MURVE, ŽIVI SPOMENIKI SVILOGOJSTVA - visitptuj.eu

MURVE, ŽIVI SPOMENIKI SVILOGOJSTVA (predavanje)

18. 4. 2023 ob 17.00, Ptujski grad

Murve so danes številnim ljudem neznane, medtem ko se starejši prebivalci nekdanjih svilogojskih regij še spominjajo obiranja plodov in žetve listov za krmo sviloprejkam. Svila je bila v avstro-ogrski monarhiji cenjeno naravno vlakno. Večstoletne murve, ki so se ohranile v Sloveniji, so živi spomeniki nekdaj aktivnega svilogojstva.

Z vzorčenjem, sistematiko murv in biokemijskimi lastnostmi listov se na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru intenzivno ukvarjajo od leta 2015 z namenom obuditve s svilogojstvom povezane morikulture, to je gojenja murv za pridelavo listja, ki služi kot krma sviloprejkam. V mesecu marcu so pričeli z izvajanem Evropskega projekta ARACNE s ciljem ponovnega uvajanja murv v kulturno krajino in ozaveščanja širše javnosti o pomembni ekološki koristi zasajanja murv. Projekt izpostavlja tudi nujno potrebo po ohranjanju zgodovinskih ostankov svilogojstva, zlasti historičnih murv kot naravne vrednote.

Več o tem nam bo povedala dr. Andreja Urbanek Krajnc s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

foto (vir): Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož


Cikel predavanj V PREPLET NITI VTKANE ZGODBE pripravljajo ob razstavi Veščine in skrivnosti mojstrov in mojstric tkanja. Didaktična razstava, posvečena 40. obletnici delovanja prvega konservatorsko-restavratorskega ateljeja za tekstil v Sloveniji ter 130-letnici ptujskega muzeja, je v vzhodnem stolpu Ptujskega gradu na ogled do konca leta 2023.


 

Info

datum in čas

18. 4. 2023 ob 17.00

lokacija

Ptujski grad

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih