Salon umetnosti - visitptuj.eu

Razstavišče v meščanski hiši

Salon umetnosti je razstavišče, ki gosti razstave Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož in gostujoče razstave. Zanimiva pa je tudi zgradba, v kateri se nahaja. Hiša na Prešernovi 1 je eden najpomembnejših primerov meščanske arhitekture v starem mestnem jedru Ptuja. V vogal mogočne stavbe iz 16. stoletja je vzidana črna groteskna maska, po kateri je dobila ime lekarna »Pri zamorcu«, ki se je dolga leta delovala v tej hiši.

Info Odpri zemljevid

arheološko razstavišče

stalne in gostujoče razstave

hiša iz 16. stoletja

okrasna parlerijanska maska

Vstopnine ni

DELOVNI ČAS:

ponedeljek in torek: zaprto

sreda-nedelja: 12.00-16.00 (v juliju in avgustu 12.00-18.00)

zaprto ob ponedeljkih, torkih ter 1. januarja, 1. novembra, 25. decembra, na veliko noč

Kontakt

Prešernova ulica 1
2250 Ptuj
T: + 386 (0)2 787 92 30
E: uprava@pmpo.si
W: http://pmpo.si/zbirkeinrazstave/salon-umetnosti/

Dogodki

Petovionski panteon

STALNA RAZSTAVA: PETOVIONSKI PANTEON, duhovni svet antičnega Ptuja

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož prijazno vabi na stalno razstavo v Salon umetnosti: PETOVIONSKI PANTEON, duhovni svet antičnega Ptuja.

Religija je bila nepogrešljiv del antičnega življenja. Pomemben delež je imela tudi v arhitekturnem razvoju mest, saj so med javne stavbe, postavljene na vidnih in pomembnih krajih, sodila tudi svetišča in svetiščna območja.

Panorama je bila eno od osrednjih mestnih in kultnih središč Petovione. O religioznih praksah pričajo spomeniki, posvečeni grško-rimskim, orientalnim in avtohtonim božanstvom. Na razstavi so predstavljeni Nutrice, ki pričajo o veliki moči majhnih božanstev, Sol, ki predstavlja vseobsegajočo moč, misteriji ali moč odrešitve ter ostala božanstva antičnega panteona.
Razstavo bomo dopolnjevali z občasnimi vitrinami.

Katalog razstave: OSRČJE-PETOVIONE
Na fotografiji: Svečeniki žrtvujejo ob oltarju (fotografija: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož)

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih