Pričetek turističnih vodenj Odkrivamo Ptuj - visitptuj.eu

SPOROČILO ZA JAVNOST:

21. marca z brezplačnim turističnim vodenjem pričenjamo osmo sezono projekta Odkrivamo Ptuj

(Ptuj, 18. marca 2024) Da bi čim večje število domačinov ter obiskovalcev Ptuja spoznalo bogastvo zgodovine in dediščine, pomen mestnih spomenikov ter edinstven značaj najstarejšega mesta, bo Javni zavod za mladino, šport in turizem Ptuj tudi v letu 2024 organiziral redna brezplačna turistična vodenja.


ODKRIVAMO PTUJ: brezplačni mesečni vodeni ogledi

Meščane ter obiskovalce starega mestnega jedra vsak mesec v letu 2024 čaka zanimiv brezplačen voden ogled, v sklopu katerih boste v spremstvu izkušenega turističnega vodnika odkrivali edinstvene zgodbe Ptuja.

• Četrtek, 21. marec 2024, ob 16.30: Po Mestnem kinu Ptuj
Na prvem brezplačnem vodenju boste spoznavali najstarejše še aktivno kino prizorišče v Sloveniji, ki je hkrati eno najstarejših na svetu. Kaj je potrebno, da lahko predvajamo in spremljamo kakovostne filme, kako poteka delo v kinu in kaj kino dandanes ponuja? Skozi Mestni kino Ptuj vas popeljeta Marjan Ostroško (TIC Ptuj) in Nina Milošič (Mestni kino Ptuj) iz Javnega zavoda Ptuj. Več izveste tukaj.

Fotografija Mestnega Kina Ptuj pri dnevni svetlobi.

• 23. april 2024 ob 16.30: Sveti Jurij in cerkev svetega Jurija
Praznik Mestne občine Ptuj je 23. april, ki obeležuje god svetega Jurija. Med vodenjem bo predstavljen zaščitnik mesta in zavetnik cerkve sv. Jurija. Obenem se bodo obiskovalci lahko sprehodili po cerkvi, spoznali njeno bogato zgodovino ter vlogo v sedanjem času.

• 21. maj 2024* ob 16.30: Mitreji rimske Petovione
*Voodenje je prestavljeno iz 23. 5. na 21. 5. 2024
Petoviona sodi med največja središča mitraizma v Evropi. Na Ptuju je bilo doslej odkritih kar pet svetišč. Med vodenji bodo obiskovalci spoznali vlogo in pomen mitrejev ter si v živo ogledali tudi zelo redke oltarje.

• 18. junij 2024* ob 16.30: Zgodba o Parzivalu – od viteza okrogle mize do varuha svetega grala
*Vodenje je prestavljeno iz 20. 6. na 18. 6. 2024
Parzival sodi v bogato izročilo legend o Arturjevih vitezih okrogle mize in iskanju svetega grala. Posebej pomenljivo je, da slovenska Štajerska nastopa kot pradomovina Parzivalovih prednikov. Na vodenju bodo obiskovali spoznali njegovo zgodbo, ki je zelo povezana s Ptujem in Štajersko.

20. aprila si boste lahko ogledali tudi Mestno hišo v sklopu Dneva odprtih vrat ponudnikov starega mestnega jedra (#pridivmesto).

»S tematskimi vodenji želimo našim domačinom in vsem obiskovalcem mesta ponuditi poglobljen vpogled v naše mesto in njegovo zgodovino. Tematska vodenja prilagajamo aktualnim temam v mestu. Tudi letos ostajajo ta vodenja brezplačna, saj si želimo, da bi domačini dobro poznali svoje mesto in bili nanj tudi ponosni,« dodaja direktorica Javnega zavoda Ptuj, Tanja Srečkovič Bolšec.


PRIPOROČAMO:
Zeleno doživetje Na Mestni Vrh s kolesom

Že to pomlad lahko izkusite novo kolesarsko vodenje Na Mestni Vrh s kolesom.
Idilična pot na ptujsko podeželje med vinogradi in sadovnjaki vas bo ob postankih za razvajanje z lokalnimi vini in domačo kulinariko prav gotovo presenetila s svojimi panoramskimi razgledi.

»To zeleno doživetje smo pripravili konec lanskega leta, z njim pa sledimo našim usmeritvam pri razvijanju turistične ponudbe na Mestnem Vrhu ter postavljanju ptujskega podeželja kot ene od prioritet ob obisku Ptuja. Doživetje zajema poglobljeno spoznavanje vinorodnega zaledja najstarejšega mesta, vseh njegovih zgodovinskih atributov ter okušanje lokalnih dobrot,« kolesarsko vodenje opiše Marjan Ostroško, organizator turističnega vodenja v Javnem zavodu Ptuj.


VODENI OGLEDI:
vabljeni k rezervaciji svojega doživetja

Našteta vodenja so dodatek siceršnjim klasičnim in tematskim vodenjem, ki jih Javni zavod Ptuj vse leto opravlja po dogovoru.

Primer odličnega doživetja tako za družine kot za skupine je Rimsko vodenje po mestu, kjer se s turističnim vodnikom, oblečenim v repliko oblačil iz antičnega časa, vrnete v obdobje slavne antične Petovione.


Vodenja lahko naročite preko e-pošte info@visitptuj.eu, objavljena pa so na spletni strani www.visitptuj.eu.

Vabljeni v staro mesto novih doživetij!

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih