Ptuj se predstavi: marec 2024 - visitptuj.eu

PTUJ SE PREDSTAVI

PROMOCIJA DESTINACIJE PTUJ V MARCU 2024


  • Ptuj v članku italijanskega spletnega portala Quotidiano Nazionale

Izrez zaslona članka o Ptuju z italijanskega spletnega portala Quotidiano Nazionale

Čez pustni vikend nas je obiskala italijanska novinarka Graziella Leporati iz Milana, ki je v članku spletnega portala Quotidiano Nazionale – potovanja (QNItinerari) predstavila najpomembnejše zgodbe ptujskega turizma: bogato zgodovino in mestne znamenitosti, vinsko tradicijo, zdraviliško in wellness ponudbo ter lik kurenta/koranta in Kurentovanje.

Piše tudi za druge medijske hiše, tako da bomo o Ptuju še brali.
»A Ptuj, non ancora scoperta dal turismo di massa, ci si va quindi per il vino, per le terme che sgorgano dal terreno a circa 60 gradi, per la storia che si legge ad ogni angolo e che ha il suo top nei cinque templi dedicato al dio Mitra e, infine, per la tradizione che si respira nell’aria«.

Vabljeni k prebiranju celotnega članka: https://rb.gy/4kmz74


  • Obisk italijanskih novinarjev med 8. in 10. marcem

 

V začetku marca nas je v sodelovanju z STO Milano obiskala Franca Dell’Arciprete Scotti iz Milana, novinarka, ki piše za turistične rubrike v različnih italijanskih spletnih in tiskanih časopisih (Mondointasca.it, Weekendpremium.it, Viaggivacanze.info, Turismodelgusto.com …).

Obisk Ptuja je združila z obiskom Laškega in Celja. Dve noči je prespala v Grand Hotelu Primus, kjer se je lahko tudi sproščala v zdravilni ptujski termalni vodi. Celodnevno raziskovanje Ptuja se je pričelo pri Ptujskem prstanu, od koder je čudovit razgled na veduto. Ogledala si je prikaz kurentovega obredja in tradicije v Kurentovi hiši, posedela v atriju slikovitega Muzikafeja ter izvedela več o mitraizmu in ptujski vinski tradiciji v kleti Osterberger Hotela Mitra. S turistično vodnico Jano iz Zavoda TuRA Ptuj se je sprehodila skozi mesto in si z zanimanjem ogledala najpomembnejše znamenitosti. Mesto jo je navdušilo, prav tako bogate muzejske zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož na Ptujskem gradu. Predstavili smo ji tudi možnosti aktivnosti v naravi (Dravska kolesarska pot in dodatne kolesarske poti v okolico, pohodništvo, ponudbo Mestnega Vrha, golf …). Med sprehodom po ptujskih ulicah smo jo povabili še v butično čokoldnico XOCOC, kjer so jo navdušile ročno izdelane praline nenavadnih kombinacij okusov. Ob poti smo ji predstavili še vina Kobal Wines. Navdušila jo je možnost »walk in« degustacije v vinoteki. Pester dan smo zaključili z večerjo v Gostilni Grabar, prejemnico 2 kap Gault&Millau, kjer so nas razvajali z izjemno kulinariko in odličnimi lokalnimi vini. Navdušena je bila nad okusom jedi ter izgledom krožnikov. Ob večerji smo ji predstavili tudi raznolik kulturni in festivalski program.

Ptuj ji je bil zelo všeč. Z iskrenim zanimanjem je srkala informacije o mestu, turistični ponudbi in dogajanju. Se že veselimo zapisov o našem lepem mestu.


  • Slovenski novinarji na ogledu Ptuja

V četrtek, 7. marca 2024, so si slovenski novinarji ob 50. obletnici Poli salame ogledali tudi Ptuj.
Turistično vodenje je organiziral Javni zavod Ptuj v sodelovanju s Perutnino Ptuj. Sprehod po najstarejšem mestu je postregel z marsikatero zanimivostjo; med drugim je bilo novinarjem predstavljeno delovanje Kurentove hiše, ogledali pa so si tudi obnovljen Vrazov trg ter prenovo Stare steklarske.

V rovu pod Ptujskim gradom so degustirali vina v temi, na pokušnji vina pa so se ustavili tudi v vinoteki Kobal. Za piko na i je poskrbelo okušanju sladkih ročno izdelanih pralin v prvi ptujski čokoladnici XOCOC.


  • 45. turistični sejem Ferienmesse Wien

Na Dunaju, na največjem avstrijskem počitniškem sejmu se je od 14. do 17. marca odvil 45. Ferienmesse Wien. Predstavljalo se je 23 slovenskih organizacij in podjetij. Obiskovalcem se je predstavila tudi 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐒̌𝐭𝐚𝐣𝐞𝐫𝐬𝐤𝐚. V ospredju predstavitve je kulturni turizem. Avstrijski trg je eden najpomembnejših tujih trgov slovenskega turizma, tudi slovenske Štajerske.

Animacijo na stojnici je letos izvajala Istra: Love Istria je pričaralo pristno istrsko izkušnjo. Prava istrska šavrinka v šavrinski noši je prva dva dni delila zimzelene šopke, ki jih je izdelala iz lokalnih sestavin, kot so rožmarin, lovor in druga zelišča. Pripravljala in pekla je bussolaje, tipične istrsko-beneške piškote. Priznani istrski glasbenik, g. Marino Kranjac, je ustvarjal tipične istrske piščali “nanulce” in poskrbel za glasbene z igranjem na piščali in harmoniko ter petjem tradicionalnih istrskih pesmi.

14. 3. dopoldan je stojnico obiskalo cca. 40 predstavnikov Združenja hotelirjev Slovenije, ki so bili v tem času na strokovni ekskurziji na Dunaju. Prav tako se je ta dan na stojnici ustavil in prisluhnil predstavitvi vseh ponudnikov veleposlanik RS na Dunaju Aleksander Geržina.

15. 3. dopoldan je STO na stojnici priredil tiskovno konferenco v obliki »talk showa« na temo kulturnega turizma. Gostje so bili Mija Lorbek – direktorica GO!2025, Darko Brlek – direktor Festivala Ljubljana in Marija Lah – predstavnica Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Dogodek je povezovala Mojca Mavec.

Dunajčani zelo dobro poznajo Maribor, Ptuj in Jeruzalem. Največ povpraševanja je bilo po kulturnih potovanjih, kolesarskih in pohodnih poteh. Veliko obiskovalcev je konkretno povpraševalo za možnosti prevoza z vlakom.


Ptuj, ptujski vinarji ter Haloze v uglednem ameriškem spletnem mediju VinePair

Ameriški spletni medij VinePair, ki mesečno doseže 35,2 milijona ljubiteljev vina, žganih pijač in piva, je Haloze razglasil za najboljšo vinsko destinacijo, ki jo je letos potrebno obiskati!
Navdušila so jih igriva vina, ki jih zaradi zanimivih okusov mnogi vedno raje pijejo.
Kot odskočno desko za izlete po okoliški zeleni vinorodni pokrajini priporočajo Ptuj, kjer lahko odkrivate zgodovino Ptujskega gradu in Ptujske kleti ter degustirate vina v vinoteki Kobal, ki se nahaja v najstarejši ptujski hiši. Razlogov za obisk starega mesta vinskih doživetij je več kot dovolj!

Članek o vseh 10 top vinskih destinacijah leta 2024 najdete tukaj.


Slovenski dijaki na tednu jazza v Burghausnu
Living Europe: Partnerska šola Gimnazija Ptuj na izmenjavi z dijaki Gimnazije Aventinus

Ptujski gimnazijci pozirajo za fotografijo na gradu v Burghausnu med njihovo izmenjavo v letu 2024

Devet ptujskih gimnazijcev tudi letos poskrbelo za vzdrževanje živahnega šolskega partnerstva s pobratenim nemškim mestom Burghausen. »Kot šola želimo pokazati, da smo del mestne družine, da prispevamo k mestnemu partnerstvu in da se lahko iz tega šolskega partnerstva veliko naučimo,« pravi tretji župan Burghausna Stefan Angstl. Obisk, ki je trajal štiri dni, ni bil izbran naključno, saj so se obiskovalci udeležili tudi 53. festivala Burghausen International Jazz Week.

Poleti se bodo dijaki iz Burghausa vrnili na obisk k ptujskim gostiteljskim družinam in Unescovi šoli Gimnaziji Ptuj.

Sporočilo za javnost mesta Burghausen si lahko v nemščini preberete tukaj.


  • 27. 3. 2024 // Snemanje oddaje s korejsko televizijsko hišo

Minuli teden se je v Sloveniji mudila produkcija korejske KBS televizije iz Seula, ki pripravlja popotniško oddajo o Sloveniji z naslovom »Lahkih nog naokrog« in bo predvajana 27. aprila ob 9.40 zjutraj (po korejskem času) na programu KBS. Novinar je v dobrem tednu spoznal Slovenijo od vzhoda do zahoda, v scenarij je tako vključil Ljubljano, Bled, Bohinj, Piran, Postojnsko jamo, Ptuj, Jeruzalem, Rogaško Slatino in Idrijo.

Na Ptuju smo ga popeljali po vinskih zgodbah najstarejšega mesta ter po ulicah, tlakovanih z bogato rimsko in srednjeveško zgodovino. Od Ptujskega prstana s prekrasnim pogledom na znamenito veduto smo se sprehodili do Dominikanskega samostana ter v temi rova pod Ptujskim gradom z Zavodom TuRA Ptuj degustirali izvrstno lokalno vino. Na Ptujskem gradu smo uživali v širnih razgledih na rdeče opečnate strehe starega mestnega jedra ter na največje slovensko stalno jezero.

Spustili smo se na Prešernovo ulico ter si ogledali bogate spomenike Slovenskega trga, nato pa se čez Mestni trg sprehodili do Ptujske kleti, najstarejše v Sloveniji, ki hrani zaklad neprecenljive vrednosti – najstarejši arhivski letnik vina v Sloveniji, Zlato trto iz leta 1917.

Ob kratkem postanku pri Minoritskem samostanu smo ekipi zaželeli srečno nadaljevanje poti po Sloveniji.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih