SVETIŠČE NUTRIC - visitptuj.eu

SVETIŠČE NUTRIC

Nutrice, božanske dojilje, so varovale zdravje otrok in bile zaščitnice družine. Korenine so imele še v predrimskem, keltskem svetu. V Petovioni so bile izjemno priljubljene. Za varstvo otrok so se nanje obračali vsi sloji prebivalstva.

Počastilni napisi pričajo, da je nekje na Panorami v 2. in 3. stoletju stalo svetišče Nutric. V drugi polovici 3. stoletja je njihovo čaščenje zamrlo, sedem marmornih plošč iz svetišča pa so v pozni rimski dobi (konec 4. ali v prvi polovici 5. stoletja) uporabili za oblogo enega od grobov na severnem pobočju Panorame.

Večina upodobitev na ploščah s Panorame sledi istemu vzorcu. Na desni sedi boginja Nutrica, ki doji otroka, pred njo je oltar. Z leve prihaja mati z otrokom, za njo služabnica, ki na glavi nosi darove.


 

Poškodovana posvetilna plošča iz marmorja. Nutrice sta počastila Lucij Fuskinij Eksuperat, svečenik cesarskega kulta (avgustal) v Petovioni, in Elija Honorata za zdravje sina Fuskinija Honorata. Ploščo so izdelali v sredini 2. stoletja.

NUTRICIBUS AUG(ustis) SACRUM. L(ucius) FUSC(inius)
EXSUPERATUS, AUG(ustalis) COL(oniae) POET(ovionensium) E͡T
[Ae?]LIA HONORATA PRO SALUTE
[. F]USCINI HONORATI FIL(ii) V(otum) S(olverunt).
Prevod: Posvečeno vzvišenim Nutricam. Lucij Fuskinij Eksuperat, svečenik cesarskega kulta (avgustal) v koloniji Petovioni, in Elija (?) Honorata sta izpolnila zaobljubo za zdravje sina Fuskinija Honorata.

Poškodovana posvetilna plošča iz marmorja. Elija Vera jo je dala postaviti Nutricam v zahvalo za zdravje hčerke Antonije in sina Antonija. Sredina ali druga polovica 2. stoletja.

[Nutricib(us)] AUG(ustis) AELIA VERA
[pro salute ? — ]IAR(—) ANTONIAE F(iliae)
[— Anto]NI FILI(i) V(otum) S(olvit) L(ibens) M(erito).
Prevod: Vzvišenim Nutricam je Elija Vera za zdravje (?) … za hčerko Antonijo … in za sina Antonija izpolnila zaobljubo rada in po pravici.

Poškodovana posvetilna plošča iz marmorja. Nutricam jo je postavil Publij v sredini ali drugi polovici 2. stoletja.

NUTRICIBUS AUG(ustis) SACR(um) P(ublius) MI+[¬¬¬—].
Prevod: Posvečeno vzvišenim Nutricam. Publij Mi[–] …

Poškodovana posvetilna plošča iz marmorja, posvečena Nutricam. 2. stoletje.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih