I. in III. Mitrej - visitptuj.eu

Svetišče boga Mitre

V času rimskega imperija je bil Ptuj pomembno, mogočno mesto (Poetovio) in vojaška postojanka. Z vojaki iz vzhodnih dežel se je tukaj uveljavil mitraizem, perzijska vera s skrivnostnimi obredi, ki so se jih udeleževali le moški. Na Ptuju je bilo odkritih kar pet izjemnih svetišč boga Mitre, na mestih I. mitreja, ter III. mitreja, rimskih svetišč iz 2. in 3 stoletja, pa si lahko še danes ogledate njune temelje, oltarje, reliefe in kultne podobe, povezane s kultom.

Info Odpri zemljevid

izjemna svetišča Mitre

na mestu najdbe

redek ohranjen kip bikonosca

kip rojstva Mitre iz skale

Za ogled III. mitreja z vodstvom se je treba napovedati na + 386 (0)2 748 03 60. Obvezna najava vsaj tri dni pred ogledom.

Kontakt

K Mitreju 7, 2250 Ptuj
Spodnja Hajdina

Dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih