E-novičnik: Povabilo na Ptuj - visitptuj.eu

POVABILO NA PTUJ
PRED VRATI JE DECEMBER,
NAJBOLJ ČAROBEN MESEC V LETU!
Prelistajte BROŠURO PTUJSKA PRAVLJICA
in se prepustite staremu mestu prazničnih doživetij,
za katera smo tudi letos poskrbeli številni snovalci prazničnega utripa!
Praznični utrip se bo v najstarejšem slovenskem mestu pričel v petek, 2. decembra 2022, s prižigom prazničnih luči in pravljičnim programom. Na Prazničnem sejmu bo zadišalo po decembrskih dobrotah, ob primernih vremenskih pogojih pa se bomo lahko zapeljali tudi po Pravljičnem drsališču ter na Pravljičnem vrtiljaku. VEČ …
19.-31. 12. 2022

Obiskala nas bosta teta Zima in dedek Mraz ter nasula obilico snežink, Božiček pa bo otroke razveseljeval v svoji hiši. Lahko boste ustvarjali ter se zabavali ob animacijah, predstavah, turističnem vodenju in drugih doživetjih za otroke ter si ogledali praznične nastope osnovnošolskih otrok.

Zadnje tri večere v letu bo Mestni trg preplavila glasba v živo. Uživali bomo v koncertih Tria Vivere in Alye z bandom ter silvestrovali s Karneval Bandom. Čarobnost prehoda iz starega v novo leto bodo lahko doživeli tudi otroci na Otroškem silvestrovanju. VEČ …

DOŽIVETJA NA PTUJU
PRAVLJIČNI SPREHOD,
brezplačno turistično vodenje za otroke

V torek, 27. decembra 2022, ob 17.00 popeljite svoje otroke na odkrivanje pravljičnih kotičkov Ptuja v družbi turističnega vodnika. Udeležba je brezplačna, prijave niso potrebne. Zbirno mesto za vodenje je pred TIC-em Ptuj.

Arheološki park Poetovio je vaš novi most do preteklosti, ki vam omogoča, da spoznate bogato zgodovino nekoč veličastnega rimskega mesta. VEČ …

POPOTOVANJE PO MESTU TISOČLETNE VINSKE KULTURE 
Rezervirajte si nepozabno doživetje za ljubitelje vina, tradicije, zgodovine in kulinarike. Ob lokalnem turističnem vodniku boste odkrivali vinske zgodbe najstarejšega slovenskega mesta ter se podali na gurmansko razvajanje na bližnjem posestvu izbranega vinogradnika. VEČ …
VINO IZ MESTA Z NAJSTAREJŠO SLOVENSKO KLETJO
Preden zaključite svoje raziskovanje ptujske (vinske) dediščine, obiščite še TIC Ptuj na Mestnem trgu, kjer lahko na enem mestu kupite vina priznanih ptujskih vinarjev.
GALERIJA MESTA PTUJ
Vabljeni v Galerijo mesta Ptuj, kjer lahko v novo odprtem KABINETU STOJANA KERBLERJA spoznate življenje in delo mojstra fotografije in Prešernovega nagrajena Stojana Kerblerja. Na ogled je stalna razstava njegovih fotografij, študijski kabinet pa je namenjen raziskovanju umetnikovih mojstrovin.

Do 8. januarja 2023 je na ogled velika skupinska razstava izbranih čeških umetnikov CZECHOSLOVENIA, ki je rezultat mednarodne umetniške izmenjave.

V petek, 2. decembra 2022, pa si lahko ob 20. uri ogledate PREDSTAVO OMIZJE 4, plesno-dramski eksperiment za režiserko in 4 igralce/gibalce/plesalce. Po predstavi sledi pogovor z ustvarjalci. Vstopnine ni.

POJAVNOST PTUJA V MEDIJIH
PTUJ V PRISPEVKU NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELLER UK
30.000 naročnikov ter več kot 300.000 sledilcev na družbenih omrežjih je v novembrski številki National Geographic Traveller UK lahko bralo o Ptuju in njegovih večstoletnih (vinarskih) tradicijah, ki jih je novinar James March junija spoznaval pri nas. Vas zanima, kaj najbolj priljubljena britanska potovalna revija priporoča kot top izkustva v najstarejšem slovenskem mestu? Članek v angleščini lahko preberete tukaj.
ČAROBEN PTUJ V NEMŠKEM BLOGU TRACKS AND THE CITY
Tako kot številnim obiskovalcem našega mesta je tudi nemški blogerki Sandri Wickert čaroben Ptuj ostal v nepozabnem spominu.
Tako zelo, da mu je namenila samostojen članek iz študijske ture po Sloveniji. Mesto jo je navdušilo s svojo čudovito veduto, zgodovino, znamenitostmi, razgledi, odličnim vinom, slastnimi čokoladnimi pralineji in prijaznimi ljudmi.  Prispevek v nemščini najdete tukaj.
OBVESTILA
STRATEGIJA RAZVOJA IN TRŽENJA
TURISTIČNE DESTINACIJE PTUJ:
Vabljeni k izpolnitvi ankete

Priprava nove strategije ptujskega turizma za prihodnje obdobje do leta 2028 se bliža koncu. V preteklih dneh smo na to temo izvedli poglobljeno delavnico z več kot 40 turističnimi deležniki. Ker želimo upoštevati mnenja čim večjega števila Ptujčanov o bodočem razvoju turizma, je še vedno na voljo tudi anketni vprašalnik. Prijazno vabljeni k izpolnitvi. Vprašalnik najdete tukaj.

DESTINACIJA ŠTAJERSKA:
prvo delovno srečanje partnerjev

Zavod za turizem Ptuj se je udeležil prvega delovnega srečanja partnerjev destinacije Štajerska z delavnico na temo znamčenja, ki je potekalo v Hotelu Mitra. VEČ …

10. novembra je Ptuj obiskala skupina novinarjev kot del študijske ture po Sloveniji. S strokovnim vodenjem in kakovostno predstavljeno ponudbo smo se potrudili, da jim bo mesto ostalo v lepem spominu. VEČ …

FOTO-UTRINKI:
MARTINOVANJE 2022
Ob letošnjem Martinovanju smo na Ptuju ustoličili 9. ptujsko vinsko kraljico Lucijo Kramer. Za nazdravljanje z odličnim vinom so na Martinovi vinski tržnici poskrbeli sodelujoči vinogradniki ter vinarji, na martinovi Kuhni v mestu pa smo okušali gurmansko kulinariko lokalnih ptujskih chefov.

Na martinov večer je za odlično vzdušje poskrbel
Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami.

V srednjeveškem ambientu Dominikanskega samostana Ptuj se je odvil izjemen Martinov kulinarični večer, na martinovo soboto pa smo za najmlajše organizirali igrivo Martinčkovo ringarajanje.

Martinovanje smo uradno zaključili na martinovo nedeljo, kjer smo še tretjo – in zadnjo (pred)martinovo nedeljo odkrivali zgodbe Mestnega Vrha.

Vabljeni k ogledu foto-utrinkov.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih