Sporočilo za javnost: Martinovanje na Ptuju 2023 - visitptuj.eu

SPOROČILO ZA JAVNOST

 (Ptuj, 13. oktobra 2023)Martinovanje v srcu najstarejšega slovenskega mesta

Martinovanje, največji praznik vina, je v mestu z najstarejšo slovensko vinsko kletjo vedno posebno doživetje. Uživajte v glasbi, okušanju najboljših vin, mošta in drugih kulinaričnih dobrot lokalnih ponudnikov ter v vinsko obarvanem kulturnem programu.


V sklopu največjega praznika vina se tudi letos na Ptuju pripravlja bogato dogajanje. Vrhunec bo nedvomno sobotna javna brezplačna prireditev Martinovanje 2023 pod organizacijskim okriljem Zavoda za turizem Ptuj in Mestne občine Ptuj, ob sodelovanju z lokalnimi vinarji in gostinci.

Martinovanje na Ptuju 2023 bo potekalo v soboto, 11. 11. 2023, na mestni tržnici. Celo soboto boste lahko uživali v vinsko obarvanem kulturnem programu s pričetkom ob 10.30. Dogajanje bo vključevalo slavnostno otvoritev Martinovanja z županjo Mestne občine Ptuj Nuško Gajšek, Martinovo vinsko tržnico, Martinov repete kotiček, vinske vinogradniške igre in inavguracijo novega princa karnevala, že 19. zapovrstjo.

Najmlajše bomo vabili na Martinčkovo ringarajanje, kjer bodo lahko izdelali klopotec in se igrali igre kot nekoč. Zabavali se bodo ob kamenčkanju, preskakovanju vrvi, fuclanju in še mnogih skoraj pozabljenih igrah.

Po popoldanskih nastopih Glasbene šole Karola Pahorja in skupine Limale sledi še vrhunec dogajanja z veliko Martinovo zabavo z Ginom & bandom ter ORLEKI.

Sodelovanje med Zavodom za turizem Ptuj in Orleki se je ob podpori Ptujske kleti spletlo v letošnjem poletju, ko se je glasbena skupina odločila za novo upodobitev ponarodele pesmi Vinska trta, ki jo je leta 1833 spisal Anton Martin Slomšek. Orleki so za Vinsko trto, ki izide v prihodnjem tednu, posneli tudi videospot, v katerem so prikazane lepote krajine, kjer trta raste, ter se poklonili njenemu avtorju, škofu Slomšku, in živim spomenikom slovenskega vinogradništva in vinarstva: Stari trti na mariborskem Lentu ter najstarejšemu slovenskemu vinu, Zlati trti, ki ga skrbno varujejo v Ptujski kleti. »Z vključitvijo posnetkov Ptuja v videospot Orlekov želimo še naprej graditi in pozicionirati Ptuj kot mesto vina in kulinarike v različnih medijskih pojavnostih,« pojasni direktorica Zavoda za turizem Ptuj, Tanja Srečkovič Bolšec.


PREOSTALO DOGAJANJE V SKLOPU MARTINOVANJA


MARTINOVA UVERTURA

Vino ni voda (13. 10. 2023–28. 10. 2023, različne lokacije)

organizator: Klub ptujskih študentov

Vino ni voda bo na različnih ptujskih lokacijah potekal tri vikende, med 13. 10. 2023 in 28. 10. 2023. Za letošnje degustacije so izbrani vinarji, ki se še niso imeli priložnosti predstaviti na festivalu. V sklopu festivala se bo lahko uživalo ob vinu šestih različnih vinarjev, prvič bodo organizirali tudi voden ogled Grajske vinske kleti z degustacijo in dogodek “wine and paint” – degustacijo s spremnim slikanjem. Ponovno bodo dobrodelni skupaj z Leo klubom Ptuj na dobrodelni licitaciji.

 (Jesenska) Pot na Mestni Vrh (nedelja, 5. 11. 2023, 9.00, start pod Ptujskim gradom)

organizator: Zavod za turizem Ptuj in Planinsko društvo Ptuj, udeležba je brezplačna

Zgolj nekaj korakov stran od Ptuja si boste lahko pred martinovim ogledali več kot 100 let staro prešo in se podali na nezahteven pohod med vinogradi.

Zgodbe o vinu, turistično vodenje (petek, 10. 11. 2023, 16.00, izpred TIC Ptuj)

organizator: Zavod za turizem Ptuj, udeležba je brezplačna

Turistično vodenje bo obarvano s tradicijo gojenja vinske trte na ptujskem območju. Po vodenju si bomo na mestni tržnici privoščili še kostanje in mošt.


MARTINOV PTUJ

Martinova pojedina v Dominikanskem samostanu (sobota, 11. 11. 2023, 18.30, Dominikanski samostan)

organizator: Dominikanski samostan Ptuj

Mogočni oboki križnega hodnika bodo čudovita kulisa za martinovo pojedino izpod rok kuharskih mojstrov Štajerske hiše kulinarike. Martinovo je praznik vina, zato bodo gurmansko večerjo izpopolnila izbrana vrhunska vina iz Ptujske kleti. Izkusite preplet starodavne tradicije in svežine ”slow fooda” v zgodovinskem ambientu ob vrhunski kapljici in čudoviti glasbeni spremljavi.

Zgodbe Mestnega vrha (nedelja, 12. 11. 2023, 13.00, Vinogradniški muzej Stara preša) organizator: Društvo vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice

V nedeljskem popoldnevu boste na Stari preši na Mestnem Vrhu lahko okušali nova sveža vina ter poklepetali z aktualno ptujsko vinsko kraljico, Lucijo Kramer.

Brunch Martinova pojedina (nedelja, 12. 11. 2023, od 12h naprej, Restavracija Grand Hotela Primus)

organizator: Grand Hotel Primus

Kulinarično razvajanje z bogatim izborom jedi na bifeju in »show cooking« neposredno pred vami.


Vabljeni na Martinovanje na Ptuj, v mesto z najstarejšo slovensko vinsko kletjo!

Podrobnejše informacije najdete na spletni strani.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih