#pridivmesto na dan odprtih vrat - visitptuj.eu

https://www.youtube.com/watch?v=WbTovgHIevI[/embed]

Kdaj si nazadnje obiskal-a Ptuj, se sprehodil-a po starem mestnem jedru? Ptujska ponudba je bogata, na Ptuju se veliko dogaja. #pridivmesto. Napolnimo ptujske ulice, ki so nekoč že bile zelo živahne. Sobotne dopoldanske kave v mestu v krogu družine ali prijateljev so bile stalnica, naj bodo spet. Kupujmo lokalno.

Podpri ponudnike najstarejšega slovenskega mesta, ki so zate tukaj vsak dan. V soboto, 9. 4. 2022, bo ponudba še posebno pestra.

KULTURNA, TURISTIČNA IN USTVARJALNA DOŽIVETJA:

🏙 Vikend je priložnost, da domače mesto obiščeš kot turist. Ptuj ima veliko zakladov, ki jih bomo odkrivali v brezplačnem turističnem vodenju Zavoda za turizem Ptuj, Zgodbe ulic in izložb s turističnim vodnikom. Dobimo se ob 10. uri pri Florijanovem spomeniku.

🖼 Ljubitelji likovne umetnosti, v Galeriji mesta Ptuj boste lahko ob 11.00 prisluhnili predstavitvi razstavnega kataloga Lestev NE BO in pogovoru z umetnikom Otom Rimelejem, ki ga bo vodila dr. Marjeta Ciglenečki. Razstava se je sicer pred kratkim zaključila, bo pa na ogled nekaj njegovih del.

👨‍🎨 Za umetniške duše Galerija Luna pripravlja voden ogled po razstavi Borisa Zaplatila z umetnostno zgodovinarko Dorotejo Kotnik, s pričetkom ob 10. uri.

🎨 Ker se bliža velika noč, lahko na ustvarjalni delavnici Mandale, pikice in jajčka ustvariš posebno velikonočno dekoracijo. Cena delavnice je 15 EUR, potrebna je prijava. Na ustvarjanje v ART umetniški atelje vabljen-a med 9. in 11. uro.

🔦 Zavod TuRa bo vsem pustolovskim tipom ob 14h razkazal skrivnostni Grajski rov (cena 5 €/odraslo osebo, otroci brezplačno), družine pa se lahko ob 15h ali 15.30 odpravite na pustolovščino Pobeg iz grajskega rova. Prijave so obvezne.

👨‍👩‍👧‍👧 V Turistično informacijskem centru Ptuj (TIC) ob naboru turističnih spominkov priporočamo brezplačen Vodnik za male raziskovalke in raziskovalce ter velike radovednice in radovedneže, s pomočjo katerega lahko spoznaš Ptuj na čisto drugačen način. Ne le en dan, po mestu se z vodnikom v roki podaj pogosteje in si ustvari nepozabne trenutke z družino.

ENOGASTRONOMSKA DOŽIVETJA:

 🏷  Ptujska klet ti bo med 9. in 12. uro v svoji Vinoteki ponudila brezplačen degustacijski vzorec vina iz njihove sveže linije vin Pullus.

🏷  V Bo Cafe-ju se boste lahko ob kavi posladkali z domačim pecivom po “domači ceni” (jabolčna pita, čokoladna torta, linška očesa in breskvice).

🏷  V Pekarni Presta/Blanka bodo pripravili degustacijo piškotov in gibanice.

🏷  Obišči čokoladnico XOCOC Matevža Božiča, ki se je specializiral za ročno izdelane praline z domačimi lokalnimi okusi zelo zanimivih kombinacij, npr. malina & rdeča pesa, lešnik & ocvirki, bučno olje, mandlji & čebula, pistacija & olivno olje … V celoti so izdelane iz naravnih surovin, brez dodatkov, ekstraktov, konzervansov, brez dodanega sladkorja. V soboto ti bo pripravil vrečko s 6 kom izbranih pralin za 3 EUR.

🏷 V Kava baru Florijan vas bodo ob vsaki pijači razvajali z majhno pozornostjo.

PO NAKUPIH:

🏷  La Scarpa v soboto podarja 10 %* popust na vse torbice in obutev. V dobrih čevljih je korak lahkotnejši.

🏷  Deisi moda podarja 10 %* popust na vse neznižane artikle. Za osvežen izgled.

🏷  Boutique La Donna bo nudil od 10 % do 40 %* popusta na vse kolekcije. April je popoln čas za dopolnitev pomladne garderobe.

🏷  V Lisci se bodo dnevu odprtih vrat pridružili z 20 %* popustom. Za vsak okus in vsako priložnost.

OSTALO DOGAJANJE V MESTU:

🗺️ Preizkusite se v družinski pustolovščini “Pobeg iz grajskega rova”. Skozi igro pobega iz rova boste lahko odstrli tančico skrivnosti, ki je prekrila rove. V soju luči reševali uganke, raziskovali rov in se zabavali. Več informacij in prijavnico nadete tukaj.

🧘 Pred enim letom je na Ptuju prvič odprl svoja vrata edinstveni družinski wellness studio Aura, zato v soboto v duhu praznovanja pripravljajo bogat brezplačni program. Dodatne informacije s prijavami vas čakajo tukaj.

📽 V Mestnem kinu Ptuj si lahko ogledate kar 6 projekcij. Za najmlajše pa bo v sklopu Kino vrtička ogledu družinskega animiranega filma sledila ustvarjalna delavnica z društvom Slon. Na svoj račun pa boste prišli tudi ljubitelji animiranih akcijskih pustolovščin, odlične komedije, drame in celo komične drame. Spored in podrobnosti so na voljo tukaj.

🎤️ Dan lahko zaključiš na koncertu skupine ÊDNA v CID-u. Mladi izkušeni glasbeniki iz Prekmurja in Štajerske nam ponujajo pisano paleto križanja tradicionalnih ljudskih pesmi iz Prekmurja in Porabja. V svojem slogu preoblačijo tradicionalno z mešanico svetovne glasbe, jazz kabareta, swinga, latino ritmike, popa. Več …

NAMIGI ZA RAZISKOVANJE PTUJA S POMOČJO DIGITALNE TEHNOLOGIJE:

📱  Preizkusi aplikacijo Visit Ptuj, ki je uradni mobilni turistični vodič, ki te bo popeljal mimo osupljivih ostankov davne preteklosti, ti namignil, kje okusiti izvrstno tradicionalno kulinariko ali se udeležiti edinstvenega dogodka. Seznani se s celotno zgodovinsko, kulturno, kulinarično in drugo ponudbo, najstarejšega slovenskega mesta. Naložiš si jo tukaj.

📱  Naj te po mestu vodi TravelAR Ptuj aplikacija. Z obogateno resničnostjo te popelje v zgodovino in kulturo mesta skozi vznemirljive like, rekonstrukciji gradu ter mestnega stolpa ter predstavi kurenta. Naložiš si jo lahko tukaj.

📱  Zelo zabaven je tudi Geocaching – visoko tehnološka avanturistično-raziskovalna igra lovljenja zakladov. Po vsem svetu jo s pametnimi telefoni igrajo tako imenovani “geolovci”. Osnovna ideja igre je, da greš ven in najdeš skriti zaklad. V primeru, da ste na Ptuju odkrili že vse, lahko skrijete novega. Več …

Se vidimo v soboto!

*Popusti se med sabo ne seštevajo.

Foto: Mankica Kranjec

Sodelujoči ponudniki v kampanji: Galerija mesta Ptuj, Galerija Luna, ART umetniški atelje, Zavod TuRa, Ptujska klet, Bo Cafe, La Scarpa, Deisi moda,  Boutique La Donna, Lisca, Hotel Mitra, Kavarna Malina, KulButik, Ribarnica Delfin, Drogerija Markes, Pekarna Presta, Ptujski Škrnicl, Pivnica Zlatorog, Gostilna Rozika, Bistro Lük, Kavarna Bodi, Gostilna pri pošti, Skrinjica unikatov, Cvetličarna Rožmarin, Nejc Lovšin Hair, Slaščičarna Zvezda, Pizzerija Slonček, Čokoladnica XOCOC, Cvetličarna Roža, Outlet Luna, ATMA BY NUSHA, Kozmetični salon Zala, Zavod za turizem Ptuj

Info Odpri zemljevid

Lokacije

Številni ponudniki v starem mestnem jedru Ptuja

Datum in čas

Sobota, 9. aprila 2022, med 9. in 12. uro

Turistično vodenje "ZGODBE ULIC IN IZLOŽB S TURISTIČNIM VODNIKOM"

Brezplačno vodenje
Ob 10.00 pri Florijanovem spomeniku na Mestnem trgu

Voden ogled po razstavi Borisa Zaplatila

Galerija Luna ob 10. uri

Predstavitev kataloga in pogovor z umetnikom Otom rimelom

Galerija mesta Ptuj 11.00

Ustvarjalna delavnica "Mandale, pikice in jajčka"

ART umetniški atelje med 9. in 11. uro
Cena delavnice je 15 EUR, potrebna je prijava: https://www.facebook.com/events/s/mandale-pikice-in-jajcka-ustva/4746763685421938/

Voden ogled grajskega rova

Cena 5 €/odraslo osebo, otroci brezplačno
Obvezna prijava (Zavod TuRa): https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf9hxaFdIP6iS96z-1dPIfJ47E_mN8zafj0izxLopTRj48-XA/viewform

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih