Festivalski utrip 2024 - visitptuj.eu

FESTIVALSKI UTRIP

NAJSTAREJŠEGA SLOVENSKEGA MESTA 2024


Festivalski utrip v najstarejše slovensko mesto prinaša pisano paleto kulturnega dogajanja!

Ptuj bo skozi vse leto in še posebej poleti obarvan z živahnimi odtenki glasbe, poezije, gledališča, likovne umetnosti in pouličnega ustvarjanja.

Barvite ulice, terase, trgi in drugi zanimivi kotički mesta bodo služili kot razgibana kulisa za edinstvena doživetja.

Izberite svoj odtenek zabave v starem mestu novih doživetij!


 

KURENTOVANJE 2024

3.-13. FEBRUAR 2024

Obiščite Ptuj v času enega najzanimivejših karnevalov na svetu, ko mesto postane največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem.


Organizator: Zavod za turizem Ptuj in Mestna občina Ptuj

35. FESTIVAL DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ

17.-19. MAJ 2024

Na osrednji slovenski kulinarični prireditvi s 35-letno tradicijo, ki poteka v prečudovitem Minoritskem samostanu, se predstavlja kulinarična ponudba slovenskih kmetij.


Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

SALON SAUVIGNON

18. MAJ 2024

Salon Sauvignon je festival vina, kulinarike in lepih umetnosti. Združuje vinarje, gostince, ljubitelje vina in gurmane ter glasbo in likovno umetnost.


Organizator: Salon Sauvignon

OPERNA NOČ NA PANORAMI

22. JUNIJ 2024

Na griču Arheološkega najdišča Panorama tradicionalno poteka izjemni glasbeni dogodek Operna noč na Panorami.

Pred mogočno kuliso Ptujskega gradu je slišati priljubljene odlomke znanih opernih del, ki s svojo brezčasnostjo in izjemnostjo vedno znova očarajo, poslušanje glasbe pod zvezdami pa zagotovo obeta nepozabno doživetje.


Organizator: Društvo za glasbeno umetnost Arsana

KARAVANA OKUSOV

28. in 29. JUNIJ 2024

Karavana okusov je prvi slovenski food truck festival.

S pisanimi tovornjački in prikolicami, polnimi dobrot, se ustavljajo na trgih, zategnejo ročno zavoro, zakurijo peči, odprejo lopute in ponudijo naboljši street food.


Organizator: Karavana okusov

Foto: Matjaž Kosmač, vir Karavana okusov

ART STAYS FESTIVAL

4.-7. JULIJ 2024,. otvoritveni vikend
4. JULIJ-8. SEPTEMBER 2024, razstave

Festival Art Stays spada med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in v tem delu Evrope.

Vse od leta 2003 prinaša najaktualnejšo produkcijo domačih in tujih umetnikov, od najbolj znanih, ki že blestijo v svetovnih muzejih in na bienalih (npr. Ai Weiwei ali Yoko Ono), do tistih najperspektivnejših.


Organizator: Kulturno umetniško društvo ART STAYS

16. FESTIVAL ARSANA

12.-27. JULIJ 2024

Ljubitelji glasbe boste navdušeni nad mednarodnim glasbenim festivalom Arsana.

Ta se je v zadnjih letih prebil med pomembne evropske festivale ter se zapisal na svetovni glasbeni zemljevid. Vsako leto se v času festivala zvrstijo številni dogodki in nastopi glasbenih umetnikov s področja klasične, jazz, world, vokalne in instrumentalne glasbe.


Organizator: Društvo za glasbeno umetnost Arsana

KINO BREZ STROPA


JULIJ IN AVGUST 2024

Letni kino s filmskimi vrhunci v čudovitem ambientu pod poletnimi zvezdami je razkošje, ki ga vsako leto znova komaj čakamo.

Kino brez stropa se je rodil na dvorišču Dominikanskega samostana, več let je kraljeval na Ptujskem gradu, leta 2019 se je razbohotil na griču Panorama, v koronskem 2020 se je prelevil v 1. ptujski drive-in kino, v letih 2021 in 2022 pa je projekcije selil na novo prizorišče: dvorišče za kinom.


Organizator: Mestni kino Ptuj, CID Ptuj, Javni zavod Ptuj

Foto: Albin Bezjak

ODPRTA KUHNA

20. JULIJ IN 5. AVGUST 2024

Karavana Odprte kuhne, edinstvene kulinarične tržnice, ki je obnorela slovensko in mednarodno kulinarično sceno, se rada ustavi tudi na Ptuju. Je prava zakladnica domače slovenske kuhinje, sodobne kulinarike, eksotičnih okusov daljnih dežel in butičnih slaščic.


Razvajali se bomo ob slastnih obrokih, osvežujočih pijačah, fini glasbi in odličnem vzdušju priljubljene kulinarične tržnice, ki od leta 2017 do danes v najstarejšem slovenskem mestu gostuje že desetič

Vabljeni, da se sprehodite med stojnicami, naužijete gurmanskih poslastic, poveselite s starimi znanci in nazdravite jeseni!

Dogodek organizira Odprta kuhna v sodelovanju z Javnim zavodom Ptuj

PTUJSKA POLETNA NOČ

2. – 3. AVGUST 2024

Kako mesto poka po šivih! Tradicionalna javna prireditev, ki jo vsako leto ob občinskem prazniku občina organizira v sodelovanju s ptujskimi gostinci, hotelirji in lokali.

Vsak trg je drugo glasbeno prizorišče, ulice se spremenijo v glasbene promenade, prijetno zadiši po hrani in mesto se zavrti.

UP! URBANA PANORAMA FEST

10. AVGUST 2024

Z željo, da bi najstarejšemu in najlepšemu mestu Ptuj prispevali k razvoju urbane kulture, bo že četrto leto zapored organiziran UP! Urbana Panorama Fest.


Organizator: Društvo za glasbeno analizo Popperkeg

XVII. RIMSKE IGRE

16. – 18. AVGUST 2024

Pred 2000 leti je bil Ptuj mogočno mesto: najprej vojaška postojanka, pozneje pomembno trgovsko in obrtno mesto.

Med Rimskimi igrami se Ptuj spremeni v rimski Poetovio: mesto zasedejo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in ostali Rimljani, ki pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.


Kulturno-zgodovinsko prireditev organizira društvo Poetovio LXIX, ki svoje udeležence in gledalce preseli 2000 let nazaj, ko je bilo sedanje mesto Ptuj (takrat Poetovio) močno mesto – najprej utrdba, in kasneje veliko trgovsko in industrijsko središče. V mestu in v Rimskem kampu Poetovio tako nekaj dni vlada vzdušje starega Rima iz obdobja cesarja Vespazijana (1. stoletje našega štetja), ko več kot 700 kostumiranih igralcev predstavlja življenje in običaje starega Rima.


Foto: Mankica Kranjec

DNEVI POEZIJE IN VINA

19. – 24. AVGUST 2024

Dnevi poezije in vina so največji mednarodni pesniški festival, ki v očarljivem starem mestnem jedru Ptuja združuje najboljše pesnike in umetnike z vsega sveta ter ponudbo najboljših slovenskih vin. Vsi festivalski dogodki potekajo v slovenskem in angleškem jeziku, zato so si Dnevi poezije in vina z leti pridobili zvesto domače in tuje občinstvo.

Ob velikih večernih pesniških branjih in koncertih, prijetnih zasebnih branjih, okroglih mizah in otroškem programu festival vsako leto prinaša številne novosti in drobna presenečenja iz sveta glasbene, gledališke, filmske, fotografske in drugih umetnosti.

55. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE PTUJ 2024 IN FESTIVAL OTROCI POJEJO SLOVENSKE PESMI IN SE VESELIJO

6. in 7. SEPTEMBER 2024

Ptujski festival ljudske glasbe je najstarejši in najprestižnejši tovrstni dogodek v Sloveniji. Prvič je bil izveden leta 1969.

Ansambli tekmujejo v dveh kategorijah: klasični kvinteti in v kategoriji ostalih ansamblov. Na festivalu vsak ansambel sodeluje z dvema novima skladbama, ki še nista javno predvajani ali izdani na zvočnih posnetkih in z neobjavljenimi besedili.

Na finalnem nastopu zapojejo najboljši pevci osnovnih šol Spodnjega Podravja in širše.


Organizator: Radio Tednik Ptuj, Foto: Črtomir Goznik

PTUJSKE GRAJSKE IGRE

7. SEPTEMBER 2024

Doživetje zgodovine s skupinami, ki ohranjajo tradicijo in kulturo srednjega veka. Prihajajo od blizu in daleč, iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške, Avstrije in nemškega pobratenega mesta Burghausen. V mestu zaživi srednjeveška tržnica. Dogajanje vsako leto obogatijo likovna kolonija, podelitev nagrad vinarjem in glasba na magičnih glasbilih na gradu. Program se začne s sprehodom skupin po mestu, ki se nato srečajo na Mestnem trgu. Popoldan bodo igre na turnirskem prostoru na Ptujskem gradu.

MARTINOVANJE

11. NOVEMBER 2024

Doživite največji praznik vina v mestu, ki se ponaša z najstarejšo vinsko kletjo na Slovenskem.


Organizator: Javni zavod Ptuj

 

PTUJSKA PRAVLJICA

2.-31.DECEMBER 2024

Okrašene ulice starega mestnega jedra postanejo kulisa za magična bitja. Dva pravljična tedna sta namenjena pravljičnemu sejmu in pestremu dogajanju v osrčju mesta.


Organizator: Javni zavod Ptuj

 

SILVESTROVANJE NA PROSTEM

31. DECEMBER 2024

Najdaljšo noč v letu preživite v dobri družbi in ob ritmih glasbe v osrčju mesta.


Organizator: Javni zavod Ptuj

 

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih