Biseri ptujskega gradu - visitptuj.eu

Doživi lokalno

Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož je eden bolje obiskanih slovenskih muzejev, ki v letu 2023 praznuje 130-letnico obstoja in hrani štiri zbirke nacionalnega pomena. Glavnina jih je na ogled v Ptujskem gradu, kjer lahko med raziskovanjem te znamenitosti spoznate njene dragocene zaklade.

TIBIA

Zbirka glasbil, ki šteje skoraj 350 glasbil za igranje umetne in ljudske glasbe, hrani tudi rimsko dvojno piščal, izdelano iz kosti, brona in medenine. Tibia iz 2. ali 3. stoletja je redkost svetovnega pomena. Precizno izdelan mehanizem z vrtečimi obročki za prekrivanje prstnih luknjic kaže na to, da gre za tehnično dovršeno glasbilo, ki je bilo namenjeno profesionalnim glasbenikom.

CELOPOSTAVNI PORTRET SULTANA MEHMEDA IV

Največja zbirka turkerij v Evropi, ki dokumentira zgodnje zanimanje izobraženih Evropejcev za tuje kulture, upodablja znamenite turške in evropske vojskovodje ter dostojanstvenike, dame iz Osmanskega imperija in prebivalce daljnih dežel. Sultan Mehmed IV. je upodobljen kar dvakrat: kot mladenič z bogato okrašenim turbanom in oblačili na doprsnem portretu, ki je nastal kmalu po 1670, in kot že zrel mož na desetletje mlajšem celopostavnem portretu.

ŽELEZNA BOMBARDA IZ SREDINE 15. STOLETJA IN TOP NA KAMNITE KROGLE S KONCA 15. STOLETJA

V zbirki orožja na Ptujskem gradu sta se ohranila najstarejša primerka topništva na Slovenskem. Železna bombarda iz sredine 15. stoletja in približno petdeset let mlajši top na kamnite krogle se uvrščata tudi med najzanimivejše preostanke poznosrednjeveškega topništva v Srednji Evropi.

Prihajajoči dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih