Kuharska delavnica s chefom Matevžem Božičem - visitptuj.eu

Kuharska delavnica »PRIPRAVA SLADICE Z LOKALNIMI SESTAVINAMI« pod vodstvom chefa Matevža Božiča


Na pobudo vodij ptujskih gostincev je Zavod za turizem Ptuj 19. 6. 2023 dopoldan na Šolskem posestvu Grajenščak za zainteresirane ponudnike in dijake Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Ptuj izvedel kuharsko delavnico »PRIPRAVA SLADICE Z LOKALNIMI SESTAVINAMI« pod vodstvom chefa Matevža Božiča.

Matevž Božič je lastnik Čokoladnice XOCOC v mestnem jedru Ptuja. Ljubezen do čokolade goji že dobro desetletje. Kljub odhodu iz Michelinove kuhinje še vedno z veseljem vzame v roke kuhalnico in razvaja goste. Poseben izziv mu predstavljajo tematski lokalni projekti, kot npr. Kuhna v mestu ali Po službi h Kobalu ter cateringi. Skozi večletno delo v kuhinji Michelinove restavracije Hiša Denk je osvojil številne tehnike priprave jedi, ki jih je želel prenesti na ptujske gostinske ponudnike med pripravo sladice iz lokalnih in sezonskih sestavin.

Pri izdelavi sladic sta najpomembnejši priprava in predstavitev ali “plating”. Sladica je sestavljena iz več komponent, ki so na krožnik/kozarec dane v točno določenem zaporedju. V juniju so jagode najslajše, zato se je chef odločil za sladico z jagodami. Med uporabo različnih tehnik so se udeleženci delavnice razdelili na pare in skupaj ustvarjali posamezne komponente. Skreirali so vsak svoj krožnik in nastale so zelo simpatične izpeljanke jagodne sladice.

Delavnica je bila odlična priložnost spoznavanja novih tehnik ter izjemna izkušnja sodelovanja z izkušenimi chefi, predvsem pri mlajših udeležencih. Tudi sam prostor izvedbe v zelenem zaledju mesta z vso potrebno infrastrukturo je vzpodbudil ideje za dodatne aktivnosti v prihodnje. Vsi udeleženci so izrazili željo po dodatnih izobraževanjih in delavnicah, česar smo zelo veseli. Veseli nas tudi želja po vključevanju dijakov in profesorjev Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Ptuj. Zavedamo se namreč izzivov na področju kadrov v gostinstu in turizmu, zato so tovrstne pobude zelo dobrodošle.

P.S.: Sladica je bila vrhunska!

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih