Parzivalov večer - visitptuj.eu

PARZIVALOV VEČER

Z GOSTOM, DR. JANOM CIGLENEČKIM

Četrtek, 26. oktobra 2023, ob 19.00, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

Vljudno vabljeni, da spoznate Parzivala, viteza okrogle mize, ki se je povzpel do varuha svetega grala.

Epska pesnitev izpod peresa Wolframa von Eschenbacha sodi med najpomembnejša dela srednjeveške literature, v enem ključnih odlomkov pa se kot domovina Parzivalovih prednikov pojavljajo današnji kraji na slovenskem Štajerskem.

Organizatorja dogodka sta Zavod za turizem Ptuj in Knjižnica Ivana Potrča Ptuj


 

 

PARZIVAL: ENO KLJUČNIH DEL SREDNJEVEŠKE KNJIŽEVNOSTI

V bogatem izročilu srednjeveških legend o Arturjevih vitezih okrogle mize in iskanju svetega grala po literarni vrednosti ter obsegu nedvomno izstopa epska pesnitev Parzival iz začetka 13. stoletja, ki jo je napisal bavarski viteški pesnik (Minnesänger) Wolfram von Eschenbach (okrog 1170–okrog 1220).

Osrednja tematika literarnega dela je viteštvo v najširšem pomenu besede ter pot k njegovemu doseganju. V srednjem veku je namreč za ideal veljala poduhovljena viteško-dvorska fevdalna družba. Hkrati se izrisuje tudi težnja po realizaciji lastnega jaza ter po razumevanju Boga in življenja.

OD VITEZA OKROGLE MIZE DO PARZIVALOVE DUHOVNE SPREOBRNITVE

Glavni junak zgodbe je mladi vitez Parzival, ki na svojih potovanjih doživlja številne vzpone in padce, a se nato od naivnega mladeniča povzpne vse do viteza Arturjeve okrogle mize.

PARZIVAL IN SVETI GRAL

Osrednji junak romana na poti iskanja svetega grala spoznava zakonitosti življenja in tudi, kaj sveti gral dejansko je. Po Wolframovem pojmovanju sveti gral predstavlja dragoceni kamen razsvetljenja, imenovan lapsit exillis.

ŠTAJERSKA IN PARZIVALOVA DUHOVNA SPREOBRNITEV

Spričo osrednje vloge, ki jo ima Parzivalovo srečanje s puščavnikom Trevrizentom na njegovi duhovni poti, je še toliko bolj pomembno, da se prav v tem odlomku omenjajo historično dobro znani kraji, ki se danes nahajajo na območju slovenske Štajerske.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih