PREMIERA: SEVERNI SIJ. MARJETICA - visitptuj.eu

Drago Jančar, avtor romana Severni sij

Primož Ekart, avtor uprizoritvenega besedila po motivih dramatizacije Alje Predan


Ob koncu zime leta 1938, se ob vznožju zasneženega Pohorja zgodi umor. Umorjena je ženska. Nekako v istem času se na nebu nad Mariborom in velikim delom Evrope pojavi krvavordeči sij, ogromen in silovito žareč.

V kompleksnem, večplastnem romanu Severni sij, pisatelja Draga Jančarja, se v pripovedi prepletajo kronika mesta Maribora in njegovih prebivalcev, ljubezenska zgodba, socialna drama, pripoved o brutalnem, absurdnem zločinu in še marsikaj, ter se spletejo v zgodbo, postavljeno v čas tik pred začetkom vojne, velike evropske klavnice.

Roman je pisatelj napisal na temelju kratkega zapisa o umoru, objavljenem v mariborskem časniku. Žensko, ki je bila umorjena, pisatelj poimenuje Marjetica, Marjeta, postavi jo v meščansko okolje takratnega Maribora in jo zaplete v ljubezensko afero, ki se tragično konča.

To je bilo vsebinsko izhodišče za našo uprizoritev. Vprašali smo se, kdo bi lahko bila resnična ženska, ki je bila takrat umorjena. Kako je živela? Kako so živele ženske v tistem času? Zakaj bi lahko bila umorjena? Kakšne vrste zločin je bil to?

Pred nami je zaživela Ana, Anica, delavka v Hutterjevi tekstilni tovarni. Tako kot Marjetica, tudi Ana živi v mestu, kjer so delavke in lumpenproletarci, nemška društva in slovenski priimki, v mestu z reko, ki ga deli na levi in desni breg, ki ga deli na tiste, ki imajo in tiste, ki nimajo nič, v mestu, ki čaka, čaka, da se nekaj zgodi.

V naši uprizoritvi se srečata Marjetica, lik iz romana in Ana, resnična oseba. Pripovedujeta nam o sebi, o svojem življenju in o nasilju, ki se ne bi smelo zgoditi. Njuna zgodba je podobna zgodbi mnogih, premnogih žensk, ki so bile žrtev nasilja ali pa so celo umrle, zgolj zato, ker so bile ženske.


Soustvarjalci predstave Severni sij. Marjetica.

 

Drago Jančar, avtor romana Severni sij

Primož Ekart, avtor uprizoritvenega besedila po motivih dramatizacije Alje Predan

Maja Cerar, lektorica

Primož Ekart, režiser

Maja Kunšič, igralka

Nika Rozman, igralka

Vid Drašler, glasbenik,

Silence (Boris Benko in Primož Hladnik), avtorja glasbe

Meta Grgurevič, scenografka

Tina Kolenik, kostumografka

Rosana Hribar, koreografka

Vesna Vega, oblikovalka videa

Andrej Hajdinjak, oblikovalec svetlobe

Jure Vlahovič, oblikovalec zvoka

Matej Povše, snemalec in fotograf

Sašo Vollmaier, pianist
Matej Kirbiš, izdelava scene

 

Tehnična ekipa Mestnega gledališča Ptuj:

Tehnični vodja:
Sandi Žuran
Tonski mojster:
Danijel Vogrinec
Lučni mojster:
Primož Menhart
Odrski tehnik:
Matej Kirbiš
Rekviziterki in garderoberki:
Irena Meško
Anita Vertič

Info Odpri zemljevid

Kdaj?

PREMIERA - četrtek, 1.2.2023, ob 19.30 uri
PONOVITEV - petek, 2.2.2023, ob 19.30 uri

Kje?

Mestno gledališče Ptuj

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih