SVETOVNI DAN TURIZMA - visitptuj.eu

SVETOVNI DAN TURIZMA 2023: Turizem in zelene naložbe

V sredo, 27. septembra, 16.00 otovritev razstave in ostali program, od 15.30 predstavitev ponudnikov, na mestni tržnici


Na Ptuju že tradicionalno slavimo turistični praznik. Vsako leto je 27. september namenjen ozaveščanju o izjemnem pomenu turizma za svet. Letošnje bo potekalo pod geslom Tourism and green investment (Turizem in zelene naložbe).

UNWTO je naložbe opredelila kot eno ključnih prednostnih nalog za oživitev turizma ter prihodnjo rast in razvoj. Za svetovni dan turizma 2023 UNWTO so poudarili potrebo po več in bolje usmerjenih naložbah za ljudi, za planet in za blaginjo. Zdaj je čas za nove in inovativne rešitve, ne le za tradicionalne naložbe, ki spodbujajo in podpirajo gospodarsko rast in produktivnost. Svetovni dan turizma 2023 je poziv k ukrepanju mednarodni skupnosti, vladam, večstranskim finančnim institucijam, razvojnim partnerjem in vlagateljem v zasebnem sektorju, da se združijo okoli nove strategije naložb v turizem.

 

V najstarejšem slovenskem mestu bomo svetovni dan turizma obeležili z bogatimi vsebinami:

 • Po otvoritvi razstave na prostem Po poteh Parzivala in njegovih prednikov,
 • sledi podelitev priznanj Turističnega društva Ptuj,
 • predstavitev ptujske turistične ponudbe
 • in kulturni program, ki ga bodo izvedli otroci Vrtca Ptuj.

V sklopu enodnevnega dogajanja bo Zavod za turizem Ptuj, sodelovanju z dr. Janom Ciglenečkim, Petrom Vesenjakom in Mihaelom Tošem Toshem, odprl razstavo na prostem, z naslovom Po poteh Parzivala in njegovih prednikov. Razstava je prvi korak k pozicioniranju Ptuja kot središča meddestinacijskega, mednarodnega produkta, temelječega na celovitem spoznavanju z (literarno) zgodovino, kulturo, dediščino in naravnimi znamenitostmi najstarejšega mesta ter s Parzivalom povezanega območja Štajerske.

Ob predstavitvi ptujske turistične ponudbe, boste lahko na stojnicah spoznali turistične vsebine in rokodelske izdelke:

 • Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož O POKRAJINSKEM MUZEJU PTUJ – ORMOŽ:
  Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož deluje na širšem območju Ptuja in Ormoža, ki slovi po bogatih prazgodovinskih in antičnih najdiščih (rimska Petoviona), obdobju preseljevanja ljudstev, srednjeveških in novoveških pričevanjih o pomenu Ptuja in zaledja ter slikovitem ljudskem izročilu.
  Zbirke in razstave s področij arheologije, zgodovine, kulturne zgodovine, etnologije in sodobne likovne umetnosti postavlja na ogled na več lokacijah, najbolj obiskane so v Ptujskem gradu.O PTUJSKEM GRADU:
  Na griču nad reko Dravo, na križišču starodavnih poti, stoji mogočni Ptujski grad. Na tem strateškem položaju že stoletja dolgo uspešno kljubuje viharjem časa.
  Danes v njem domujejo zbirke in razstave Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož: razkošno opremljene grajske sobane, bogata orožarna, galerija gotskih in baročnih umetnin, zbirki relikviarijev in slik na steklu, razstava Ptujski grad skozi stoletja, tradicionalne pustne maske ptujskega območja ter največja zbirka historičnih glasbil na Slovenskem.
 • Sava Turizem d.d.Terme Ptuj so le 15 min lahke hoje stran od najstarejšega mesta v Sloveniji. Notranji del Termalnega parka ima več notranjih, en zunanji bazen in tri masažne kadi. Njegova posebnost je ponekod prozoren tobogan, ki je odprt vse leto. Si predstavljate, kako se je savnati v vinskem sodu? Pri nas lahko to preizkusite! Gostje lahko obiščejo tudi Grand Hotel Primus. Njegova posebnost sta razkošen wellness s svetom savn in ekskluzivni hotelski termalni bazeni.
 • Xinga bo ponujala printe, nalepke, sponke in druge umetniške in rokodelske izdelke. Vse s tematiko popularnih serij, filmov, knjig ali iger. Našli boste tudi ročno izdelan nakit, dekoracije in kristale … poleg tega boste lahko vprašali o svoji usodi, saj bo možno tudi branje iz tarot kart.
 • Turistična kmetija Črešnik navdušuje z domačimi dobrotami iz krušne peči, gibanico, narezki, slastnim pecivom, domačimi testeninami in kruhom. Zadišalo bo po kostanjih.
 • ECI PECI kreativno gledališčePoslanstvo ECI PECI kreativnega gledališčaje navdihniti otroke, da sanjajo, raziskujejo, razmišljajo in z domiselnimi predstavami spoznavajo umetnost gledališča. Zgodbe oživljamo na način, ki jih navdihuje zaraziskovanje lastnega čudežnega sveta. Spodbujamo radovednost, ustvarjalnost, empatijo in domišljijo. Pripomoremo k boljšemu čustvenemu, socialnemu in intelektualnemu razvoju otrok. Sočasno jih tudi vzgajamo za razumevanje in spremljanje gledališke umetnosti.
 • Turistično informativni center Zavoda za turizem PtujPtuj, najstarejše slovensko mesto, privablja ljubitelje zgodovine, kulturne dediščine, sodobne umetnosti, odlične kulinarike, vrhunskih vin, termalnih doživetij in naravne lepote. Mesto je prizorišče številnih festivalov in dogodkov, ki obogatijo izkušnjo obiska.
 • Kurentova hišaZ uporabo najnovejših interaktivnih tehnologij se podučite o kulturni dediščini območja ter o kurentovem/korantovem izvajanju obredja, ki se je iz pradavnine ohranilo do današnjih dni. V Kurentovi hiši je skozi vse leto moč videti, slišati in začutiti posebno energijo kurentov/korantov in njihovega sporočila.
 • Šolski center Ptuj, Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Predstavitev dveh učnih podjetij, Fizlet (ukvarja se z organizacijo trajnostnih turističnih potovanj) in Poetovio Dulcis (ukvarja se z ohranjanjem tradicionalnih sladic in organizacijo športnih prireditev. Spoznali boste lahko Ghost Bike Trail – nočno doživetveno kolesarjenje za mlade.
 • Destinacija ŠtajerskaPreplet urbanega in naravnega. Štajerska je urbanaravni užitek, ki nikjer po svetu ni primerljiv. Na zelo majhnem območju, vožnji okoli 20 minut, lahko doživimo tako mestna, kulturna, naravna, vinska in še kakšna doživetja. 

Turistično društvo Ptuj bo podelilo priznanja občanom, podjetjem, ustanovam, lokalom, zavodom in posameznikom, ki se trudijo za lepo podobo mesta. To so priznanja vsem, ki se trudijo za urejenost in ocvetličenje, kar je osnova dobrega počutja tako turistov kot domačinov.

Dogajanje bo popestril nastop otrok Vrtca Ptuj iz enote Marjetica. Kratkohlačniki bodo peli pesmice, nam predstavili gibalno glasbeno pravljico Trnuljčica v nemškem jeziku ter dve govorni interakciji v angleškem in nemškem jeziku.


Hkrati vljudno vabljeni na literarni večer na temo viteza Parzivala ter vlogi Štajerske v istoimenski srednjeveški pesnitvi, ki se bo odvil 26. oktobra 2023 v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj.

 

 

Foto: Stanko Kozel

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih