Slovenia Green Wellness Route - visitptuj.eu

Doživi lokalno

SLOVENIA GREEN WELLNESS ROUTE

Krožna tematska kolesarska pot za raziskovanje slovenskih naravnih zdravilišč, ki združuje trajnosten način potovanja in popolno sprostitev


Junija 2022 je zaživela nova kolesarska pot Slovenia Green Wellness Route, 16-dnevni načrt, ki povezuje slovenska naravna zdravilišča, bogato kulturno dediščino, lokalno gastronomsko ponudbo, kolesarjenje po čudovitem naravnem okolju in trajnostno naravnano gostoljubnost.

Kolesarjenje in wellness z roko v roki predstavljata zmagovalno kombinacijo tako za pare kot družine in popotnike vseh vrst.

Itinerar na preprost način vodi kolesarja od enega do drugega čudovitega kraja in mu pomaga to izjemno deželo doživeti na drugačen način.

Posameznik lahko s pomočjo načrta poti pot opravi sam, lahko pa tudi v organizaciji lokalne turistične agencije. Za pomoč pri navigaciji je na voljo brezplačni interaktivni zemljevid s približno 500 zanimivostmi ob poti.


POTEK POTI

Skupna dolžina poti je 680 km, najnižja in najvišja nadmorska višina pa 140/940 m.

Krožna pot Slovenia Green Wellness Route (SGWR) se prične v Ljubljani in popotnika najprej usmeri na sever, proti Kamniško-Savinjskim Alpam, nato proti vzhodu, preko Štajerske do goric nad Panonsko nižino v skrajno severovzhodnem delu Slovenije, kjer obrne proti jugu, se zapelje skoraj do južne meje in se nato vrne v prestolnico.

16 dneh pot obišče naslednje destinacije: KamnikLjubno ob SavinjiRečica ob SavinjiVelenjeZrečeMariborLenartSveta AnaMoravske TopliceLjutomerJeruzalemPtujČatež in BrežiceKostanjevica na KrkiNovo MestoLaškoCeljeŠentjur in Žalec.

Dnevne etape so dolge približno 40 kilometrov, trasa pa vodi tako po ravni kot gričevnati pokrajini, po kolesarskih stezah, cestah in lepo prevoznih makadamskih poteh izven glavnih prometnih cest.


ZELENI PONUDNIKI NA POTI

Na koncu vsake etape popotnik lahko izbira med ponudniki, ki imajo trajnost visoko med prioritetami pri snovanju svoje ponudbe, najsi bodo to restavracije ali nastanitveni ponudniki. Mnogi izmed njih se ponašajo s certifikatom Slovenia Green*, ki združuje zeleno naravnane ponudnike.

*Destinacija Ptuj je nosilec bronastega znaka Slovenia Green. S trajnostnim znakom za nastanitve Eko marjetica (Ecolabel) se ponašajo sobe Panorama Krapša B&B, ki nudijo miren, zelen kotiček na mestnem hribu s čudovitim razgledom na Ptujski grad.


NAČRTUJTE SVOJE KOLESARSKO POTOVANJE PO SLOVENIA GREEN WELLNESS ROUTE

Vse informacije o poti najdete na tej povezavi.


Slovenia Green Wellness Route je nastala v sodelovanju Slovenske turistične organizacije, Združenja slovenskih zdravilišč, Konzorcija Slovenia Green, sodelujočih destinacij ter Tovarne trajnostnega turizma GoodPlace.


Foto: Matevž Hribar


IZPOSOJA KOLES

Dva kolesarja, ki kolesarita med vinogradi.
KOLESARJENJE IN IZPOSOJA KOLES

Idilična reka Drava ter griči v okolici Ptuja so odlični za raznovrstna kolesarska doživetja.

Preberi več

AVTOR: PIJA KRISTAN

Prihajajoči dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih