Po poteh Parzivala in njegovih prednikov - visitptuj.eu

Od viteza okrogle mize do varuha svetega grala

Raziščite Parzivalovo pradomovino Štajersko in odstrite skrivnosti svetega grala


 

PARZIVAL: ENO KLJUČNIH DEL SREDNJEVEŠKE KNJIŽEVNOSTI

Viteški roman Parzival iz 13. stoletja, ki ga je napisal bavarski viteški pesnik Wolfram von Eschenbach, velja za enega največjih spomenikov srednjeveške književnosti.

Sodi v bogato izročilo legend o Arturjevih vitezih okrogle mize in iskanju svetega grala, posebej pomenljivo pa je, da slovenska Štajerska nastopa kot pradomovina Parzivalovih prednikov.

OD VITEZA OKROGLE MIZE DO PARZIVALOVE DUHOVNE SPREOBRNITVE

Glavni junak zgodbe je mladi vitez Parzival, ki na svojih potovanjih doživlja številne vzpone in padce, a se nato od naivnega mladeniča povzpne vse do viteza Arturjeve okrogle mize.

Odločilen preobrat na njegovi duhovni poti se zgodi v devetem spevu, ko na veliki petek naleti na puščavnika Trevrizenta, od katerega se pouči o svojem poreklu in skrivnosti svetega grala.

PARZIVAL IN SVETI GRAL

Po Wolframovem pojmovanju sveti gral predstavlja dragoceni kamen razsvetljenja, imenovan lapsit exillis.

ŠTAJERSKA IN PARZIVALOVA DUHOVNA SPREOBRNITEV

Spričo osrednje vloge, ki jo ima Parzivalovo srečanje s puščavnikom Trevrizentom na njegovi duhovni poti, je še toliko bolj pomembno, da se prav v tem odlomku omenjajo historično dobro znani kraji, ki se danes nahajajo na območju slovenske Štajerske.


PO POTEH PARZIVALA IN NJEGOVIH PREDNIKOV


Ptuj je idealna točka za začetek raziskovanja domovine Parzivalovih prednikov ter njegovih doživetij in spoznanj


1. PTUJ

Ptujski grad nudi izjemen razgled po celotni mogočni deželi Parzivalovih prednikov. Avtor pesnitve Wolfram von Eschenbach naj bi po deželi potoval v času, ko so s Ptujskim gradom upravljali vplivni gospodje Ptujski.


2. IZLIV GRAJENE V ZLATONOSNO DRAVO

Izliv Grajene v zlatonosno reko Dravo, ki je omenjen v pesnitvi, se je v Wolframovem času nahajal med Minoritskim samostanom in takratnim Dravskim stolpom, v katerem danes najdemo Miheličevo galerijo.


3. HAJDINA

Parzivalov stari oče Gandîn je poimenovan po kraju Gandîne, današnji Hajdini, kar potrjuje tesne vezi Parzivalovih prednikov z našim prostorom. Hajdina s širšim območjem je zrastla na ostalinah Poetovia. Del zgodovine tega veličastnega rimskega mesta lahko doživite v I. mitreju, rimskodobnem svetišču boga Mitre, lahko pa si ogledate cerkev svetega Martina.


4. ROGATEC

Kot je zapisano v pesnitvi, se je Parzivalov stric, puščavnik Trevrizent, v Rogatcu na gradu Gornji Rogatec udeležil mnogih viteških dvobojev. Razvaline gradu so težje dostopne, a vidne še danes. V Rogatcu lahko obiščete tudi Dvorec Strmol ter Muzej na prostem Rogatec, kjer ohranjajo srednještajersko ljudsko stavbarstvo subpanonskega tipa.


5. JAMA BELOJAČA POD BOČEM: TEZA O TREVRIZENTOVEM SAMOTIŠČU

Glede na opis vdolbine v skalnati steni, kamor je le redko posijalo sonce in skozi katero je žuborel potok, nekateri interpreti samotišče puščavnika Trevrizenta povezujejo z jamo Belojačo, ki se nahaja pod goro Boč. Tu se zgodi odločilen preobrat na Parzivalovi duhovni poti, saj se na veliki petek od Trevrizenta pouči o svojem poreklu in skrivnosti svetega grala.


6. ADOLF HYTREK IN SAMOSTAN STUDENICE

Spiritual studeniškega samostana, duhovnik Adolf Hytrek, je v 19. stoletju intenzivno raziskoval Parzivalove povezave s historičnimi kraji na področju južne Štajerske.


7. BOČ: LEGENDA O GRALOVEM GRADU

O točni lokaciji Gralovega gradu obstaja mnogo interpretacij. Glavna teza studeniškega duhovnika Hytreka je bila, da se legendarni grad nahaja na vrhu Boča.


8. GRAD BORL

Parzivalovov oče Gahmuret, svoj čas neprekosljiv vitez, si je za grb izbral podobo narobe obrnjenega sidra. Glede na njegov opis lahko povlečemo močne vzporednice z grbom gradu Borl (Ankenstein). Narobe obrnjeno srebrno sidro v rdečem polju so namreč v svojem grbu imeli borlski gospodje Draneški, po priposestvovanju Borla pa so grb za svojega vzeli gospodje Ptujski.


 

RAZISKOVANJE S KOLESOM

Po poteh viteza Parzivala

Enodnevna ali dvodnevna srednje zahtevna krožna kolesarska pot po poteh viteza Parzivala.

Preberi več

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih