ŽIVE ULICE - visitptuj.eu

ŽIVE ULICE

FESTIVAL ULIČNEGA GLEDALIŠČA ANA DESETNICA

24.-26. 6. 2022, staro mestno jedro

Festival Ana Desetnica s prosto dostopno umetnostjo spreminja namembnost javnega prostora in ga odpira za ljudi. Na njem se vsako leto predstavijo atraktivne in kakovostne referenčne ulične skupine iz Slovenije in tujine, obenem pa ponuja prostor za prezentacijo še neuveljavljenim skupinam in eksperimentalnim projektom raznovrstnih žanrov in disciplin. Festivalski program obsega tudi cirkuške in plesne predstave ter intervencije, žive kipe, site specific performanse, inštalacije in delavnice.

PROGRAM

24. 6. 2022, petek
18:00   Mestni trg         GAM: Zadnji ulov
21:30   Mestni trg         KDPM & Čupakabra & Šlosart: SODRGA

25.6. 2022, sobota
10:00   Tržnica             Drago Zadnikar: ZELENA IGRALA
10:30   Mestni trg         Jakob Bergant: MONO CIRKUS
18:30   Mestni trg         Duo Slavica: DOBRO JUTRO
21:30   Tržnica              Dana Avguštin: THE ACT OF LOVE

26.6. 2022, nedelja
9:00   Mestni trg           Camilo Acosta Mendoza: CLAMYO
10:00  Slovenski trg      Teater PolPet: RIBA
11:00   Tržnica                Mencho Sosa THE FOOTBALL SHOW

OPISI PREDSTAV:

GAM: Zadnji ulov (ulično – gledališki spektakel), 40′

Ali v morju že plava poslednja riba? Je to orada? Morda brancin ali cipelj? In kaj storiti z njo, ko jo ulovimo: jo speči in pojesti, nagačiti in obesiti, ali poslati v dar bogovom morja? Interaktivna predstava Zadnji ulov z igralci na hoduljah, odlično glasbo ter atraktivnimi kostumi, rekviziti in scenskimi elementi (prava ribiška ladja, velika lutka), ki so izdelani iz recikliranih odpadnih materialov, na zabaven način interpretira pereč aktualen problem totalnega izlova rib in vse večje onesnaženosti morij z odpadno plastiko, ter ozavešča o tej tematiki, ki zadeva celotno človeštvo in ves planet – če se tega zavedamo, ali ne. Predstava je posvečena vsem, ki se s svojim delom ali aktivizmom zavzemajo za to, da bo svet postal čistejši in naravi prijazen.

KDPM & Čupakabra & Šlosart: SODRGA (kurjaža), 35′                                      

Mali uradnik, zaposlen na oddelku za napačno parkiranje, se v svoji izjemni delovni vnemi nekega dne znajde v deželi ognjenih škratov. In spozna, da je podžiganje ognja nekaj, kar si je že dolgo želel. Priden možic Street Theatre je za projekt Sodrga združilo moči s kolektivom Šlosart in Cirkuško skupino Čupakabra. Največja kurjaža, ki jo lahko najdete v Sloveniji, gledališki ulični ognjen spektakel, je v zadnjih letih gostoval po vseh večjih krajih, zaneslo pa jih je tudi na Poljsko in v Španijo. Izjemno vročino podžge še nabrita glasba legendarne slovenske glasbene zasedbe 2227.

Drago Zadnikar: ZELENA IGRALA (instalacija interaktivnih igral)

Eno od vodil Draga Zadnikarja je, da je vsak material in odslužen predmet primeren za ponovno uporabo in da ne smemo zavreči niti koščka lesa, saj s tem kot družba slabo vplivamo na svoje okolje. Sam različne odpadne kose (zavržene pralne stroje, peči, računalnike, kolesa ipd.) spreminja v interaktivna igrala in igre za velike in majhne otroke, za družine in vse ostale, ki se radi zabavajo, in ob tem razvijajo tudi svoje motorične spretnosti ter miselne sposobnosti.

Drago interaktivna igrala iz recikliranih materialov izdeluje že več kot dvajset let, zbirka pa zajema preko trideset unikatnih igral.

Jakob Bergant: CIRKUS NA PEDALA, 3 X 20 ‘(cirkuška predstava)                  

To poletje so za ljubljanskega cirkusanta sanje postale resničnost. Jakob Bergant, žongler, ki je prežongliral že polovico svojega življenja, je dobil svoj pravi pravcati cirkuški voz na enojni pogon.
Poganja ga veselje do vožnje z monociklom in želja po tem, da bi s svojimi cirkuškimi spretnostmi razveseljeval čim več ljudi.
S svojim “potujočim cirkusom” bo nastopal in animiral na različnih lokacijah po mestu.

Duo Slavica: DOBRO JUTRO (ulično – gledališka predstava), 30′

V predstavi Dobro jutro spremljamo dva prijatelja, ki si dan želita začeti s skodelico kave. A zaradi nerodnosti enega in nepotrpežljivosti drugega se že priprava mize ali mletje kave zdita povsem nemogoči opravili. Jima bo uspelo premostiti medsebojne razlike in skuhati kavo ali pa se nam obeta bombastična brezkofeinska katastrofa?

Dobro jutro je komična predstava o prijateljstvu z visoko hitrostjo in malo besedami. Vsebuje elemente fizične komike in cirkusa. Glede na to, da od igralcev zahteva izredno telesno pripravljenost, priporočamo, da predstavo zaužijete, preden ostarita.

Dana Auguštin: THE ACT OF LOVE (cirkuška predstava), 25′                            

»Sometimes we need to take a ride through hell to reach the Light that we are looking for!«

Zgodba o posamezniku, kot delu ponorelega sveta.

Zgodba o vlogi, ki se jo ne želi več igrati.

Zgodba o igri, katere se ne želi bit del.

Zgodba o iskanju rešitve.

Zgodba o ljubezni.

Predstava združuje sodobni ples in sodobni cirkus v poetično celoto v kateri se prepletajo gib

na tleh in v zraku. Namenjena je vsem generacijam.

Camilo Acosta Mendoza: CLAMYO (ulične intervencije), 40′

Clamyo je izkušen klovn, ki povsod, kamor pride, manifestira ljubezen do življenja in veselje. Ne pričakujte, da bo napihoval balone, ampak se pripravite na nenavadno, živahno in zabavno intervencijo, ki bo razmigala vaše telo in srce.

Teater PolPet: RIBA (ulično – gledališka predstava), 18′

Dve pomorščakinji plujeta po morju in skrbita za ladijski red. Iznenada iz morja skoči riba in v njima se prebudi

ribolovski nagon. Monotona plovba se spremeni v brezglavi ribolov, ki na trenutke spominja na video igrico, saj

junakinji preizkusita marsikaj, da bi riba pristala na njunem krožniku.

Predstava je brez besed, a močnih podob, ki se navdihujejo iz burleske, gledališča absurda in glasbe.

Mencho Sosa THE FOOTBALL SHOW (nogometno – cirkuška predstava), 35′  

Argentina verjetno najbolj slovi po svojih vrhunskih nogometaših. Mencho Sosa morda ni tako znan kot Messi in Maradona, a je kljub temu fuzbalerski mojster, ki mu ni enakega. Naenkrat lahko ukroti kar 5 nogometnih žog! Dejansko je Mencho Sosa igral za vplivni klub River Plate. Naredil je tudi cirkuško šolo. V predstavi združuje stvari, ki jih v življenju najraje počne: nogomet, cirkus in zabavljaštvo. To je edinstvena priložnost za ogled izjemnih nogometnih veščin od blizu!

V organizaciji MO Ptuj, projekt izglasovan v okviru participativnega proračuna 2022

foto: Luka Dakskobler

Info

Datum

24.-26. 6. 2022

Kraj

staro mestno jedro

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih