Kurent - visitptuj.eu

A mystical character chasing winter away

According to an ancient belief, Kurent is a demon chasing winter away and calling spring to the country. In December 2017, UNESCO inscribed the “Door-to- door rounds of Kurent” to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity.

In the past only fully grown-up men were allowed to wear the Kurent’s outfit. In small groups, they would visit not only houses in their own village but also in neighbouring ones, from Shrove Sunday to Ash Wednesday. Today you can see the kurent:

  • in Kurent’s room (TIC Ptuj, Slovenski trg 5),
  • in traditional carnival mask collection (Ptuj-Ormož Regional Museum, Ptuj castle),
  • at Kurentovanje carnival and village carnivals around Ptuj (only from Shrove Sunday and Ash Wednesday)
  • Kurent-like masks can be found also on the facade of houses at Jadranska street 4 and 6.
Info Open Map

the most important carnival figure

protected by UNESCO

costume weighting up to 40 kg

two types – feathery and horned

Contact

Regional museum Ptuj – Ormož, TIC Ptuj, Jadranska 4 and 6

Events

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih