Ptuj se predstavi: maj 2024 - visitptuj.eu

PTUJ SE PREDSTAVI

PROMOCIJA DESTINACIJE PTUJ V MAJU 2024


3. 5. 2024 // Ameriška novinarka obiskala najstarejše mesto

Med prvomajskimi prazniki smo gostili ameriško novinarko, ki piše vsebine za spletne turistične vodnike, tedenska glasila, družbena omrežja in tiskane revije.
V destinacijskem članku o Sloveniji novinarka odkriva manj znane lokacije za ameriške bralce in predstavlja edinstvene butične zgodbe, ki zanimajo njihove goste. Veselimo se zapisa o turistični ponudbi našega mesta.
Med sprehodom skozi zgodovinsko bogato mesto, polno turističnih atrakcij, smo se ustavili na Ptujskem gradu v zbirki tradicionalnih pustnih mask Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, vinoteki Kobal Wines in Muzikafe-domkulture.
Predstavili smo tudi kulinarično zgodbo Okusi Ptuja, bogato festivalsko ponudbo, termalna in wellness doživetja ter možnosti aktivnega preživljanja prostega časa ob Dravi in zelenem zaledju Ptuja – Mestnem Vrhu.
Tudi nekaj kapljic dežja ni pokvarilo prijetnega prvega vtisa o našem mestu.
📷 Tatjana Humar


4. 5. 2024 // Ptuj v južnokorejski turistični oddaji o Sloveniji

27. marca smo na Ptuju gostili južnokorejskega novinarja televizijske mreže KBS, ki je po Sloveniji snemal turistično oddajo o naši deželi.
Od Ptujskega prstana, od koder se odpre najlepši pogled na Ptuj, smo ga popeljali po zgodovinskih ulicah starega mestnega jedra.
Pri Dominikanskem samostanu ter na Ptujskem gradu smo predstavili bogato srednjeveško preteklost najstarejšega mesta, v rovu pod gradom je Zavod TuRA Ptuj pripravil edinstveno degustacijo vin v popolni temi, v Ptujski kleti pa smo si ogledali najstarejšo slovensko vinsko klet z najstarejšim arhivskim vinom, Zlato trto.
Novinarja sta najbolj prevzela preplet rimskih in srednjeveških spomenikov na Slovenskem trgu ter pogled s Ptujskega gradu, ki se čez opečnate strehe razteza vse do Ptujskega jezera, okoliških ravnic ter vinorodnih gričev v daljavi.

Vabljeni k ogledu oddaje o Sloveniji, ki jo v celoti najdete še tukaj in tukaj.


Dan odprtih vrat #pridivmesto v časopisu Dnevnik

Članek o Dnevu odprtih vrat #pridivmesto iz časopisa Dnevnik

V časopisu Dnevnik je bil objavljen prispevek z naslovom Živahno središče Ptuja, in sicer o Dnevu odprtih vrat #pridivmesto, ki smo ga v Javnem zavodu Ptuj organizirali kot pričetek ter napoved poletnega dogajanja Sobota je! #pridivmesto.
Namen dogodka je opozoriti, da je v starem mestnem jedru ponudba še vedno izjemno bogata. Najdemo vse, od kulturnih ustanov z bogatim programom do bogate ponudbe za vsakodnevne potrebe in trgovine s spominki.

Vabljeni k branju članka.


10. in 11. 5. 2025 // Europarkov festival turizma

Na Europarkovem festivalu turizma smo dva dneva, v petek in soboto, predstavljali destinaciji Ptuj ter Štajerska – zgodovino, kulturne znamenitosti ter dogodke. Obiskovalce so še posebej zanimale kolesarske poti po najstarejšem mestu ter vinorodni okolici.


14.-16. 5. 2024 // 𝐏𝐭𝐮𝐣𝐬𝐤𝐚 𝐭𝐮𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐧𝐮𝐝𝐛𝐚 𝐧𝐚 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐬𝐤𝐢 𝐭𝐮𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐧𝐢 𝐛𝐨𝐫𝐳𝐢 – 𝐒𝐈𝐖 𝟐𝟎𝟐𝟒

 

Med 14. in 16. majem smo se udeležili 26. Slovenske turistične borze v organizaciji Slovenske turistične organizacije, ki velja za največji poslovni dogodek slovenskega turizma. Tokrat so nas gostili na čudovitem Bledu.

Dogodek je obiskalo več kot 150 tujih organizatorjev potovanj in turističnih agencij iz 33 držav, izvedlo se je več kot 4.000 sestankov. Največ partnerjev je prišlo iz Italije, ZDA in Združenega kraljestva, dobro so bili zastopani tudi oddaljeni trgi. Tuji udeleženci so spoznavali Slovenijo skozi pre- in post- študijske ture.

Novim tujim partnerjem iz Belgije, Madžarske, Norveške, Hrvaške, Avstrije, Francije, Nizozemske, ZDA, Združenega kraljestva, Avstralije, Španije in Italije smo predstavili TOP zanimivosti Ptuja, bogato vinsko, kulinarično in festivalsko ponudbo ter outdoor aktivnosti. Zanimala jih je ponudba z zgodovinsko tematiko, manj znane destinacije, možnost priprave tailor made programov za individualne goste in manjše skupine…

V veselje nam je bilo srečati tudi obstoječe partnerje in kolege iz turizma in pridobiti informacije iz trga.


17. 5. 2024 // Snemanje oddaje na avstrijskem Radiu Kronehit

Petkovo jutro smo na povabilo predstavništva Slovenske turistične organizacije Dunaj in Združenja zgodovinskih mest Slovenije preživeli v studiu Kronehit Radio, najbolj poslušanem zasebnem avstrijskem radiu, s cca 985.000 dnevnimi poslušalci. Povabili smo v čudovito sLOVEnijo.


18. 5. 2024 // Sprehod po mestu z Vrtcem Ptuj in snemanje oddaje Šport in špas

Vrtec Ptuj že več let sodeluje v projektu Šport in Špas, v okviru katerega vsako leto organizirajo prireditev, ki predstavlja naslednje vrednote: gibanje, medgeneracijsko sodelovanje in zdrava prehrana. Letošnja prireditev je potekala malenkost drugače, saj se je v okviru prireditve posnela tudi oddaja, ki bo predvajana na RTV SLO.
Z veseljem smo vrtec in njihove goste popeljali po našem najstarejšem mestu.


18. 5. 2024 // Lepote Ptuja v očeh italijanskih novinarjev na portalu SLOvely
Minuli vikend sta nas obiskala italijanska novinarka Sara Terpin in Carlo Ghio, ki skrbi za foto in video zapis njunih raziskovanj. Na spletnem portalu SLOvely predstavljata lepote in zanimive produkte Slovenije. Sara je tudi članica Društva turističnih novinarjev Slovenije. Ptuj obiščeta zelo rada.
Tokrat sta se odzvala povabilu organizatorjev Salon Sauvignon, ki je že 10-ič potekal v čudovitem ambientu Dominikanskega samostana. Dopoldan sta obiskala butično čokoladnico XOCOC in okušala ročno izdelane praline zanimivih kombinacij, ki so ju navdušile. Pokukala sta v Kurentovo hišo z digitaliziranim prikazom mistike in tradicije kurentov/korantov ter Kurentovanja. Sprehodili smo se še do Minoritskega samostana na 35. Festivala Dobrote slovenskih kmetij ter si ogledali minoritsko knjižnico, ki hrani izjemne primerke knjig. Dan sta zaključila z okušanjem vrhunskih vin in odlične kulinarike, naslednje jutro pa sta se podala na raziskovanje nove turistične ponudbe Haloz.

Prvi članek o Salon Sauvignon lahko preberete tukaj.


21. 5. 2024 // Odkrivamo Ptuj – vodenje po mitrejih

V okviru projekta Odkrivamo Ptuj:  brezplačni mesečni vodeni ogledi smo si ogledali I. in III. Mitrej. Petoviona namreč sodi med največja središča mitraizma v Evropi. Med vodenji so obiskovalci spoznali vlogo in pomen mitrejev ter si v živo ogledali tudi zelo redke oltarje.


24. 5. 2024 // Next Exit – predstavitev Ptuja na Radiu SI

Novinarko Radia SI, ki deluje v angleškem jeziku, smo popeljali po Ptuju in njihovim poslušalcem predstavili naše najstarejše slovensko mesto. Sprehodili smo se skozi zgodovino mesta ter omenili top znamenitosti, ki jih poslušalci radia lahko obiščejo. Obiskali smo Ptujski grad in predstavili ptujske vinske zgodbe ter okuse Ptuja. Pozabili nismo niti na bogato festivalsko dogajanje in aktivnosti na prostem (pot na Mestni Vrh, footgolf, kajak-kanu …).

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih