KULTURNI NAPOVEDNIK VIKENDA - visitptuj.eu

KULTURNI NAPOVEDNIK VIKENDA
Petek 22. 4.–nedelja, 24. 4. 2022


Kaj se bo ta vikend dogajalo na Ptuju?
Staro mestno jedro se bo vrnilo v srednji vek v okviru tradicionalnega Jurijevega sejma. Ljubitelji glasbe boste lahko izbirali med raznolikimi koncerti, ljubitelji umetnosti pa si oglejte katero od aktualni razstav. Kreativni in modno zavedni se lahko udeležite delavnice predelave starih oblačil v nove izvirne kose, lahko se udobno namestite v najstarejšem še delujočem kinu v Sloveniji in uživate v izbrani projekciji.


PETEK, 22. APRIL 2022


KONCERT: MLADI GLASBENIKI UKRAJINE: GODALNI ORKESTER MUSIC FOR THE FUTURE
Petek, 22. 4. 2022, ob 19.30 v Slavnostni dvorani Ptujskega gradu
Mladi ukrajinski glasbeniki na begu pred morijo potujejo s tem, kar so lahko vzeli s seboj. Ena torba, telefon in najvrednejša lastnina – instrument. V tem kosu je shranjeno vso njihovo življenje in občutek živosti. Naj z glasbo ostanejo pokončni, močni, neomajni. Naj obdržijo upanje, žar v očeh in sanje. Pomagajmo jim!
Celoten izkupiček od prodaje vstopnic bo namenjen članom Ukrajinskega mladinskega orkestra.

KONCERT: SOULGREG ARTIST & BIGLIGHTS BAND
Petek, 22.4.2022, ob 19.30 v Mestnem gledališču Ptuj
SoulGreg Artist je priljubljen, vrhunski in izkušen slovenski glasbenik. Poleg tega, da je pevec in virtuozni kitarist, je prav tako skladatelj in producent z zelo širokim opusom ustvarjanja, kar se odraža v edinstvenem zvoku njegove glasbe.


SOBOTA, 23. 4. 2022


JURIJEV SEJEM
Sobota, 23.4.2022, v starem mestnem jedru Ptuja od zgodnjih jutranjih ur dalje
Pomladni vikend, ki je pred nami, lahko izkoristite za obisk sejma na Ptuju. Jurijev sejem je eden od treh tradicionalnih sejmov v mestu. Po dveletnem zatišju se ponovno vrača na ulice starega mestnega jedra.

SREDNJEVEŠKI JURJEV SEJEM
Sobota, 23.4.2022, 10.00–13.00, na Slovenskem trgu
V okviru tradicionalnega Jurijevega sejma obiščite tudi Srednjeveški Jurjev sejem. Udeležili se ga bodo posebni gostje iz nekega drugega časa: prečastiti knez s kneginjo, salzburški nadškof Eberhard, 18. princ, vitez Hinko Sodinski plemeniti Gall, meščani in meščanke, berač in drugi vnanjiki.

ROV POD PTUJSKIM GRADOM
Rovi pod Ptujskim gradom že od nekdaj burijo domišljijo. Oglejte si jih ter spoznajte zgodovino in urbane legende, ki se skrivajo v podzemnih hodnikih. Ob sobotah se lahko pridružite vodenemu ogledu rova ali pa se z družino preizkusite v Pobegu iz grajskega rova. V drugih terminih se lahko prijavite tudi na degustacijo piva v temi ali vinsko degustacijo v temi. Na dogodke se je potrebno vnaprej prijaviti.

KONCERT: LAIBACH IGRA LAIBACH
Sobota, 23.4.2022, 20.00, v Dominikanskem samostanu
Laibach bo v prvem delu koncerta predstavil svoj avtorski program, ki ga sicer zelo redko izvaja, in ki vodi v ‘herojske’, zdaj že skorajda mitološke, začetke benda – v čas med leti 1980 – 1983, ko so člani skupine z doma narejenimi instrumenti sestavljali grobe, industrijske, repetitivne zvoke, zraven pa so si pomagali z reprodukcijskimi zvočnimi instrumenti kot so radio, gramofon, magnetofon in megafon.
Drugi del koncerta pa bo sploh premieren in ekskluziven, saj bo Laibach prvič predstavil popolnoma nov program, in sicer iz albuma, ki bo izšel šele v drugi polovici tega leta, z naslovom Sketches from the Red Districts (Skice iz Rdečih revirjev).


OD PETKA, 22. APRILA, DO NEDELJE, 24. APRILA 2022


DELAVNICA: KREATIVNA RECIKLAŽA OBLAČIL
Od petka, 22. aprila, do nedelje, 24. aprila 2022 ob 17.00 v prostorih  CID Ptuj
V Tednu modne revolucije (Fashion Revolution Week) in ob svetovnem dnevu Zemlje CID Ptuj vabi na delavnico, na kateri se boste naučile_i, kako z malo domišljije in truda iz starega narediti novo. Delavnica predelave starih oblačil v nove, izvirne kose bo potekala pod vodstvom priznane ptujske modne oblikovalke Sabine Hameršak.
Cena delavnice: 11 polnih ur za ceno 80 EUR / mladi (15-29 let): 65 EUR

MESTNI KINO PTUJ
Kdaj ste si nazadnje ogledali film v kinu? Spomnite se starih časov in si oglejte katerega od filmov, ki jih ponuja Mestni kino Ptuj.


AKTUALNE RAZSTAVE


LEON ZAKRAJŠEK: RETROSPEKTIVA / RETROSPECTIVE
Galerija mesta Ptuj
Razstava Retrospektiva ponuja pregled Zakrajškovega dolgoletnega ustvarjanja, v katerem želimo izpostaviti njegovo ljubezen do grafike, predvsem tehnik globokega tiska. Umetnikova dela nam nudijo vpogled v japonsko simboliko, kjer je umetnik živel in deloval.

GREGOR PRATNEKER, OKO IN ČUT ZA SLIKARSTVO
Miheličeva galerija na Ptuju
Pratnekerjev slikarski princip temelji na obravnavi optičnih učinkov, kateri navdih poišče zmeraj in zgolj v naravi. Z dinamičnim kadriranjem in s pastoznim nanašanjem živih barv slikar postavlja pred nas svet, v kakšnem trenutno živimo, a hkrati nam čutno sporoča, kateri je tisti svet, ki ga želimo in po katerem hrepenimo.

RAZSTAVA: RUDI SKOČIR
Galerija Luna
Rudi Skočir je slovenski umetnik, ki je v svojem dolgoletnem ustvarjanju oblikoval posebno ikonografijo in svojstven stil. Umetniku je srce ukradla ženska figura z velikimi črnimi očmi, ki se po njegovih platnih potika že dobrih trideset let.


Fotografija: Albin Bezjak

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih