KURENTOVANJE 2025 - visitptuj.eu

65. KURENTOVANJE

22. februar–4. marec 2025


MED NAJBOLJ ZANIMIVIMI KARNEVALI NA SVETU

Obiščite Ptuj pozimi, ko ta postane največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem.

Kurentovanje se tradicionalno pričenja s kurentovim skokom, osrednji program 65. Kurentovanja 2025 pa poteka od 22. 2. do 4. 3. 2025.

MED NAJBOLJ ZANIMIVIMI KARNEVALI NA SVETU

Obiščite Ptuj pozimi, ko ta postane največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem.

Lonely Planet je Kurentovanje umestil med deseterico najbolj zanimivih karnevalov na svetu in tako v dobro družbo velikih karnevalskih mest, kot so Benetke, Rio de Janeiro in New Orleans. Je odlična priložnost ne le za ogled kurentovih obhodov, ki jih je UNESCO uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, ampak tudi za ogled številnih etnografskih in karnevalskih povork, spoznavanje drugih tradicionalnih ali sodobnih pustnih likov, zabavo v maskah in še kaj. V času Kurentovanja se namreč v okviru Artfesta, Etnofesta in Karnevalfesta zvrstijo številne povorke, pustni korzo, prikazi etnografskih likov, koncerti, plesi v maskah, razstave in še veliko drugega.

Vpis v UNESCO seznam je pripomogel k večji mednarodni prepoznavnosti in s tem bogatenjem splošne skupne svetovne zgodovine. Hkrati pa vpis varuje dediščino pred pretiranimi vplivi komercializacije in preprečuje dekontekstualizacijo nesnovne kulturne dediščine njenega izvajanja in pojavljanja izven primarnega časa in prostora. Ob tem se dviga zavest, da bogastvo sveta ni v kulturni in siceršnji monolitnosti, pač pa v kulturni in siceršnji raznolikosti. Obhodi kurentov so namreč ena izmed mnogih etnografskih tradicij iz različnih koncev sveta, ki preko sebi lastnih zunanjih podob in obredov težijo k skupnemu cilju. Le-ta je v veliki večini različnih narodov in narodnosti usmerjen v zagotavljanje pogojev k boljši kakovosti vsega bivajočega.VRHUNCI KURENTOVANJA 20252. 2. // KURENTOV/KORANTOV SKOK

Začetek pustnega časa naznanja še posebno mističen dogodek. Ob polnoči in ob soju ognja si kurenti prvič nadenejo zvonce ter z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo.

22. 2. // 11.00 // OTVORITVENA ETNO POVORKA

Ne zamudite edinstvenega etnografskega doživetja, ki ponuja dragocen vpogled v slikovite pustne navade od blizu in daleč. Na ptujskih ulicah in trgih vam bodo delali družbo številni tradicionalni pustni liki, kot so kurenti, kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi in še kdo.

26. 2. // 19.00 // DAN KURENTOVIH IN KORANTOVIH SKUPIN

Med Kurentovanjem je sreda vsako leto rezervirana za Dan kurentovih in korantovih skupin. Mestni trg bo preplavilo na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov.

1. 3. // 11.00 // SOBOTNI PUSTNI KORZO

Povorka našemljenih meščanov ima svoje začetke že v letu 1873 in predstavlja živ dokaz, kako globoko je pustovanje zakoreninjeno v življenje mesta Ptuj.

1. 3. // 15.00 // OTROŠKO PUSTNO RAJANJE

Vse otroke vabimo v mesto, da se pridružite otroškemu pustnemu rajanju v maskah.

1. 3. // 18.00 // NOČNI SPEKTAKEL

Noč ima svojo moč – tudi za pusta! Na karnevalsko okrašene ulice Ptuja bo privabila številne skrivnostne like in pričarala spektakularno igro teme ter svetlobe. Obljubljamo pa vam tudi nepozabno ognjeno-glasbeno doživetje.

2. 3. // 13.00 // MEDNARODNA KARNEVALSKA POVORKA

Že danes si rezervirajte čas za vrhunec Kurentovanja! Ptujske ulice in trge bo preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov, ki bodo pripovedovali zgodbe o preteklosti, prihodnosti in današnjem času.

23., 24., 25., 27., 28. februar, 1. in 3. marec // SPOZNAJTE AVTOHTONE PUSTNE LIKE

Ptuj je prestolnica etnografije, kjer lahko v intimnem vzdušju spoznate tradicionalne pustne like. Ob večerih se v osrčju mesta odvijajo prava mala šola slovenske etnografije in animacije za otroke.

4. 3. // 12.00 // PUSTNI TOREK

Na Ptuju je slovo od pusta še posebej praznično. Opoldne odložimo delo in se pridružimo zabavam v mestu ter njegovih lokalih. Tudi vi se pridružite edinstvenemu urbanemu pustovanju, ki se rado zavleče v pozne večerne ure.

Info

DATUM

22. februar–4. marec 2025

LOKACIJA

Staro mestno jedro

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih