SREDNJEVEŠKI JURJEV SEJEM - visitptuj.eu

SREDNJEVEŠKI JURJEV SEJEM Z DRUŠTVOM CESARSKO-KRALJEVI PTUJ

V letu Gospodovem 2022, 23. malega travna na dan našega ptujskega zavetnika sv. Jurija, bo na SLOVENSKEM TRGU pred starim ptujskim rotovžem in prangerjem Srednjeveški Jurjev sejem z Društvom cesarsko-kraljevi Ptuj.

Društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj varuje in ohranja staro srednjeveško in renesančno tradicijo Ptuja. Še posebej smo znani po semanji dejavnosti, ki je Ptuj povzdignila v mesto, mu dala mestne pravice in tri letne sejme, ki so se ohranili vse od srednjega veka do današnjih dni. Sejma se bodo udeležili naš prečastiti knez s kneginjo, salzburški nadškof Eberhard, 18. princ, vitez Hinko Sodinski plemeniti Gall, meščani in meščanke, berač in drugi vnanjiki.

Oblast bo na staro ptujsko mestno hišo izobesila znamenje tržnega dne, ROKO PRAVICE. Merili bomo po starih PTUJSKIH MERAH. Za obiskovalce bomo imeli v gosteh TRŽNIČARJE, ki bodo na stojnice razstavili svoje ročno izdelano blago in izdelke.

PROGRAM

10.00: Pozdrav knežjega para
10.10: Pozdrav 18. princa, viteza Hinka Sodinskega plemenitega Galla.
10.15: Mestni sodnik v prisotnosti kneza izobesi tržno roko pravice
10.20: Mestni stražmojster bo izpostavil ptujske mestne mere
10.25: Iz mestne hiše bomo razobesili naše zastave
10.30: Tržni sodnik poda prisego, da bo pravično sodil po določilih mestnega statuta 1376
10.40: Predstavitev domačih in tujih tržničarjev
10.45: Prišel bo zeleni Jurij
11.00: Tržni spor med čevljarjevo in usnjarjevo ženo
12.00: Mestne gospe iz Pellegrine bodo plesale
13.00: Snemanje roke pravice in konec sejma

VABLJENI  V STARE , DRUGAČNE IN ZANIMIVE ČASE!

Organizator: Društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj

Foto: Boris Voglar

Info Odpri zemljevid

DATUM + ČAS

23. APRIL 2022, 10.00-13.00

LOKACIJA

Slovenski trg

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih