Festivalski utrip Ptuja 2024 - visitptuj.eu

FESTIVALSKI UTRIP

NAJSTAREJŠEGA SLOVENSKEGA MESTA 2024


Ptuj, kjer je vsak kotiček obarvan z edinstvenim utripom festivalskega vzdušja. Skozi vse leto, še posebej pa v poletnih mesecih, se mesto prelevi v živo platno, na katerem se odvijajo bogate podobe glasbe, poezije, gledališča, likovne umetnosti in poulične ustvarjalnosti.

Barvite ulice, prijetne terase, živahni trgi in drugi zanimivi kotički mesta bodo ustvarjali razgibano kuliso za edinstvena doživetja glasbe, poezije, gledališča, likovne umetnosti in pouličnega ustvarjanja, še posebej ob toplih večerih.

Izberite svoj odtenek zabave v starem mestu novih doživetij!

 


 

Karavana okusov na Ptuju.

KARAVANA OKUSOV

28. in 29. JUNIJ 2024

Karavana okusov je prvi slovenski food truck festival.

S pisanimi tovornjački in prikolicami, polnimi dobrot, se ustavljajo na trgih, zategnejo ročno zavoro, zakurijo peči, odprejo lopute in ponudijo naboljši street food.

V petek nas bo obiskala tudi slovenska olimpijska bakla.


Organizator: Karavana okusov

Moški in ženska v galeriji.

ART STAYS FESTIVAL

4.–7. julij 2024 // Otvoritveni vikend
4. julij 2024, 18.00 // Otvoritev festivala v Dominikanskem samostanu
5. julij 2024, 19.00 // Otvoritev osrednje festivalske razstave PROSTOR v Galeriji mesta Ptuj
4. julij–8. september 2024 // Razstave

Festival Art Stays spada med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in v tem delu Evrope ter velja za pomemben referenčni dogodek za številne mednarodne galerije, muzeje, fundacije in seveda umetnike.

Letos se posveča prostoru, saj njegovo nenehno spreminjanje in napredovanje zahteva človekov razmislek.

Kaj pa, če je v igri še veliko več? Ali je čas za nov način razmišljanja, doživljanja in bivanja v prostoru? In o kakšnem prostoru govorimo? Ali je vse okoli nas res vse, kar obstaja?

Otvoritev festivala bo potekala 4. 7. 2024 ob 18.00 v Dominikanskem samostanu Ptuj, od koder se bomo podali na številne otvoritve razstav, pogovore z umetniki, koncerte, performanse, kino projekcije in druge dogodke.


Organizator: Kulturno umetniško društvo ART STAYS

Festival Arsana, Tadej Toš

16. FESTIVAL ARSANA

12. JULIJ–31. AVGUST 2024

Ljubitelji glasbe boste navdušeni nad mednarodnim glasbenim festivalom Arsana.

Ta se je v zadnjih letih prebil med pomembne evropske festivale ter se zapisal na svetovni glasbeni zemljevid. Vsako leto se v času festivala zvrstijo številni dogodki in nastopi glasbenih umetnikov s področja klasične, jazz, world, vokalne in instrumentalne glasbe.


Organizator: Festival Arsana, Društvo za glasbeno umetnost Arsana

Fotografija dogodka Kino brez stropa.

KINO BREZ STROPA


Četrtki, petki, sobote in nedelje
18. 7.–25. 8. 2024, 21.00
Dvorišče za Mestnim kinom Ptuj (vhod skozi kino, v primeru dežja v kinu) in zanimive lokacije po Ptuju

Filmske mojstrovine za vsakogar: od lahkotnih poletnih uspešnic do nagrajenih filmskih mojstrovin. Privoščite si filmski večer pod milim nebom!

Letni kino s filmskimi vrhunci v čudovitem ambientu pod poletnimi zvezdami je razkošje, ki ga vsako leto znova komaj čakamo.

Kino brez stropa se je rodil na dvorišču Dominikanskega samostana, več let je kraljeval na Ptujskem gradu, leta 2019 se je razbohotil na griču Panorama, v koronskem 2020 se je prelevil v 1. ptujski drive-in kino, v letih 2021 in 2022 pa je projekcije selil na novo prizorišče: dvorišče za kinom.


Organizator: Mestni kino Ptuj, Javni zavod Ptuj

Odprta kuhna na Ptuju.

ODPRTA KUHNA

20. JULIJ IN 5. OKTOBER 2024

Gurmanske avanture na edinstveni kulinarični tržnici, ki je prava zakladnica domače slovenske kuhinje, sodobne kulinarike, eksotičnih okusov tujih dežel in butičnih slaščic.

Karavana Odprte kuhne, edinstvene kulinarične tržnice, ki je obnorela slovensko in mednarodno kulinarično sceno, se rada ustavi tudi na Ptuju. Je prava zakladnica domače slovenske kuhinje, sodobne kulinarike, eksotičnih okusov daljnih dežel in butičnih slaščic.


Organizator: Odprta kuhna v sodelovanju z Javnim zavodom Ptuj

Fotografija mešalne mize enega izmed izvajalcev na dogodku Ptujska poletna noč.

PTUJSKA POLETNA NOČ

2.–3. AVGUST 2024

Kako mesto poka po šivih!
Vsak trg je drugo glasbeno prizorišče, ulice se spremenijo v glasbene promenade, prijetno zadiši po hrani in mesto se zavrti.

V starem mestnem jedru se poleti, natančneje prvi avgustovski vikend, letos bo to 2. in 3. avgusta 2024, tradicionalno obetata prijetna poletna večera »terasa festov« in velikega dogajanja na mestni tržnici, ki bosta poskrbela za sproščeno druženje in urbani utrip mesta.

Tudi letos bodo prizorišča tematsko obarvana. Ob številnih prizoriščih pred ptujskimi lokali bodo v ospredju še Repete kotiček na Mestnem trgu, kjer boste razvajali brbončice z omamnimi kulinaričnimi dobrotami, Vinski kotiček na Slovenskem trgu, kjer boste spoznavali dobro znane ter nove okuse žlahtne kapljice, Igriva ulica na Novem trgu z igrali in animacijami za najmlajše ter Art promenada na Miklošičevi ulici s čudovitimi izdelki ustvarjalcev, izdelovalcev in umetnikov ročnih spretnosti.

Dogodek, ki ga vsako leto organizirata Javni zavod Ptuj in Mestna občina Ptuj v sodelovanju z lastniki hotelov, barov in restavracij, mesto preplavi z ritmi raznolikih glasbenih žanrov.


Organizator: Javni zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj

Plakat dogodka UP!FEST.

UP! FEST

10. AVGUST 2024

Medgeneracijsko druženje s koncerti, delavnicami, ustvarjalnicami in kulinaričnim razvajanjem.


Organizator: Društvo za glasbeno analizo Popperkeg

Rimske igre. Moški oblečeni v rimska oblačila.

XVII. RIMSKE IGRE

16.–18. AVGUST 2024

Pred 2000 leti je bil Ptuj mogočno mesto: najprej vojaška postojanka, pozneje pomembno trgovsko in obrtno mesto.

Med Rimskimi igrami se Ptuj spremeni v rimski Poetovio: mesto zasedejo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in ostali Rimljani, ki pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.


Kulturno-zgodovinsko prireditev organizira društvo Poetovio LXIX, ki svoje udeležence in gledalce preseli 2000 let nazaj, ko je bilo sedanje mesto Ptuj (takrat Poetovio) močno mesto – najprej utrdba, in kasneje veliko trgovsko in industrijsko središče. V mestu in v Rimskem kampu Poetovio tako nekaj dni vlada vzdušje starega Rima iz obdobja cesarja Vespazijana (1. stoletje našega štetja), ko več kot 700 kostumiranih igralcev predstavlja življenje in običaje starega Rima.


Organizator: Poetovio LXIX – Društvo za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj

Plakat vabila na Dnevi poezije in vina 2024.

DNEVI POEZIJE IN VINA

19.–24. AVGUST 2024

Dnevi poezije in vina so največji mednarodni pesniški festival, ki v očarljivem starem mestnem jedru Ptuja združuje najboljše pesnike in umetnike z vsega sveta ter ponudbo najboljših slovenskih vin. Vsi festivalski dogodki potekajo v slovenskem in angleškem jeziku, zato so si Dnevi poezije in vina z leti pridobili zvesto domače in tuje občinstvo.

Ob velikih večernih pesniških branjih in koncertih, prijetnih zasebnih branjih, okroglih mizah in otroškem programu festival vsako leto prinaša številne novosti in drobna presenečenja iz sveta glasbene, gledališke, filmske, fotografske in drugih umetnosti.


Organizator: Založba Beletrina

Fotografija množice ljudi, kako sedijo in poslušajo na festivalu narodno zabavne glasbe na Ptuju.

55. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE PTUJ 2024 IN FESTIVAL OTROCI POJEJO SLOVENSKE PESMI IN SE VESELIJO

6. in 7. SEPTEMBER 2024
Rimski kamp Poetovio

Ptujski festival ljudske glasbe je najstarejši in najprestižnejši tovrstni dogodek v Sloveniji. Prvič je bil izveden leta 1969.

Ansambli tekmujejo v dveh kategorijah: klasični kvinteti in v kategoriji ostalih ansamblov. Na festivalu vsak ansambel sodeluje z dvema novima skladbama, ki še nista javno predvajani ali izdani na zvočnih posnetkih in z neobjavljenimi besedili.

Festival Otroci pojejo slovenske pesmi spodbuja petje slovenskih pesmi in odkrivanje mladih pevskih oziroma glasbenih talentov.


Organizator: Radio Tednik Ptuj

PTUJSKE GRAJSKE IGRE

7. SEPTEMBER 2024

Doživetje zgodovine s skupinami, ki ohranjajo tradicijo in kulturo srednjega veka. Prihajajo od blizu in daleč, iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške, Avstrije in nemškega pobratenega mesta Burghausen. V mestu zaživi srednjeveška tržnica. Dogajanje vsako leto obogatijo likovna kolonija, podelitev nagrad vinarjem in glasba na magičnih glasbilih na gradu. Program se začne s sprehodom skupin po mestu, ki se nato srečajo na Mestnem trgu. Popoldan bodo igre na turnirskem prostoru na Ptujskem gradu.


Organizator: Društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj

FESTIVAL PTUJSKIH ZGODB

26.-29. 9. 2024

Spoznavanje mesta skozi navdihujoče zgodbe preteklosti in sedanjosti.


Organizator: Zavod TuRA Ptuj

Fotografija dveh vinskih kozarcov na pol polnih s belim vinom, postavljena na rob ograje na Ptujskem gradu. V ozadju vidimo mesto Ptuj.

MARTINOVANJE

9. NOVEMBER 2024
Staro mestno jedro

Doživite največji praznik vina v mestu, ki se ponaša z najstarejšo vinsko kletjo na Slovenskem.


Organizator: Javni zavod Ptuj

 

Nastop dveh božičnih škratov.

PRIŽIG LUČK IN PTUJSKA PRAVLJICA

2. DECEMBER 2024 ter december 2024

Najstarejše slovensko mesto bo zasvetilo v soju prazničnih luči, na ulicah bo zadišalo po kuhanem vinu in čaju.

Čarobna bitja nas bodo skupaj s škrati popeljala v najlepši čas v letu in pričarala pravljico. Na okrašenih ulicah starega mesta se bo odvil praznični program. Obiskali nas bodo dobri možje in tete ter nasuli obilico dobrih želja. Najmlajše bodo razveseljevale tudi predstave ter animacije za otroke. V pravljične melodije bodo obarvani tudi večeri, ko bomo uživali ob koncertih.


Organizator: Javni zavod Ptuj

 

Fotografija Silvestrovanja na mestnem trgu na Ptuju.

SILVESTROVANJE NA PROSTEM

31. DECEMBER 2024

Najdaljšo noč v letu preživite v dobri družbi in ob ritmih glasbe v osrčju mesta.


Organizator: Javni zavod Ptuj


DOGODKI V LETU 2025


 

Fotografija kurentov ob reki Dravi.

KURENTOVANJE 2025

22. FEBRUAR–4. MAREC 2025

Obiščite Ptuj v času enega najzanimivejših karnevalov na svetu, ko mesto postane največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem.

Slavni turistični vodič Lonely Planet je Kurentovanje umestil med deseterico najzanimivejših karnevalov na svetu in tako v dobro družbo velikih karnevalskih mest, kot so Benetke in Rio de Janeiro.

V času Kurentovanja se zvrstijo številne povorke, prikazi etnografskih likov, koncerti, zabave in plesi v maskah, razstave in še veliko drugega.


Organizator: Javni zavod Ptuj in Mestna občina Ptuj

FESTIVAL DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ

MAJ 2025

Na osrednji slovenski kulinarični prireditvi z več kot 35-letno tradicijo, ki poteka v prečudovitem Minoritskem samostanu, se predstavlja kulinarična ponudba slovenskih kmetij.


Organizator: Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj

Balerina, oblečena v črno, v vinski kleti ob kozarcu belega vina sauvignon.

SALON SAUVIGNON

MAJ 2025

Podajte se na raziskovanje sveta skozi sauvignone. Salon Sauvignon je festival vina, kulinarike in lepih umetnosti. Združuje vinarje, gostince, ljubitelje vina in gurmane ter glasbo in likovno umetnost.


Organizator: Salon Sauvignon

OPERNA NOČ NA PANORAMI

JUNIJ 2025

Na griču Arheološkega najdišča Panorama tradicionalno poteka izjemni glasbeni dogodek Operna noč na Panorami.

Pred mogočno kuliso Ptujskega gradu je slišati priljubljene odlomke znanih opernih del, ki s svojo brezčasnostjo in izjemnostjo vedno znova očarajo, poslušanje glasbe pod zvezdami pa zagotovo obeta nepozabno doživetje.


Organizator: Festival Arsana, Društvo za glasbeno umetnost Arsana

Plakat za Kraft Fest 2024.

KRAFT FEST, festival piva in gina

Od vrhunskih craft piv do izbranih destilatov gina, Kraft Fest ponuja priložnost za odkrivanje in uživanje v izjemnih okusih s kulinaričnim pridihom.


Organizator: Factumevent v sodelovanju z Javnim zavodom Ptuj

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih