Pogovor o(b) filmu Konoplja osvobaja - visitptuj.eu

Pogovor o(b) filmu Konoplja osvobaja

V četrtek, 18. 5. 2023, ob 19.00

Mestni kino Ptuj


S humorjem prežet dokumentarni esej o aktivistih iz Slovenije in od drugod, ki so svoje življenje posvetili legalizaciji konoplje. Nekateri so pri tem prišli v navzkrižje z zakonom, vsi pa so tako ali drugače stopili na pot svoje osebne »konopljine revolucije« … Pripovedovalec je Rambo Amadeus.

Konoplja osvobaja ni aktivistična filmska zgodba za legalizacijo konoplje, ampak s humorjem prežet dokumentarni esej, ki govori o aktivistih iz Slovenije, bivše Jugoslavije, Evrope in Amerike, ki so svoja življenja posvetili legalizaciji rastline konoplje. Nekateri so pri tem prišli v navzkriž z zakonom, vsi pa so tako ali drugače stopili na pot svoje osebne »konopljine revolucije« …

Glavni protagonist v filmu je Janko Pirc, ki je leta 2016 prvi v Sloveniji dosegel oprostilno sodbo na vrhovnem sodišču RS potem, ko je bil obsojen za vzgojo in rabo osmih sadik, s katerimi je želel pomagati bolnemu sinu in ženi. Film ob pripovedi glasbenika in rock’n’roll filozofa Ramba Amadeusa s humorno distanco opisuje, kako v bliskovito razvijajočo se industrijo konoplje, kljub nasprotovanju medicine, ki ima konopljo še vedno za mamilo, vstopajo politika, farmacija in kapital.

Konoplja danes vse bolj postaja simbol civilne družbe in pravice posameznika, da si sam pridela zdravilo ali rekreativno mamilo, farmacija in kapital, ki okoli nje stiskata obroč pa jo, ko bo končno »legalna«, nameravata prevzeti od aktivistov in jo v dragih rastlinjakih vzgajati izključno za profit.

Več informacij: http://www.kinoptuj.si/film/konoplja-osvobaja/

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih