Kurentova hiša - visitptuj.eu

Spoznajte najbolj priljubljen in množičen slovenski tradicionalni etnografski pustni lik

Spoznajte kurenta, najbolj priljubljen in množičen tradicionalni etnografski pustni lik, značilen za območje Ptujskega in Dravskega polja, Haloz in Slovenskih goric.
Z uporabo najnovejših interaktivnih tehnologij se podučite o kulturni dediščini območja ter o kurentovem/korantovem izvajanju obredja, ki se je iz pradavnine ohranilo do današnjih dni. V Kurentovi hiši je skozi vse leto moč videti, slišati in začutiti posebno energijo kurentov/korantov in njihovega sporočila.


ODPIRALNI ČAS

Ponedeljek, sreda, četrtek, petek, sobota, nedelja: 12.00-18.00
Ob torkih je Kurentova hiša zaprta.
Prazniki: 12.00-18.00
Ogled hkrati omogoča vstop do 15 osebam.


 

Info Odpri zemljevid

lokacija

Murkova ulica 7

nakup vstopnic

v Kurentovi hiši
ali na https://kurentova-hisa.mojekarte.si/si/celotna-ponudba.html

odpiralni čas

Sreda-ponedeljek:
12.00-18.00 (Ob torkih je Kurentova hiša zaprta)

Odprto ob praznikih:
12.00-18.00

kontakt

070 538 476
(v delovnem času Kurentove hiše)

kurentova.hisa@ptuj.si

Kurentova hiša deluje pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO

Dogodki


Nakup vstopnic
Vstopnice lahko kupite v Kurentovi hiši ali prek spletnega sistema za nakup vstopnic, kjer so razvidni prosti termini za ogled.
Ogledi potekajo vsako polno uro in po dogovoru.
Ogled hkrati omogoča vstop do 15 osebam.
Za spletni nakup vstopnic kliknite TUKAJ.


KONTAKT

070 538 476  (v delovnem času Kurentove hiše)
kurentova.hisa@ptuj.si
Spletna stran za več informacij: Kurentova hiša


Vsaka država – tudi Slovenija – se ponaša s svojimi vidnimi kulturnimi objekti in posamezniki, ki so ponesli njeno ime prek narodnih meja. Med njimi je tudi tradicionalni lik kurenta/koranta, ki ni prepoznaven samo doma, na ptujskem območju, temveč tudi širom Slovenije in sveta.

Odprtje KURENTOVE HIŠE predstavlja in postavlja kurenta/koranta na pomembno mesto zgodovinskega pomena. Je plod prizadevanj zainteresiranih društev, ki ohranjajo tradicijo kurenta/koranta in njegovega obredja. Idejni pobudnik in realizator Kurentove hiše je Zveza društev kurentov, ki združuje 25 društev s prek 1.100 člani.

O poglobljenem pomenu izvajanja obredja, ki se je na Dravskem in Ptujskem polju ter v Halozah in Slovenskih Goricah ohranilo iz pradavnine do današnjih dni, se obiskovalci podučite z uporabo najnovejših modernih tehnologij. Kurenta/Koranta spoznavate na interaktiven, individualiziran ter globalno prepoznaven način, medtem ko je kulturna dediščina predstavljena doživljajsko in inovativno, s čimer jo učinkovito ohranjamo za naslednje rodove.


Obhodi kurentov so bili leta 2012 najprej vpisani v slovenski Register nesnovne kulturne dediščine Ministrstva za kulturo, v katerem je evidentiranih 21 nosilcev te pustne šege, za tem je bil kurent razglašen še za živo mojstrovino državnega pomena. Konec leta 2015 je Vlada Republike Slovenije obhode kurentov razglasila za nesnovno kulturno dediščino državnega pomena. Da bi še bolj poudarili vlogo kurenta za regijo, so Ptujčani društva povezali v Zvezo društev kurentov, ki je bila nosilka nominacije za vpis na Unescov seznam.

Leta 2017 je mednarodna organizacija Unesco (Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo) obhode kurentov/korantov vpisala na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. To je izjemnega pomena ne le za ohranjanje etnografske tradicije našega območja, temveč tudi za prepoznavnost mesta Ptuj in Slovenije v mednarodnem prostoru.

Kurentova hiša deluje pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.


Foto: Stanko Kozel

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih