Kultura in dediščina - visitptuj.eu

Ptuj je mesto, kjer se prepletajo tisočletna zgodovina, dediščina in kultura. Ptujski grad nad mestom nudi čudovit pogled na staro mestno jedro in okolico ter gosti enega najbolje obiskanih muzejev v Sloveniji. V grajski kleti lahko spoznajte tradicijo vinarstva na Ptujskem, v objemu teme rovov pod gradom pa se podate na posebno izkušnjo okušanja vina ali piva z izostrenimi čuti. Med raziskovanjem mesta obiščite Ptujsko klet, najstarejšo slovensko klet z bogato zbirko arhivskih vin, ali se sprehodite do butičnih vinotek sredi mesta, ki pripovedujejo stoletne vinske zgodbe. Pokukajte tudi v mestne galerije, ki razstavljajo dela slovenskih in tujih priznanih umetnikov.

Naj bo poletje ali zima, Ptuj ponuja kulturna doživetja 365 dni v letu. Med njimi je najbolj obiskano Kurentovanje, ko se mesto spremeni v največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem. Je odlična priložnost ne le za ogled kurentovih obhodov, ki jih je UNESCO uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, ampak tudi za ogled številnih etnografskih in karnevalskih povork, spoznavanje drugih tradicionalnih ali sodobnih pustnih likov, zabavo v maskah in še kaj. Vabljeni, da enega najboljših in najzanimivejših 10 karnevalov na svetu doživite med 3. in 13. februarjem 2024.

 

Foto Mankica Kranjec, Orfejev spomenik, Slovenski trg. Ženski občudujoče gledata Orfejev spomenik iz obdobja rimske antike mesta Poetovio.
Mestne znamenitosti

Preberi več
Slikanica Parzivala.
Po poteh Parzivala in njegovih prednikov

Preberi več
Na fotografiji je moški, ki ima pogled usmerjen navzdol. Zraven njega stoji ženska, ki ima v rokah knjigo in se mu posmehuje.
Kulturna prizorišča

Razstave ptujskih mestnih galerij, muzejske zbirke, Mestno gledališče Ptuj, Mestni kino Ptuj

Preberi več
Fotografija iz dnevov poezije in vina.
Festivalski utrip

Ptuj ponuja kulturna doživetja 365 dni v letu: Kurentovanje, poletni festivali, Ptujska pravljica...

Preberi več
Moški, ki je oblečen v rimska oblačila in kaže na Ptujski grad.
Arheološki park Poetovio

Dediščina antične Petovione, največje rimske naselbine na slovenskih tleh.

Preberi več
Družina slikana na Ptujskem peš mostu.
Zasebno: Zgodovinske stavbe

Preberi več

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih