Predavanje: Kako se je skozi zgodovino spreminjal lik kurenta/koranta - visitptuj.eu

Predavanje: Kako se je skozi zgodovino spreminjal lik kurenta/koranta

Petek, 26. 1. 2024 ob 19.00, Dominikanski samostan

Kmalu bo nastopil pustni čas, zato vas vljudno vabimo na predavanje arhivistke Marije Hernja Masten, ki nam bo predstavila, kako se je skozi zgodovino spreminjal lik kurenta/koranta.

Na Ptuju je samo po sebi umevno, da vsi vedo vse o KURENTU/KORANTU.
Fascinanten in neverjeten je ta kosmat lik, ki v obdobju “fašenka” zavlada na Ptujskem in žene kolesje pustovanja ves čas njegovega trajanja.

Zgodovinska dejstva, pričevanja tako ustnega izročila kot literature, bo ga. Marija Hernja Masten (zgodovinarka, arhivistka) s člani Zveze društev kurentov spregovorila o tem, ali zares poznamo in vemo vse o kurentu/korantu.
Zakaj torej zgodovina še vedno ni odkrila vseh njegovih skrivnosti, od kod prihaja, zakaj ni ohranjenih več virov, kako se je lahko prav na našem območju ohranil skozi stoletja?

Vse, kar že vemo, moramo ohranjati in predajati mlajšim generacijam, da ne bo šlo v pozabo.

Organizator: Akademija Zveze društev kurentov

Foto na naslovnici: Markus Nylaander

Info Odpri zemljevid

datum in čas

Petek, 26. 1. 2024 ob 19.00

lokacija

Dominikanski samostan

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih