Ptuj se predstavi: januar in februar 2024 - visitptuj.eu

PTUJ SE PREDSTAVI

PROMOCIJA DESTINACIJE PTUJ V JANUARJU IN FEBRUARJU 2024


JANUAR 2024


  • Kurentovanje predstavljeno več kot 2 milijonoma avstrijskega avto-moto kluba ÖAMTC

V središču fotografije je kurent, ki gleda v objektiv. Za njim so še ostali kurenti, ki sodelujejo v povorki na Mestnem trgu

»In Slowenien findet sich ein traditioneller Karneval auf der Liste des immateriellen UNESCO-Weltkulturerbes – Kurentovanje in Ptuj. Kurenti heißen jene zotteligen Gestalten in Schafsfellen, die während des bunten Treibens von 3 – 13. Februar 2024 in der ältesten Stadt Sloweniens zu sehen sind. Das bunte Faschingstreiben in Ptuj gilt inzwischen als eines der bedeutendsten ethnografischen Events in Mitteleuropa.«

Tako je avstrijski avto-moto klub ÖAMTC več kot 2 milijonoma svojih članov predstavil 64. Kurentovanje 2024 v članku o pustnih običajih v sosednjih državah.
Vabljeni k branju: https://www.oeamtc.at/…/faschingsbraeuche-naerrisches…


  • Kurentovanje ponovno v uglednem ameriškem časopisu Forbes

Izrez iz članka o Kurentovanju, objavljanega v ameriškem Forbesu, ki prikazuje fotografijo treh kurentov
Novinarka Ann Abel, ki je lani obiskala Ptuj v času Kurentovanja, je za Forbes tokrat napisala zelo odmeven članek o 8 najbolj impresivnih karnevalskih zgodbah sveta. Mednje je visoko umestila tudi Kurentovanje, ki tudi letos poteka pod pokroviteljstvom UNESCO.

Zaradi članka smo zasledili opazno porast ameriških obiskovalcev spletne strani Visit Ptuj.
Preberete ga lahko tukaj: https://www.forbes.com/…/these-8-colorful-carnivals…/…


FEBRUAR 2024


  • Ptuj na 34. sejmu turizma Alpe-Adria

Stojnica destinacije Štajerska na sejmu Alpe-Adria 2024 z Jano Gerl za pultom, ki predstavlja Ptuj ter svoj Zavod TuRA Ptuj

Sejem v Ljubljani se je pričel 31. januarja in je trajal do sobote, 3. februarja. Na stojnicah so se predstavila mesta, umetnost in kultura, vinarji, športne aktivnosti, zvrstila so se strokovna predavanja in pester animacijski program.

Ptuj se je letos predstavil na kar dveh stojnicah, ki so ju 𝐯 𝐬𝐨𝐛𝐨𝐭𝐨, 𝟑. 𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐨𝐛𝐢𝐬𝐤𝐚𝐥𝐢 𝐭𝐮𝐝𝐢 𝐤𝐮𝐫𝐞𝐧𝐭𝐢 𝐨𝐳. 𝐤𝐨𝐫𝐚𝐧𝐭𝐢.

Na stojnici Zgodovinskih mest Slovenije ste lahko pridobili informacije o bogati turistični ponudbi najstarejšega slovenskega mesta ter Kurentovanju, največjem pustnem karnevalu v Sloveniji.
Stojnica destinacije Štajerska pa je ponujala doživetja v mestih in na podeželju, odlična štajerska vina, kulinariko ter številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.


  • Ptuj v posebni tiskani ediciji izjemnega belgijskega medija Pasar Magazine Camper & Kamperen

Izrez iz članka v belgijskem Pasar Magazine, ki prikazuje opis Ptuja ter fotografiji pisane terase Muzikafeja ter dva kurenta na Mestnem trgu

Belgijsko združenje za prosti čas Pasar z 21.000 člani 4-krat letno izda tiskano revijo Pasar Magazine Camper & Kamperen.
V januarski izdaji so na kar 7 straneh objavili članek, ki nudi poglobljen vpogled v potovanje po Sloveniji z avtodomom.
Gre za rezultat študijskega potovanja belgijskega novinarja Chrisa Van Minnebruggena, ki smo ga preko Slovenske turistične organizacije Feel Slovenia junija 2023 gostili tudi na Ptuju.
V članku je staro mestno jedro predstavljeno kot odlična izbira za kulturni mestni izlet zaradi prijetnih teras in restavracij.
Izpostavljeni so tudi kolesarjenje in sprehodi ob Dravi ter Ptujskem jezeru, Ptujski grad, Kurentovanje ter zbirka etnografskih pustnih likov in mask.

Na spletu najdete krajša povzetka:
👉 https://kampeertijd.pasar.be/artikel/ontdek-zuid-oost-slovenie-berenjagers-wellnesspasjas-en-kasteelheren
👉 https://www.pasar.be/artikel/kamperen/reiswijzer-slovenie


  • Francoska televizija FRANCE 5 na 64. Kurentovanju

V prvi polovici februarja je francoska televizija France 5 v Sloveniji snemala popotniško-dokumentarno oddajo o zimski Sloveniji in potovanjih z vlakom.

Med 64. Kurentovanjem so se ustavili tudi na Ptuju, saj so želeli v prispevek vključiti utrip pustnega dogajanja na mestnih ulicah ter podrobneje predstaviti lik kurenta oz. koranta. Posneli so kadre s kurenti na železniški postaji Ptuj, predajo tradicije iz generacije v generacijo v izbrani družini na vasi ter množičen obisk kurentov in korantov na dogodku Dan kurentovih in korantovih skupin, ki je potekal 7. februarja zvečer.


  • Obisk italijanskih novinark v času 64. Kurentovanja

Izrez članka z italijanskega portala Italia a Tavola, ki opisuje Kurentovanje

V sodelovanju s predstavništvom Slovenske turistične organizacije v Milanu smo čez pustni vikend gostili dve novinarki, ki pišeta za različne italijanske medije, predvsem na temo potovanj. Tokrat Alfonsa Sabatino iz Torina pripravlja članek za Vanityfair.it, je pa že v januarju na portalu Italia a Tavola pisala o karnevalih po svetu, ki potekajo pod okriljem UNESC-a, kjer se je dotaknila tudi Kurentovanja. Graziella Leporati iz Milana piše med drugim za spletni portal Quotidiano Nazionale – potovanja (QNItinerari).

Med obiskom sta se razvajali v bazenih, savnah in wellnessu Grand Hotela Primus****Superior v Termah Ptuj, kjer sta tudi prespali dve noči. Sobotno jutro sta pričeli z ogledom bogatih muzejskih zbirk na Ptujskem gradu ter vodenim sprehodom po mestu v družbi lokalnega vodnika. V Muzikafeju sta posedeli ob kavi in občudovali kretivno podobo kavarne. V Ptujski kleti sta prisluhnili zanimivi predstavitvi kleti in novostim ter s kozarcem vina vstopili vstopili še v arhiv. Ob raziskovanja mestnih znamenitosti smo ju povabili v butično čokoladnico XOCOC mojstra Matevža Božiča, ki ju je navdušil z ročno izdelanimi pralineji. S kulinaričnim menijem Okusi Ptuja in lokalnimi vini so jima postregli kosilo v Gostilni Ribič ob reki Dravi ter na večerji v Gostilno Grabar, od koder je čudovid razgled na Ptujski grad. Obe restavraciji sta prejemnici 2 kap Gault&Millau, kar je bilo tudi moč okusiti. V nedeljo dopoldan sta obiskali še Kurentovo hišo z digitaliziranim prikazom kurentov oz. korantov ter njihovega obredja in si ogledali Mednarodno karnevalsko povorko.

Vabljeni k prebiranju celotnega članka, objavljenjega na spletnem portalu QNItinerari: https://rb.gy/4kmz74


  • Vplivnice preko destinacije Štajerska 

Med Kurentovanjem so preko destinacije Štajerska utrip največjega slovenskega pustnega festivala na družbenih omrežjih delile tri slovenske vplivnice. Mojco Mitev je navdušila Otvoritvena etno povorka, Sanja Macur je ujela krasno energijo celodnevnega dogajanja na Ptuju na pustno soboto, Lara Jerina pa je prikazala vrhunec oziroma največji dogodek Kurentovanja, Mednarodno karnevalsko povorko.

Kolaž posnetkov story zgodb s Kurentovanja, ki so jih objavljale vplivnice na svojih družbenih omrežjih. Na fotografijah je vidna množica, ki gleda povorko kurentov. Posnetek zaslona s Facebooka, kjer je prikazanih 5 fotografij vplivnice Sanje Macur na Kurentovanju 2024


  • Predstavniki pomembnih hrvaških medijev obiskali Ptuj v okviru študijske ture, organizirane preko Sava hotels & resorts

Degustacija in fotografiranje vina v Ptujski kleti Čokoladnica XOCOC, chef Matevž Božič opisuje edinstvene okuse pralinejev Okušanje vina v temi rovov pod Ptujskim gradom. Na mizi so vidni kozarci, ki se svetijo v soju svetilk.

Med pustno nedeljo in pustnim torkom smo gostili predstavnike pomembnih hrvaških medijev v okviru študijske ture, organizirane preko Sava hotels & resorts.

Maskirani v Rimljane, ki so pomembno zaznamovali Ptuj – rimski Poetovio, so najprej uživali ob spremljanju več kot 2.500 pustnih likov in karnevalskih skupin Mednarodne karnevalske povorke, ki jo je sestavljajo. Navdušili so jih predvsem kurenti, ki so glasno preganjali negativno energijo in zimo iz mestnih ulic.

V družbi lokalnega vodnika so spoznavali mestno zgodovino, se sprehodili med NAJ znamenitostmi starega mestnega jedra, okušali ptujske enogastronomske posebnosti: domačo kuhinjo v Gostilni Rozika, kulinarični meni Okusi Ptuja v Gostilni Ribič, odlične ročno izdelane čokoladne praline butične čokoladnice XOCOC ter vrhunska vina Ptujske kleti in okušali vina v temi v rovih pod Ptujskim gradom v izvedbi Zavoda TuRA Ptuj.

Obiskali so tudi bogate zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož v Ptujskem gradu ter se prepustili razvajanju v bazenih, savnah in wellnessu Term Ptuj.

Navdušeno ugotavljajo, da je Ptuj odlična destinacija za obisk hrvaških gostov in vrhunsko turistično ponudbo.

Skupno so svoje navdušenje v več kot 30 objavah delili preko 22 medijev.

Vabljeni k prebiranju njihovih izjemno pozitivnih vtisov.

DNEVNI MEDIJI 

Jutarnji list  https://www.jutarnji.hr/promo/trazite-li-inspiraciju-za-vikend-putovanje-ptuj-vas-ocekuje-15429669

24 sata https://www.24sata.hr/lifestyle/u-ptuju-je-najstarije-europsko-kino-vino-se-kusa-u-tunelima-a-proljece-slavi-veselim-maskama-967566

7Dnevno https://www.7dnevno.hr/magazin/vikend-putovanje-u-ptuj-pogledajte-zasto-je-najstariji-grad-u-sloveniji-po-mnogocemu-naj/

Redakcija.hr

Daily news cafe 

Znatko.com 

Zg express https://zgexpress.net/trazite-inspiraciju-za-vikend-putovanje-najstariji-grad-u-sloveniji-mogao-bi-biti-savrsen-izbor/

Magazin24 https://magazin24.info/upoznajte-ptuj-najstariji-grad-u-sloveniji-skriva-mnoge-znamenitosti/

 

ŽENSKI MEDIJI 

modniALMAnah 

Extravagant.hr https://extravagant.com.hr/trazite-li-inspiraciju-za-vikend-putovanje-ptuj-vas-ocekuje/

Stilueta.com https://stilueta.net/trazite-li-inspiraciju-za-vikend-putovanje-ptuj-vas-ocekuje/

Totally Glamorous

 

TURISTIČNI IN LIFESTYLE MEDIJI 

Hedonism Tourism

Let’s discover Croatia https://www.letsdiscovercroatia.com/2024/02/ptuj-grad-tisucljetne-povijesti-hedonizma-i-dobre-zabave/

Turistički info https://turisticki.info/elegantan-i-mocan-najstariji-grad-u-sloveniji-po-mnogocemu-je-naj/

Lifestyle buzz https://lifebuzz.hr/pogodite-koji-je-najgrad-u-nasem-susjedstvu-razloga-da-ga-posjetite-je-mnogo/

Under dreamskies https://underdreamskies.com/2024/02/19/trazis-idealno-vikend-putovanje-ptuj-te-ocekuje/

Promocija XYZ https://www.promocija.xyz/2024/02/upoznajte-ptuj-najstariji-grad-u.html

Press Sandra https://www.pressandra.com.hr/post/trazite-li-super-wellness-nedaleko-zagreba-evo-mjesta-koje-ce-vas-oduseviti

 

ENOGASTRONOMSKI MEDIJI 

Gric Gric https://gric-gric.com/trazite-li-inspiraciju-za-vikend-putovanje-ptuj-vas-ocekuje/

Milly Food http://www.milyfood.hr/najstariji-grad-u-sloveniji-po-mnogocemu-je-naj-ima-najstarije-kino-u-europi-najukusnije-praline-najstarije-vinske-podrume-najglasniji-ispracaj-zime-uz-kurente-i-najljepse-terme-koje-su-gradene-p/

Menu.hr https://www.menu.hr/turizam/vikend-putovanje-ptuj/


 

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih