenija vodili Lojze Krajnčan, Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk, Tadej Tomšič, Patrik Greblo in drugi. V poletno noč, prežeto s slovensko popevko in svetovnimi uspešnicami soula ter jazza, nas bodo pod vodstvom Lojzeta Krajnčana popeljali izvrstni interpreti vseh generacij: Eva Hren, Maja Keuc, Klemen Slakonja in legenda slovenske popevke – Lado Leskovar.


BALKAN FEVER (MAK, SRB, BUL): VLATKO STEFANOVSKI, MIROSLAV TADIĆ & THEODOSSI SPASSOV
24. 7. ob 20.30, Minoritski samostan, cena: 18€, 20€, 25€

Nastopajo: Vlatko Stefanovski – kitara, Miroslav Tadič – kitara, Theodossi Spassov – kaval

Projekt BALKAN FEVER je sodelovanje treh virtuozov svetovnega slovesa. Makedonski kitarist Vlatko Stefanovski, srbski kitarist Miroslav Tadić in bolgarski kavalist Teodosij Spasov so s privlačnim glasbenim prepletom, ki združuje elemente jazza, rocka, klasične in ljudske glasbe, nastopali na najprestižnejših svetovnih odrih, med drugim v Royal Albert Hall v Londonu, Musikverein na Dunaju in na Kongresnem trgu v Ljubljani. Koncert bo slavnostno otvoril 14. mednarodni glasbeni festival Arsana.


KO SO SVETNIKI GOSTOVALI IN KAM SO SOL DALI 
25. 7. ob 17.00, Refektorij Minoritskega samostana, brezplačno

Izvajalka: Liljana Klemenčič
Nastopajo: Učenci zasebne glasbene šole v Minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj

Ali veste, kateremu glasbilu pravijo tudi klavir malega človeka?
Citrice so majhne citre, nanje igrajo citrarke in citrarji.


KAKO NASTANE ROPOTULJICA (USTVARJALNA DELAVNICA) 
25. 7. ob 18.00, Dvorišče Minoritskega samostana, brezplačno

Izvajalka: Eva Vilčnik

Izvirna glasbila, ki jih v veselem vzdušju že sedmo leto zapored skupaj z vami izdelujemo člani Društva Snop, bomo izdelovali tudi letos. Če nisi bil z nami pri ustvarjanju bobnov, marakas, trobente, kraguljčkov in drugih zanimivih glasbil, potem imaš letos priložnost, da z nami ustvariš nekaj povsem novega. Lepo vabljeni tudi tisti, s katerimi se srečamo vsako leto znova. Delavnica bo prilagojena predšolskim otrokom in otrokom prve triade. Z vami bo pedagoginja in profesorica glasbe Eva Barbara Vilčnik.


TADEJ TOŠ – Stand up Show
25. 7. ob 20.30, Dvorišče ptujskega gradu, cena: 18€

Tadej Toš, ambasador festivala, Ptuja in dobre volje, je postal nepogrešljivi del ptujskega poletnega festivalskega dogajanja. Smeh, zabava in druženje so po njegovem prepričanju ključni dejavniki okrevanja in normalizacije stanja družbe. V svojih predstavah se igralec in »stand-up« komik Tadej Toš posmehuje resnosti človeške resničnosti, kar je eden od načinov, kako se ubraniti pred brezčutno avtomatizacijo in robotizacijo življenja.


JAN KUS & SLAVO RICAN ASSEMBLY ft. VESNA PISAROVIĆ (SLO, HR, CUB, PR)
25. 7. ob 20.30, Dvorišče Minoritskega samostana, cena: 15€, 18€

Nastopajo: Vesna Pisarović – vokal; Jan Kus – glasbeno vodstvo, skladatelj/aranžer, tenor saksofon, sopran saksofon; Gabriel Vicéns – električna kitara; Ahmed Alom Vega – klavir, klaviature; Dan Martínez – električni bas, akustični bas; Fernando García – tolkala; Žan Tetičkovič – bobni

Glavna vizija zasedbe Slavo Rican Assembly je raziskovanje podobnosti in razlik med glasbo portoričanske in južnoslovanske tradicije ter njuno združevanje v koheziven, edinstven in privlačen zvok. Skupina želi opozoriti na univerzalnost človeškega življenja onkraj nacionalnih, političnih in kulturnih meja, s tem pa osvetliti možnost ustvarjanja novih »plemenskih« povezav, ki pa tokrat ne temeljijo na krvnem, temveč prej na duhovnem sorodstvu. Zasedbi se bo na poletni evropski turneji prvič pridružila slovita hrvaška vokalistka Vesna Pisarović. Vesna in Jan sta se spoznala na študiju jazz glasbe v Hagu na Nizozemskem, kjer je Vesna študirala jazz, se urila v improvizaciji in igranju etno glasbe. Priznana pop-vokalistka svojo ljubezen do bolj ustvarjalnih glasbenih zvrsti aktivno razvija že več kot 10 let, njen zadnji album z naslovom Petit Standard pa je izšel leta 2019 pri nemški založbi Jazzwerkstatt.


NOCTURNAL FOUR (SLO, ZDA, NL, ITA)
26. 7. ob 20.00, Hotel Mitra, cena: 15€

Nastopajo: Ratko Zjaca – kitara, Renato Chicco – orgle, Stefano Bedetti – saksofon, Marco Frattini – bobni
Zjača, Chicco, Bedetti in Frattini so mednarodno uveljavljeni jazz glasbeniki. Njihovo sodelovanje tvori neprekosljivo kombinacijo saksofona, kitare, orgel in bobnov, ki vodi do osupljivih rezultatov v odkrivanju zvoka in aranžmajev, prežetih z ritmičnimi zamislimi, teksturo in prostorom. Navdušenje, strast, intenzivnost in toplino umetnikov je mogoče izkusiti v vsakem trenutku njihovega nastopa v živo, ki predstavlja navdihujočo in prijetno moč izvirnih skladb in standardov.


PRIFARSKI MUZIKANTI z gosti: Nuška Drašček & Anja Bukovec 
26. 7. ob 20.30, Dvorišče Minoritskega samostana, cena: 12€, 15€, 18€

Nastopajo: Prifarski muzikanti: Martin Marinč, Mitja Ferenc, Valentin Južnič, Tonči Obranovič, Uroš Obranovič, Jernej Pečak in Dejan Šuštar, Nuška Drašček – mezzosopran, Anja Bukovec – violina

PRIFARSKI MUZIKANTI prihajajo iz Fare in na odrih nastopajo že 34. let. Sedemčlanska skupina je glasbeno pot začela kot poustvarjalka ljudskih viž iz Kostela in okolice, danes pa jim ni tuja nobena glasbena zvrst več. Igrajo vse od ljudske glasbe, zimzelenih melodij, popevk do številnih pesmi drugih narodov. Prifarce vodi Martin Marinč, najbolj poznano ime pa je kitarist in pevec Mitja Ferenc.

NUŠKA DRAŠČEK je solistka SNG Opera in balet Ljubljane, ki pa poleg opernega in koncertnega klasičnega repertoarja uživa tudi v drugačnih žanrih. Na koncertih izvaja slovenske popevke in ljudske skladbe, gospele, skladbe iz muzikalov in francoske šansone.

ANJA BUKOVEC je mednarodno priznana in najuspešnejša klasična violinistka v Sloveniji. Nastopa kot solistka v najrazličnejših žanrih in navdušuje občinstvo po vsem svetu. Anja Bukovec igra na violino Katharine Abbuehl.


FRIED PIES QUINTET
26. 7. ob 22.00, Slovenski trg, brezplačno

Nastopajo: Nuša Bezjak – vokal, Luka Gašparič kitara, Sanja Kopše – saksofon, Tjan Šoštarič – kontrabas, Niko Kostanjevec – bobni

»Fried Pies Quintet« je sveža ptujska zasedba, ki združuje nadarjene mlade glasbenike. Ustanovni član je štajerski kitarist Luka Gašparič, ki se ob klasični, rock in blues glasbi navdušuje tudi nad jazzom in funkom ter kitarskimi velikani, kot sta Django Reinhardt in Wes Montgomery.


LADJA, KI GRE PO MORJU IN PO SUHEM (GLASBENA PRAVLJICA) 
27. 7. ob 17.00, Dvorana GŠ Karol Pahor, brezplačno

Izvajalka: Liljana Klemenčič
Nastopajo: Učenci glasbene šole Karol Pahor Ptuj

»Ali je klavirist tudi lahko pianist?
Ali je res tomtom glasbilo ali je le besedni rompompom?«


MAVRICE, SAMOROGI & HIŠKE (USTVARJALNA DELAVNICA)
27. 7. ob 18.00, Dvorana GŠ Karol Pahor, brezplačno 

Izvajalka: Mojca Grula

Ko sobico ali kakšen drug kotiček doma okrasimo z ličnimi predmeti, ki smo jih ustvarili sami, se v tem prostoru počutimo še bolj domače in prijetno. V tej delavnici bomo iz kartona izdelali notranjo dekoracijo. Motivi bodo hiške, mavrice in čarobni samorogi, vse pa bomo okrasili s pisanimi poletnimi barvami.


P’JAYS 
27. 7. ob 21.00, Kavarna Bodi, cena: 15€

Nastopajo: Tomaž Gajšt – trobenta, Vid Šketa – trobenta, Matej Kužel – alt saksofon, Lenart Krečič – tenor saksofon, Blaž Avsenik – klaviature, Mark Žakelj – električna kitara, Jošt Lampret – bas kitara, Gaj Bostič – bobni

Skupina P’Jays združuje najmočnejše predstavnike mlajše generacije glasbenikov na slovenski jazz sceni. Premikanje meja, mešanje različnih glasbenih zvrsti, eklektika in izjemna ustvarjalnost so le nekateri znaki, s katerimi lahko opišemo ta izjemno perspektivni slovenski kolektiv. Prvemu albumu Pijammies, ki je trofeja mladostnega in energičnega fusion jazza, je sledil album z naslovom Raconteurs, konkretna nadgradnja in širjenje obzorij z vključitvijo godalnega kvarteta.


VOCAL WORKSHOP WITH NEW YORK VOICES 
28. 7. ob 11.00, GŠ Karol Pahor

Vokalni mojstrski tečaj je namenjen študentom, dijakom, profesionalnim glasbenikom, vokalnim skupinam, profesorjem in vsem, ki želijo izpopolniti in razvijati znanje v izvajanju jazz glasbe.
Lauren Kinhan, Darmon Meader, Peter Eldridge in Kim Nazarian, člani vokalnega kvarteta NEW YORK VOICES in prejemniki 2 Grammyjev bodo predavali o vokalni tehniki, vokalni jazz improvizaciji (scat), interpretaciji jazz standardov, večglasnem petju v skupinah in odgovarjali na vprašanja udeležencev.
Mojstrski tečaj bo potekal v dveh delih. V dopoldanskem času bo skupinska delavnica od 9.00 do 13.00 ure. V popoldanskem času bodo individualne ure s člani NYV, ki bodo vsem udeležencem na voljo za pasivno udeležbo.
ŠTEVILO AKTIVNIH UDELEŽENCEV JE OMEJENO, ZATO POHITITE S PRIJAVAMI!


KALIOPI & EDIN KARAMAZOV : OBLIVION (MAK, HR) 
28. 7. ob 20.30, Dvorišče Minoritskega samostana, cena: 18 €, 20€, 25€

Nastopajo: Kaliopi – vokal, Edin Karamazov – kitara, lutnja, Damjan Stanišić – kitara

OBLIVION je ekskluzivni glasbeni projekt balkanske dive Kaliopi ter enega najboljših svetovnih lutnjistov in kitaristov Edina Karamazova. Največja makedonska pop-rock zvezda Kaliopi in Edin Karamazov, ki je sodeloval med drugim z legendarnim Stingom, Andreasom Schollom in Stefanom Milenkovićem, bosta zaigrala glasbo različnih obdobij, kultur in tradicij. Pravita, da je Oblivion glasbeni projekt, v katerem lahko sanjaš z odprtimi očmi. Ob tej posebni priložnosti se jima bo na odru pridružil slavni kitarist Damjan Stanišić.


FREEKIND
28. 7. ob 21.00, Dom kulture Muzikafe, cena: 12€

Nastopajo: Sara Ester Gerdelj – vokal, klavir, Nina Korošak Serčič – bobni

Freekind pišeta novo poglavje regionalnega neo-soula, ki opazno štrli iz povprečja. Zasedbo v mednarodni sestavi hrvaške pianistke in vokalistke Sare Ester Gerdelj in slovenske bobnarke Nine Korošak Serčič vodi ustvarjalna filozofija »bodi svoboden, bodi prijazen«. Njuna tehtna besedila z močnimi sporočili zaživijo na krilih ritmov in melodij soula, R&B in jazza.


HGS
28. 7. ob 22.00, Slovenski trg, brezplačno

Nastopajo: Teja Ovčar, Pia Krajnc, Neža Angel, Zaja Postružnik

Vokalni kvartet HGS sestavljajo štiri odlične pevke, ki želijo s svojo izvirnostjo in duhovitostjo popestriti mladinsko glasbeno sceno. Teja Ovčar, Pia Krajnc, Neža Angel in Zaja Postružnik, zmagovalke mednarodnih pevskih tekmovanj, na svoj mladostniški način interpretirajo znane popularne skladbe in ustvarjajo avtorsko glasbo.


NEW YORK VOICES ft. VOX ARSANA
29. 7. ob 20.30, Dvorišče Minoritskega samostana, cena: 18€, 20€, 25€

Nastopajo: NEW YORK VOICES: Kim Nazarian, Lauren Kinhan, Darmon Meader, Peter Eldrige, VOX ARSANA: Barbara Grabar, Ana Delin, Samo Ivačič, Mladen Delin

New York Voices, z dvema grammyjema nagrajen vokalni kvartet, slovi po svoji odličnosti v jazzu in umetnosti večglasnega petja. Z albumom »Reminiscing In Tempo« so obeležili že 30. obletnico delovanja.»Brezhibne vokale priredbe upravičujejo sloves najbolj vznemirljive vokalne zasedbe na planetu.Zbrati tako edinstvene glasove v eni skupini je izjemna redkost, njihovo mojstrsko prepletanje barv pa edinstveno …« je zapisal BOSTON HERALD. Od njihove ustanovitve do danes so izdali kar 14 albumov in nastopali na najbolj prestižnih svetovnih odrih, kot so Carnegie Hall, Lincoln center, Kennedy center in znameniti The Blue Note.

Sodelovali so z velikimi imeni iz sveta glasbe: Manhattan Transfer, Ivan Lins, George Benson, Count Basie Orchestra, Paquito d’Rivera, WDR Big Band ipd. So ambasodorji festivala Arsana in veliki prijatelji Ptuja, s katerim so povezani od leta 2014, ko so starodavno mesto prvič obiskali in ga zapisali na svetovni glasbeni zemljevid. Tokrat se jim bo na odru pridružila skupina VOX ARSANA, s katero bodo predstavili nove priredbe, napisane prav za to priložnost. Vabljeni na vokalni vrhunec poletja 2022.


BIRDLAND
29. 7. ob 22.00, Kavarna Bodi, brezplačno

Nastopajo: Nejc Rac: vokal, kitara, Vane Skubic: vokal, kitara, Jernej Fortuna: vokal, klaviarture, Luka Petrovčič: bobni, Martin Gantar: bas kitara

Birdland so basistu prijazna skupina iz Logatca. Nejc, Vane, Martin, Luka in Jernej od leta 2019 igrajo pretežno mehki rock, ki ga odlikujejo slovenska besedila, (pre)dolge kitarske solaže s pridihom starodobnosti.


SIDDHARTA akustika & JOKER OUT
30. 7. ob 20.30, Mestna tržnica, cena: 25€, 30€, 35€

Legendarna Siddharta, ki že več kot četrt stoletja kraljuje na glasbenih odrih, in mlada glasbena skupina Joker out bosta pričarali epski zaključek poletnega dogajanja na novem prizorišču Mestne tržnice.
Siddharta ima po več kot petindvajsetih letih glasbenega ustvarjanja položaj ene vodilnih in najbolj priljubljenih glasbenih skupin v Sloveniji in Evropi. Bogat repertoar njihovih največjih uspešnihc bo izveden nekoliko bolj intimno, v akustični preobleki.

Joker Out s svojo ustvarjalnostjo, udarnim shagadelic rock & rollom in estetsko prefinjenimi videospoti podirajo mejnike v svetu bendovske glasbe in veljajo za trenutno najbolj vročo glasbeno zasedbo. Po letu in pol čakanja so oktobra lani kar dva večera zapored odigrali koncert v ljubljanski Cvetličarni in predstavili težko pričakovan prvenec Umazane misli.


Organizator: Festival Arsana

Foto: Arsana

Info

Datum in čas

21. 7. 2022 - 30. 7. 2022

Lokacija

Različna prizorišča v starem mestnem jedru

Več informacij

http://festivalarsana.com

Podobni dogodki

29 September - Aktualni dogodki

125 LET KINA NA PTUJU

Mestni kino, Cvetkov trg, Ptuj
29 Sep

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih