Ptuj se predstavi: april 2024 - visitptuj.eu

PTUJ SE PREDSTAVI

PROMOCIJA DESTINACIJE PTUJ V APRILU 2024


5. 4. 2024 // Študijski obisk destinacije Štajerska na dogodku 𝐒𝐭𝐞𝐢𝐞𝐫𝐦𝐚𝐫𝐤-𝐅𝐫𝐮̈𝐡𝐥𝐢𝐧𝐠 na Dunaju

Skupaj z destinacijo Štajerska smo obiskali 𝐒𝐭𝐞𝐢𝐞𝐫𝐦𝐚𝐫𝐤-𝐅𝐫𝐮̈𝐡𝐥𝐢𝐧𝐠, ki ga kolegi iz sosednje Avstrije na Dunaju organizirajo že 25. leto zapored. Na letošnjo izvedbo so povabili tudi 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐜𝐢𝐣𝐨 𝐒̌𝐭𝐚𝐣𝐞𝐫𝐬𝐤𝐚. Predstavniki destinacij in občin smo z veseljem prisluhnili primeru dobre prakse severnih kolegov, ki že 𝟓𝟐 𝐥𝐞𝐭 skrbijo za prepoznavnost, razvoj in promocijo svoje znamke, zelenega srca Avstrije, destinacije Steiermark.


9. 4. 2024 // Udeležba na delavnici STO Umetnost in kultura v Ljubljani

Ker je nosilna tematika promocije slovenskega turizma v letih 2024 in 2025 umetnost in kultura, smo se v Ljubljani udeležili delavnice, kjer smo obravnavali smernice v podporo trženju.

Kulturni turisti zapravijo do 28 % več kot ostali, njihova dolžina bivanja pa je za 22 % daljša od povprečne. Ključna ciljna skupina kulturnega turizma in tudi turizma prihodnosti so milenijci, 10-milijonska ciljna skupina v Evropski uniji, ki si potovanja organizirajo v lastni režiji, zanimajo jih lokalni kotički ter individualne izkušnje, naša majhna mesta v objemu narave pa so zanje idealna za obisk.


9. 4. 2024 // Udeležba na konferenci v Lentiju na Madžarskem

Skupaj z ZRS Bistra Ptuj smo se udeležili otvoritvene konference projekta Razvoj inovativnega modela kolesarske destinacije v slovensko-madžarski obmejni regiji, ki se izvaja v okviru programa Interreg Slovenija-Madžarska.

Predstavitvi projekta so sledili razvoj aktivnega turizma, tematske poti kulturne dediščine, dobre kolesarske prakse na slovensko-avstrijskem obmejnem območju, predstavitev rimske dediščine Ptuja, romarski turizem ter predstavitev certifikacijske sheme Access4You.


9. 4. 2024 // Izobraževanje za vodnike po Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož

Javni zavod Ptuj je izvedel izobraževanje za turistične vodnike po Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož. Skozi zbirke sta nas popeljali kustosinja Renata Čeh ter vodnica Sandra Janžekovič, ki v muzeju opravljata delo na področju pedagoške in vodniške službe.

Vodniki so pridobili obilo znanja, kako po gradu skupine voditi glede na njihove specifike, potrebe in zanimanja, hkrati pa so lahko obnovili ter dodatno poglobili svoje znanje o zgodovini Ptuja ter o bogastvu vseh zbirk.


Ptuj v prestižni italijanski reviji TRAVEL&SPA

V letu 2023 smo na povabilo Slovenske turistične organizacije na njeni poti spoznavanja Slovenije gostili italijansko novinarko Sereno Roberti. Za pomladno izdajo prestižne revije Travel & SPA Magazine je napisala čudovit članek, ki je v dvojezični italijansko-angleški različici dosegel kar 424.000 bralcev.

V prispevku je poudarila bogato rimsko in srednjeveško zgodovino, ki je še danes vidna v mestu. Tradicionalni lik kurenta je spoznala v interaktivni Kurentovi hiši ter se navdušila nad kulturno-umetniškim ambientom MuziKafeja. V Gostilni Ribič so jo prevzele odlične morske specialitete, v čokoladnici XOCOC pa pralineji najbolj nenavadnih okusov, kot so parmezan in čebula, ocvirki in bergamotka.

Utrinke iz najstarejšega mesta najdete na straneh 39–41.


17. in 18. 4. 2024 // Srečanje z italijanskimi agenti in tour operaterji v Benetkah

Predstavništvo Feel Slovenia v Italiji je 18. aprila na izjemni lokaciji JW Marriott Resort & Spa organiziralo srečanje z italijanskimi turističnimi agenti in tour operaterji iz Benetk in bližnje okolice. Workshopa se je udeležilo več kot 40 predstavnikov organizatorjev potovanj in 25 slovenskih turističnih ponudnikov.

Ptuj smo tokrat predstavljali preko Združenja zgodovinskim mest Slovenije. Njihovo pozornost so pritegnili kurenti in Kurentovanje. Prav tako jim je bila všeč ponudba kulinaričnega menija Okusi Ptuja, ki nudi možnost spoznavanja lokalne kulinarike v sedmih ptujskih restavracijah s trihodnim menijem po enotni ceni. Mnogi pa so zastrigli z ušesi ob omembi term, srednjeveškega mestnega jedra, bogatih muzejskih zbirk in odličnih vin.

Skupna brošura Zgodovinska mesta Slovenije – Slovenia Historic Towns je bila zelo dobro sprejeta med udeleženci, saj gostje ob oddihu v Sloveniji iščejo raznoliko ponudbo zgodovine, umetnosti, festivalov, kulinarike, degustacije, športne aktivnosti in trajnostne pristope, kar najdejo v vseh 21 mestih, vključenih v združenje.


20. in 21. 4. 2024 // Gostovanje vplivniške družine Vse za razgled v najstarejšem mestu

V sodelovanju s Sava Hotels & Resorts smo v mestu gostili slovensko vplivniško družino Vse za razgled z 21.600 sledilci.
Zanje smo pripravili dvodnevni program, v katerem smo jih popeljali na okušanje ptujske kulinarike v Gostilno Amadeus, čokoladnico XOCOC ter v MuziKafe, nato pa z zavodom TuRA Ptuj v temo rovov pod Ptujskim gradom. V nedeljo so se sprehodili po zgodovini mesta s turističnim vodnikom ter si ogledali zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož na Ptujskem gradu.


Privlačen članek o turistični ponudbi Ptuja v Vanity Fair Italia

Med pustnim vikendom nas je obiskala novinarka Alfonsa Sabatino iz Torina, ki je že v januarju pisala o karnevalih po svetu pod okriljem UNESC-a, in v njem omenila tudi Kurentovanje.
Tokrat je pripravila privlačen članek o turistični ponudbi Ptuja za Vanity Fair Italia. Tako razmišlja v uvodniku: “To je mesto v velikem vzponu, so mi povedali med pripravami na pot na Ptuj, ki se nahaja v severovzhodni Sloveniji. In prav tako je: to mestece je mali biser, ki se začenja zavedati svoje dediščine in ki se počasi, a z veliko prijaznostjo, začenja predstavljati kot destinacija za kulturni turizem, za wellness in enogastronomijo. Ob ponudbi term, odličnih vin in možnostjo športnih aktivnosti se na Ptuju med letom zvrstijo številne prireditve, kar nudi priložnost za obisk tega še premalo poznanega dela Slovenije«.

»Ptuj velja za najstarejše slovensko mesto zaradi najdenih ostalin, starih cca 5 tisoč let. V rimskih časih se je imenovalo »Poetovio«. Po uničenju s strani Hunov se danes predstavlja v srednjeveškem slogu z mogočnim gradom na hribu, trgom s mestnim stolpom, gledališčem, starim rotovžem in Orfejevim spomenikom, tlakovanimi ulicami in hišami s poševnimi strehami, ki so značilne za to območje. Sprehod po zgodovinskem središču je zelo prijeten, v umirjenem vzdušju brez hektike”.

Priporočamo v branje celoten članek.


24. 4. 2024 // Predstavitev Ptuja na Dnevu Kohezije v Stari steklarski

Na 1. vseslovenski Dan kohezije, ki je namenjen lokalnim odločevalcem, nevladnim organizacijam, razvojnim agencijam, LAS-om in različnim združenjem iz vseh slovenskih regij, ki je bil organiziran s strani televizije IDEA v sodelovanju z Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj ter Mestno občino Ptuj, smo zbranim predstavili najpomembnejše zanimivosti ter turistično ponudbo najstarejšega mesta ter jih povabili na sprehod po mestu s turističnima vodnicama.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih