KURENTOV DAN NA PTUJU - visitptuj.eu

KURENTOV DAN NA PTUJU

Enodnevni turistični paket

Veljavnost paketa: 6. 2. – 21. 2. 2023


Vas zanima kaj ponuja tradicionalna ptujska pustna kulinarika in kaj pripravlja ob 130-letnici Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož na Ptujskem gradu? Obiščite Ptuj v pustnem času in okusite domače jedi ob spremljavi vrhunskih lokalnih vin. Če kurenta slučajno ne ujamete na mestnih ulicah, jih pa zagotovo slišite v Kurentovi hiši v Murkovi ulici.


Ptujski grad nad mestom nudi čudovit pogled na opečnate strehe mestnega jedra. V njem domuje eden najbolje obiskanih muzejev v Sloveniji, ki letos praznuje 130 let. Sprehodite se skozi bogate zbirke orožja, glasbil, tradicionalnih pustnih mask, fevdalne stanovanjske kulture, slik na steklu in grajskih galerij.

Namig za družine:

 • Ogled muzejskih zbirk v Ptujskem gradu je poučnejši z Muzejskimi kartončki! Na voljo na muzejski blagajni ob nakupu vstopnice.
  + Zmaj, ki je videl svetnika: Poiščite umetnine, na katerih so upodobljeni zmaji!
  + Skrinja, stol, omara: Odkrijte najlepše in najbolj zanimive kose starega grajskega
  pohištva!
 • Javna vodstva za družine: 2. in 3. februarja ter 9. in 10. februarja 2023 ob 11. uri se nam pridružite na brezplačnem družinskem vodstvu po muzejskih zbirkah. Obvezna je najava na ptujski.grad@pmpo.si
 • Odnesite s seboj spomin na obisk Ptujskega gradu: slikanico MALI KURENT (12,00 €) ali pobarvanko MASKE (2,00 €).

Pogled na Slovenski trg je čaroben. Impozantne stavbe in simpatičen trg spominjata na srednjeveške dni. V Kurentovi hiši je pod okriljem Zveze društev kurentov od 6. 2. 2023 dalje moč doživeti novo dimenzijo tradicionalnega pustnega lika. Digitalizirane zgodbe ponujajo vpogled v tradicijo kurentovanja, kurentovih obhodov in razvoja lika skozi desetletja.

 • Letos poteka že 63. Kurentovanje, ki ga že desetletja sooblikujejo številni avtohtoni pustni liki Ptuja in okoliških vasi, bogatijo pa ga tudi izjemni liki iz gostujočih držav sveta. Ob kurentih tako na ulicah srečate še pokače, orače, kopjaše, vile, piceke, ruso, Dornavske cigane, ploharje, Jüreka in Rabolja, medvede, baba deda nosi.

Dovolite da vas povabimo še na pravo kurentovo pojedino v Gostišče pri Tonetu Svenšku na Zadružnem trgu, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo. Stavijo na pristne domače okuse. Stalnica na njihovem jedilnem listu so lokalne posebnosti, kot so meso iz tünke, domače klobase, koline ter sladke dobrote, kot sta ognjiščna potica in ajdova pogača.

 • Po kosilu se sprehodite do Ptujskega prstana – priljubljene foto točke ob reki Dravi. Pogled na čudovito veduto Ptuja naj vas še dolgo spominja na naše lepo mesto.

Namig: Posladkajte se z okusnimi ptujskimi krofi v ptujskih gostilnah in obiščite še kakšno zanimivo turistično lokacijo.


Cena paketa:
Odrasli: 31,90 € po osebi

Upokojenci: 29,90 € po osebi

Otroci (nad 6 let): 19,00 € po osebi

Družina 2 odrasla + 2 otroka (nad 6 let): 91,80 € za družino
Družina 2 odrasla + 1 otrok (nad 6 let): 79,80 € za družino

*Kurentova hiša: Otroci do 6 let imajo brezplačen vstop (ob spremstvu 2 odraslih).


Rezervacije:
TIC Ptuj
Mestni trg 4, SI-2250 Ptuj
T: +386 2 779 60 11
E: info@visitptuj.eu

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih