POVODNOV MUZEJ - ZUNANJE NIŠE CERKVE SVETEGA JURIJA - visitptuj.eu

Dogodki

Proštijska cerkev sv. Jurija na Ptuju spada med najzanimivejše kulturne spomenike v Sloveniji. Patron cerkve je sveti Jurij, ki je tudi zaščitnik mesta.
Tod je že v 1. stoletju vodila lokalna rimska cesta, v neposredni bližini pa so bili odkriti domnevni ostanki starokrščanske bazilike iz 4. stoletja. Predhodnica sedanje cerkve je tukaj stala bržkone že v 9. stoletju. Sedanja stavba, katere začetki segajo v 12. stoletje, je doživela več prezidav, zato tudi preplet slogov: romanike, gotike, ki prevladuje, in baroka. V bogato opremljeni cerkveni notranjščini so na ogled najpomembnejši slovenski gotski spomeniki: kip zaščitnika cerkve in mesta sv. Jurija iz okrog leta 1380, korne klopi iz leta 1446 ter krilni oltar, ki ga je okrog leta 1460 poslikal salzburški slikar Konrad Laib. Ob cerkvi je bilo mestno pokopališče, o čemer pričajo številni nagrobniki, vzidani v stene župnijske cerkve.
V zunanjih nišah cerkve na severni steni so shranjeni tudi posamezni rimski spomeniki. Štirje antični posvetilni kamni sodijo k Povodnovemu muzeju. Na prvem je upodobljen moški v opasani tuniki, dva sta posvečena Jupitru Depulsorju, odvračalcu nesreč, eden pa Jupitru, najboljšemu in največjemu.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih