Pot na Mestni Vrh - visitptuj.eu

Pot na Mestni Vrh

Idilična pohodniška pot med vinogradi in sadovnjaki preseneča s panoramskimi razgledi na najstarejše slovensko mesto. Ob postankih za razvajanje z lokalnimi vini in domačo kulinariko ponuja številne zanimivosti; od rimskega kampa do vinogradniškega muzeja, železniškega parka in druge kulturne dediščine.


Dolžina poti: 15,9 km
Čas: 3 h 15 min (izhodišče: Terme Ptuj)
2 h 45 min (izhodišče: staro mestno jedro)
Pot je označena v obe smeri in jo lahko prehodimo tudi v obratni smeri.

Zemljevid poti najdete tukaj.


Na Mestni Vrh se lahko odpravimo iz Term Ptuj ali iz starega mestnega jedra. Označene poti se srečajo pri odcepu na Vičavsko pot pod grajskim gričem.


Po Vičavski poti, ki vodi nad reko Dravo, se podamo do Orešja, kjer prečkamo glavno cesto Ptuj – Vurberk. Nato se povzpnemo po Ulici Vide Alič do križišča cest, kjer nas smerna tabla usmeri v Klepovo ulico. Pri zadnjih hišah te ulice nas smerna tabla usmeri desno navzdol v gozd. Po gozdni stezi se spustimo do glavne ceste Ptuj – Vurberk in ob njej  nadaljujemo levo čez most do prvega odcepa v desno. Ob sadovnjaku se podamo po asfaltni cesti naravnost navzgor do križišča, od koder se nam že odpira pogled na Rimski kamp Poetovio. V križišču se obrnemo levo in kmalu pridemo do Vinogradništva Potrč in Turistične kmetije Črešnik.

Pot nadaljujemo čez dvorišče kmetije po makadamski cesti v Štuke, kjer ponovno dosežemo glavno cesto Ptuj – Vurberk. Ob njej gremo nekaj metrov desno do odcepa lokalne ceste, kjer se priključi pot z Grajene. Zavijemo desno ter se povzpnemo do Hiške Herberstein in naprej na Placarski vrh, ki ga zaobidemo po desni strani ter dosežemo križišče cest na sedlu. Pot nas vodi od sedla levo po cesti navzdol proti Ptuju.

V neposredni bližini se nahaja Vinogradništvo Rebernišek. V nadaljevanju pridemo do Vinogradniškega muzeja Stara preša in kmetije Lenart.

Odpravimo se po cesti naprej v smeri Ptuja ter mimo Vičarjeve vile in Urekovih dosežemo Železniški park Ptuj, od koder se spustimo do Volkmerjeve ceste. Na križišču pri trgovini Lidl se lahko napotimo naravnost proti železniški ali avtobusni postaji oziroma desno proti parkirišču pod gradom in staremu mestnemu jedru ter naprej vse do Term Ptuj.


Foto: Boštjan Selinšek

Info Odpri zemljevid

Idilična pohodniška pot med vinogradi in sadovnjaki

panoramskimi razgledi na najstarejše slovensko mesto

razvajanje z lokalnimi vini in domačo kulinariko

zanimivosti ob poti

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih