Spoznajte Ptuj skozi umetnost in zgodovino - visitptuj.eu

Spoznajte Ptuj skozi umetnost in zgodovino

Najstarejše slovensko mesto je najlepše spoznati skozi njegovo bogato zgodovino in umetnost. Tudi v obdobju epidemije ptujski muzeji in galerije ohranjajo odprta vrata in vas vabijo, da svoj obisk Ptuja združite z obiskom bogatih muzejskih zbirk in ogledom razstav. Naslednje kulturne institucije vam nudijo številne priložnosti za kulturno udejstvovanje ali spoznavanje izredno bogate mestne preteklosti:

Info

Lokacija

Ptujska kulturna prizorišča, muzeji in galerije

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož na Ptujskem gradu

Obiščite enega od najimenitnejših gradov v Sloveniji, v katerem najdete izjemne muzejske zbirke: od najbogatejše zbirke historičnih glasbil v Sloveniji, zbirke orožja do tradicionalnih pustnih mask in veličastnih tapiserij. Še posebej fotogeničen pa je pogled z gradu, ki se razteza nad opečnatimi strehami in tlakovanimi ulicami najstarejšega slovenskega mesta. Muzej na gradu je vsekakor odlična izbira za ljubitelje zgodovine.

Aktualni odpiralni čas: – ponedeljek: zaprto
1. 10.– 30. 4. (zimski delovni čas)
– od torka do petka: 10.00-16.00  | sobota in nedelja: 10.00–18.00
1. 5.30. 9. (poletni delovni čas)
– od torka do nedelje: 10.00-18.00

Aktualne razstave – klikni tukaj:
Več informacij: www.pmpo.si

Galerija mesta Ptuj

Galerija mesta Ptuj je obvezen naslov za vse, ki ljubijo sodobno likovno umetnost.
Ptujčani se radi pohvalijo, da je Ptuj prostor plemenite tradicije in bogate kulturne dediščine, vendar v mestu tudi danes živahno utripa kreativnost, ki ji je umetnost preteklih dob navdih in merilo za visoko kakovost.

Aktualni odpiralni čas: 

 ponedeljek: zaprto
– torek – nedelja in prazniki: 10.00–17.00

Aktualne razstave in več informacij: www.galerijamp.si

 


Miheličeva galerija

Miheličeva galerija nosi ime velikega slovenskega umetnika Franceta Miheliča, ki je Ptuju podaril svojo obsežno grafično zbirko ter celotno likovno zapuščino na papirju. Domuje v starem stolpu ob Dravi, zgrajenem leta 1551, ki je bil nekoč del renesančnega obrambnega sistema Ptuja. V galeriji sta na ogled dve stalni zbirki: Grafični kabinet Franceta Miheliča in Grafična zbirka Luigija Kasimirja. Galerija gosti razstave in dogodke domače in tuje sodobne likovne umetnosti.

Aktualni odpiralni čas:

ponedeljek in torek: zaprto
– od srede do nedelje: 12.00–16.00

Aktualne razstave in več informacij: Miheličeva galerija

Salon umetnosti

Salon umetnosti je manjše razstavišče, ki gosti razstave Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož in gostujoče razstave. Zanimiva pa je tudi zgradba, v kateri se nahaja. Hiša na Prešernovi 1 je eden najpomembnejših primerov meščanske arhitekture v starem mestnem jedru Ptuja. V vogal mogočne stavbe iz 16. stoletja je vzidana črna groteskna maska, po kateri je dobila ime lekarna »Pri zamorcu«, ki se je dolga leta delovala v tej hiši.

Aktualni odpiralni čas:

ponedeljek in torek: zaprto
– od srede do nedelje: 12.00–16.00

Aktualna razstave  in več informacij: Salon umetnosti

 

 

 

 

 

 

 

 


Galerija Luna

Umetnostna Galerija Luna na Murkovi ulici na Ptuju je zavod za promocijo kulture in umetnosti. V prostorih galerije lahko občudujete razstave slovenskih in tujih umetnikov raznih oblik umetnosti, med drugim tudi dela najbolj zvenečih imen iz sveta umetnosti.

Aktualni odpiralni čas:

sreda: 11:00–18:00  |  petek: 12:00 –18:00  | sobota: 10.00–13.00 in 16:00–19:00

Več informacij: Galerija Luna

 

Dominikanski samostan

Dominikanski kompleks še vedno izkazuje srednjeveško podobo, na prehodu iz 17. v 18. stoletje pa so ga postopoma barokizirali. Menihi so v samostanu svoje poslanstvo opravljali do razpusta v letu 1785, ko se je v njem naselila vojska. Leta 1928 so v pritličnih prostorih uredili muzejske zbirke, v letu 2011 pa so se pričela obnovitvena dela. Obnovljeni deli samostana služijo za kulturne prireditve in so dostopni za oglede.

Aktualni odpiralni čas (za obiskovalce odprt od 1. aprila do 30. septembra):

– ponedeljek: zaprto
– od torka do petka: 10.00–16.00
– sobote in nedelje: 10.00–18.00

Aktualne razstave in več informacij: Dominikanski samostan

Podobni dogodki

7 September

PTUJSKE GRAJSKE IGRE 2024

Grad Ptuj, Na Gradu, Ptuj
07 Sep
6 Julij - 10 September

Art Stays 2023

Ptuj
06 Jul
06 Jul

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih