Po poteh starih Ptujčanov - visitptuj.eu
ARHEOLOŠKA RAZSTAVA V SALONU UMETNOSTI
Od četrtka, 18. maja, od 12. ure dalje

PO POTEH STARIH PTUJČANOV


Arheološke raziskave, ki so potekale na dvorišču Stare steklarske, Vrazovem trgu in okoliških ulicah, so se zaključile marca 2023. Odkriti so bili ostanki hiš in pripadajočih dvorišč, arheologi pa so raziskali tudi ostanke nekdanje cestne ureditve. Na Vrazovem trgu so bili v okviru arheoloških raziskav odkriti ostanki lesene konstrukcije, ki je tvorila podlago za najstarejšo cesto.
Razvoj ulične mreže v 13. stoletju je predstavljal osnovo za začetek organizirane poselitve prostora. Imena ulic, ki se pojavljajo od srednjeveškega obdobja dalje, kažejo na to, da se je mesto v tem času razvilo v zaključeno urbano celoto, ki je ostala skoraj nespremenjena do danes.
Arheološke raziskave je izvedel zavod Skupina STIK v sodelovanju s podjetjema PJP d.o.o. in Avgusta d.o.o.

Foto: Ladislav Duranka

Info

Od 18. maja dalje

prost vstop

Salon umetnosti

Prešernova 1

Odpiralni čas Salona umetnosti

Ponedeljek: zaprto
Torek-nedelja: 12.00-16.00 (do konca meseca maja)
Torek-nedelja: 12.00-18.00 (od junija do septembra)

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih