Ptuj se predstavi - april 2023 - visitptuj.eu

Ptuj se predstavi – obiski poslovnih partnerjev v aprilu

V aprilu smo v mestu gostili pomembno ameriško turistično agentko ter blogerje iz Avstrije in Italije.


TARA BUSCH, CONSCIOUS TRAVEL COLLECTIVE

7. aprila nas je obiskala Tara Busch, ustanoviteljica agencije Conscious Travel Collective, ki pripravlja programe potovanja za manjše skupine.

Kot strastni, trajnostni načrtovalci potovanj oblikujejo vsako potovanje z namenom okrepiti, podpreti in opolnomočiti lokalno skupnost ter gojiti veselje, ozaveščenost in povezanost med našimi popotniki – s privlačnimi izkušnjami, osredotočenimi na naravno in kulturno dediščino destinacije.

Povabili smo jo na raziskovanje ptujskih zgodb. Ob Ptujskem prstanu se je odprl pogled na prečudovito mestno veduto, sprehod preko Drave pa je bil odlična priložnost za informiranje o Dravski kolesarski poti in aktivnostih na vodi. V Muzikafeju se je zapletla v sproščen pogovor z lastnikoma, ki sta ji pripovedovala o lokalu, njihovi družinski zgodbi, butičnih namestitvah in drugih kreativnih projektih. Sledil je sprehod skozi mesto do najstarejše slovenske vinske kleti. V Ptujski kleti jo je pričakal kozarec njihovega vrhunskega vina. Zelo so jo navdušili izrezljani motivi na velikih lesenih vinskih sodih, bogata zbirka arhivskih vin ter visoke številke izvoza vin v tujino.

Posebno kulinarično doživetje je pripravila ekipa Gostilne Grabar, ki smo jo obiskali ravno v času peke potic in ostalih prazničnih jedi. Potica je bila Tari izjemno všeč! Kosilo z lokalnimi sestavinami ob spremljavi odličnih vin in pogledom na očarljiv Ptujski grad je bilo res posebno doživetje. Ob srečanju z lastnico je dobila širši vpogled v njihovo kulinarično zgodbo, so pa tudi ponosni prejemniki 2 kuharskih kap Gault&Millau Slovenija 2023. Ob klepetu med kosilom smo ji predstavili tudi zelene kotičke mesta, omenili Mestni Vrh in potencial razvoja tega območja.

Na Ptujskem gradu je v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož z občudovanjem in spoštovanjem prisluhnila razlagi ter pohvalila skrb za ohranjanje bogate kulturne dediščine. Po fotografiranju iz razgledne točke smo se spustili v mesto do butične čokoladnice XOCOC, kjer je poskusila nekaj ročno izdelanih pralinejev in izvedela več o čokoladi in procesu izdelave pralin. Sledil je obisk Hotela Mitra in predstavitev mitraizma, zgodovine hotela in kave Kipertz ter ob koncu še degustacija vina v kleti Osterberger.

Številne mestne zgodbe iz preteklosti so je tako pritegnile, da se bo poglobila v raziskovanje. Ptuj je zapustila z izjemno pozitivnim vtisom, začutila je posebno energijo mesta in kreativnost ljudi, ki jih je spoznala.


AVSTRIJSKE BLOGERKE V SODELOVANJU Z BEST PRESS STORY

14. aprila je na Ptuj prispela ekipa avstrijskih blogerk, ki smo jih v sodelovanju z Best Press Story povabili na potep po mestnih ulicah in obiskali zanimive turistične točke: Claudia Brauenstein, Anita Janesch, Regina Rettenbacher ter Roswitha Riedl.

Kot ponavadi, smo tudi tokrat gostje sprejeli pri Ptujskem prstanu, saj je odlična foto-točka in lokacija za srečanje. Hladen in deževen dan nam ni pokvaril vzdušja, čeprav smo vsi hrepeneli po toplih sončnih žarkih. Po uvodnih besedah o mestu in njegovi zgodovini smo se sprehodili do Dominikanskega samostana , kjer so nam predstavili bogato preteklost samostana in aktivnosti, ki jih izvajalo v njem zdaj. Vse so bile očarane nad fotogeničnim križnim hodnikom, štukaturami in tudi nad cvetočimi drevesi ter grmi v Sončnem parku.

Podale smo se do vinoteke Kobal, ki se nahaja na Prešernovi ulici, v najstarejši hiši na Ptuju. Predstavili so nam zanimivo zgodbo podjetja ter izvedli degustacijo celotne linije njihovih vrhunskih vin. Po degustaciji vina je sledila butična čokoladnica XOCOC, kjer so bile prijetno presenečene nad nenavadnimi okusi ročno izdelanih pralin in mojstrovo kreativnostjo, za katero je požel pohvale vseh udeleženk. Mimo mestnega gledališča Ptuj smo se sprehodili do Kurentove hiše in si ogledali celoten program.

Na kosilo smo jih tokrat peljali v Gostilno Ribič ob Dravi, ki se ponaša z 2 kuharskima kapama Gault&Millau Slovenija 2023. Pričeli smo s povabilom v Ribičevo vinoteko. Od prve jedi dalje so bile izjemno navdušene nad izgledom krožnikov in prepletom okusov ob spremljavi odličnih lokalnih vin.

Malce počasneje smo se povzpeli na Ptujski grad in si s simpatično vodnico ogledali najpomembnejše zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož. Med drugim smo v Slavnostni dvorani ugotavljali, iz katerih držav prihajajo osebe na turkerijah, ki so le ena od izjemnih muzejskih zbirk. Posebnost so tudi številne ure v grajskih sobanah. Na starem zemljevidu Štajerske so iskale (in našle) svoj rodni kraj, kar jih je zelo razveselilo.

Druženje smo sklenili pri Ptujskem prstanu, od koder so se podale v Terme Ptuj, se pogrele v topli ptujski termalni vodi in prenočile v Grand Hotelu Primus.

Krasne zgodbe s terena so že med obiskom in v naslednjih dneh delile preko Instagrama, sledijo pa še obsežnejši prispevki.


TURISTIČNA VODNICA, KREATORKA POTOVANJ IN BLOGERKA S SARDINIJE

Predstavitev Ptuja, bogate zgodovine in raznolike turistične ponudbe je italijanski turistični vodnici, kreatorki potovanj in blogerki Marii Paolucci s Sardinije, ki je Ptuj obiskala na povabilo Turistične agencije Palma, predstavila turistična vodnica Jana Gerl, ki skupaj z ekipo Zavoda TuRA Ptuj pomembno dopolnjuje mestno turistično ponudbo v rovih pod Ptujskim gradom.

Ptuj nudi številne možnosti za popestritev oddiha – ne le v centru mesta, ampak tudi z aktivnostmi ob in na reki Dravi, pobeg na vinorodni Mestni Vrh ali izlete v okoliške občine. Sprehodili sta se skozi mestno jedro, se ustavili v Minoritskem samostanu s čudovitim notranjim dvoriščem, pred Mestno hišo na Mestnem trgu in na Slovenskem trgu ter obiskali čokoladnico XOCOC in Kurentovo hišo. Oboje jo je navdušilo – čokoladnica z ekstravagantnimi okusi ročno izdelanih pralin, Kurentova hiša pa z digitaliziranim prikazom kurentovega poslanstva.

Kurent je zelo podoben pustnim likom iz njene ljube Sardinije, od koder smo tudi letos med Kurentovanjem gostili etnografsko skupino.

Obiskala je tudi TIC. Vtise iz obiska je čez dan delila skozi zgodbe na Instagramu.


ŠTUDIJSKI OBISK OSNOVNOŠOLCEV IN ŠTUDENTOV NA ZAVODU ZA TURIZEM PTUJ

Delovanje zavoda za turizem smo 14. aprila predstavili osnovnošolcem lokalne Osnovne šole Mladika, ki so nas z mentorico Karmen Ivančič obiskali v sklopu svojega izbirnega predmeta.

21. aprila smo med študijskim obiskom Ptuja osnutek nove strategije ptujskega turizma predstavili tudi študentom Fakultete za turistične študije Turistica, ki so nas obiskali pod mentorstvom profesorja dr. Aleša Gačnika.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih