5 dni na Ptuju - visitptuj.eu

1. dan: Raziskovanje mesta začnite z najlepšim pogledom na mesto – pri Ptujskem prstanu ob peš mostu ali z jutranjo kavo v kavarni Kipertz hotela Mitra. Povzpnite se na Ptujski grad in si oglejte zbirke nacionalnega pomena ter uživajte v pogledu na rdeče strehe celotnega mesta. Sprehodite se do arheološkega najdišče Panorama, potem pa obiščite še Dominikanski samostan. Privoščite si kulinarični meni Okusi Ptuja v eni izmed 7 izbranih ptujskih restavracij, nato pa si oglejte še Orfejev spomenik, Mestni stolp, cerkev sv. Jurija, Kurentovo hišo in Salon umetnosti. Uživači si nato privoščite še kavo na Slovenskem trgu z enim izmed najlepših razgledov na čudovita pročelja mesta. Ljubitelji umetnosti obiščite še Galerijo mesta Ptuj, Galerijo Luna ali Miheličevo galerijo, ljubitelji vina pa ptujsko vinsko klet.

Info o ogledu

rimski in srednjeveški biseri

kulinarični presežki

uživanje v naravnih znamenitostih

spoznavanje podeželja

2. dan: Dan začnite na Mestnem trgu, kjer vas čaka odlična priložnost za kavico in sladico s pogledom na čudovito mestno hišo. Oglejte si še Minoritski samostan z bogato knjižnico, nato pa se odpravite na ogled bazilike na Ptujski Gori. Priporočamo tudi kosilo v restavraciji Špajza na Bregu ter obisk gradu Štatenberg pri Makolah. Ob vrnitvi na Ptuj se sprostite v umetniški atmosferi kavarne Muzikafe ali Kavarne Bodi ter preživite večer z razvajanjem v termalni vodi.

3. dan: Okolica Ptuja nudi tudi uživanje v neokrnjeni naravi. Sprehodite se okrog Ptujskega jezera (13 km), vmes pa se ustavite pri opazovalnici ptic in obiščite krajinski park Šturmovci, zaščiten pod Naturo 2000. Če v pogledu na naravo bolj uživate med vožnjo, se usedite na turistično ladjico Čigra, ki vas bo popeljala po Ptujskem jezeru, nato pa si privoščite kosilo na terasi Gostilne Ribič s pogledom na reko Dravo. Po kosilu obiščite še katero izmed ptujskih vinotek ali si privoščite razvajanje v wellnessu hotela Primus ali hotela Mitra, zgrešiti pa ne morete niti z obiskom golf igrišča ali s kolesarjenjem po Dravski kolesarski poti.

4. dan: Izkoristite dan za raziskovanje čudovitih krajev v bližini Ptuja. Najprej se ustavite pri mogočnem drevesu, naravnem spomeniku Hincejeva sekvoja. Ljubitelji motorjev obiščite čudovito cimpračo v Sakušaku, v kateri lahko danes najdete Puhov muzej in spoznate dediščino izumitelja Janeza Puha. V Dornavi si oglejte zunanjost čudovitega dvorca, ki je v našem prostoru prav poseben arhitekturni baročni biser. Za doživetje prave panonske arhitekture si oglejte še Dominkovo domačijo, zgrajeno okrog leta 1700 in kasneje razglašeno za nepremično kulturno dediščino. V njej lahko še danes vidite, kako so živeli nekoč. Dan zaključite prav tako tradicionalno in se spoznajte z načinom izdelave kurentij v obrtni delavnici Klinc v Spuhlji.

Preživite večer z razvajanjem v termalni vodi.

5. dan: Če nadaljujete svojo pot v smeri proti Ormožu, boste lahko v Veliki Nedelji spoznali bogato zgodovino kraja ter tamkajšnjega Nemškega viteškega redu. V cerkvi Svete Trojice boste lahko občudovali najstarejši krstilni kamen na Slovenskem iz 12. stoletja, v sosednjem križniškem gradu pa zbirko Velika Nedelja skozi stoletja. Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož upravlja tudi z grajskim kompleksom v Ormožu. Področje Ormoža in Ljutomersko-Ormoških goric je znano po odličnih vinih. Osrednjo točko pa predstavlja kraj Jeruzalem s svojo dolgo in bogato zgodovino, predvsem pa zanimivim imenom.

Povezani ogledi

1 dan na Ptuju
3 dnevi na Ptuju
Po mestu in okolici
Vodeni ogledi in izleti

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih