Voden ogled razstave LESTEV IN NEBO, Oto Rimele - visitptuj.eu
Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na vodenem ogledu razstave  O t o   R i m e l e : LESTEV IN NE BO
Po razstavi bo vodil avtor razstave, Oto Rimele.

OTO RIMELE: LESTEV IN NE BO

Oto Rimele se je v sodobno slovensko slikarstvo zapisal kot pronicljiv raziskovalec barve.

Barvo je sprva dojemal v njeni polni snovnosti, nazadnje pa jo je povsem dematerializiral in jo gledalcem predstavil kot obarvano senco na stenah razstavišča. Prehod iz snovnega v poduhovljeno je temeljno sporočilo Rimeletovega opusa, slikar pa gledalce vabi k poglobljenemu motrenju in v kontemplativno zazrtost vase. Nekaj zadnjih let sta slikarjeva osrednja motiva lestev, o kateri beremo v prvi Mojzesovi knjigi (28, 10-21) Stare zaveze in ki jo razumemo kot simbolno vez med zemljo in nebom, med to- in onstranstvom, ter zgolj v slovenskem jeziku možna besedna zveza NE BO/NEBO. Umetnik svoje poslanstvo vidi kot naporen vzpon proti Neznanemu in Neizrekljivemu, v trenutkih intenzivne poglobljenosti pa lahko tudi gledalci NE BO spremenimo v NEBO.

Z razstavo Lestev in NE BO se Oto Rimele vrača na Ptuj, kamor je v otroštvu zahajal na obiske k babici in dedku. Pri snovanju razstave mu je bil v navdih film znamenitega režiserja Wima Wendersa Nebo nad Berlinom (1987), ki se prične z verzi pesnika in pisatelja Petra Handkeja: Als das Kind Kind war, / wusste es nicht, / dass es Kind war, / alles war ihm beseelt. (V prevodu Iva Štandekerja: Ko je otrok bil otrok, / ni vedel, da je otrok. / Zanj je vse imelo dušo / in vse duše so bile eno.)

Odpiralni čas Galerije mesta Ptuj: od torka do nedelje (in prazniki) med 10. in 17. uro.

Info Odpri zemljevid

Čas in kraj dogodka

11.00, Galerija mesta Ptuj

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih