Kurentovanje na Ptuju - visitptuj.eu

Doživetje žive dediščine 

Ko se zima poslavlja in je pred vrati pomlad, se ulice Ptuja spremenijo v pravo karnevalsko mesto. Pustni čas zaznamujejo številni dogodki, ki vrhunec doživijo s tradicionalno etnografsko povorko, kjer kraljujejo kurenti. Njihov izvor še ni povsem pojasnjen, po starem verovanju pa naj bi bil kurent demon, ki je preganja zimo in vabi v deželo pomlad. Ta magičen etnografski lik se vsako leto od svečnice do pepelnice prebudi v okolici Ptuja, ko z obhodi domačij in prikazi prinaša srečo ter dobro letino. Duh Kurentovanja lahko okusite, tudi če mesto obiščete izven časa pustnega časa. Predstavitev Kurenta si lahko ogledate v TIC Ptuj, preostale tradicionalne pustne like pa lahko spoznate tudi v etnografski zbirki mask na Ptujskem gradu. Kurent v obliki forma vive je vse leto na ogled ob robu starega mestnega jedra, maske pa lahko najdete tudi na fasadni dekoraciji stavb v Jadranski ulici. Če vas zanima izdelava kurentij, obiščite obrtniško delavnico Klinc v Spuhlji pri Ptuju.

Info

Kurent, tradicionalni lik pod zaščito

pustni karneval Kurentovanje

tuji in domači etnografski pustni li

neštete zabave v maskah

PREDLOG AKTIVNOSTI: KURENTOVANJE 2020  #1

 • Individualni ogled zbirke tradicionalnih pustnih mask na ptujskem gradu (Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož).
 • Sprehod po Jadranski ulici, kjer je na hišnih fasadah opaziti motive kurentove maske. Kava ali čaj s krofom v eni od mestnih kavarn (kavarna Kipertz – Hotel Mitra, Sladki butik, Sima bar, Bodi bar)
 • Kosilo s tradicionalnim ptujskim menijem Okusi Ptuja v eni od ptujskih gostiln in restavracij – Okusi Ptuja
 • Degustacija vina v eni od ptujskih vinotek (Vinoteka Kobal, Vinska klet Osterberger-Hotel Mitra, Vinoteka Kogl, Ptujska klet) ali nakup kurentovega vina Mistik iz Vinske kleti Ptuj.
 • Ogled ene od številnih prireditev jubilejnega 60. Kurentovanja 2020 (15.-25.2.2020)

PREDLOG AKTIVNOSTI: KURENTOVANJE 2020  #2

 • Voden ogled starega mestnega jedra Ptuja s poudarkom na tradiciji Kurentovanja ter najznamenitejšem slovenskem etnografskem liku – kurentu/korantu. (rezervacije ogleda na: info@ptuj.info )
 • Postanek v Hotelu Mitra, kjer vas bodo postregli s ptujsko kavo Kipertz in pustnim krofom. V avli hotela so na ogled tudi arheološke ostaline V. mitreja.
 • Kosilo s tradicionalnim ptujskim menijem Okusi Ptuja v eni od ptujskih gostiln in restavracij – Okusi Ptuja
 • Ogled ene od umetniških razstav mednarodnega slikarskega Ex Tempore Ptuj, Karneval 2020 (največja likovna prireditev na temo Kurentovanja). Razstava Ex Tempore bo na ogled v Galeriji mesta Ptuj.
 • Ogled ene od številnih prireditev jubilejnega 60. Kurentovanja 2020 (15.-25.2.2020)

 

PREDLOG AKTIVNOSTI: KURENTOVANJE 2020  #3

 • »Poišči kurenta v mestu« (namig: mestna hiša, ena od gostiln ob reki Dravi, turistične informacije).
 • Obisk Miheličeve galerije v nekdanjem mestnem obrambnem stolpu, kjer je na ogled stalna študijska zbirka grafik in risb – Grafični kabinet Franceta Miheliča. Osrednji motiv enega najbolj znanih slovenskih slikarjev 20. stoletja je bil ravno demonski kurent.
 • Kosilo s tradicionalnim ptujskim menijem Okusi Ptuja v eni od ptujskih gostiln in restavracij.
 • Obisk domačije Klinc (Spuhlja pri Ptuju), kjer si lahko ogledate tradicionalni postopek ročne izdelave kurentove oprave – kurentije oz. korantije. (rezervacije ogleda na: +386 (0)2 771 18 40 ali mklinc@siol.net )
 • Ogled ene od številnih prireditev jubilejnega 60. Kurentovanja 2020 (15.-25.2.2020)

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih