Po poteh starih Rimljanov - visitptuj.eu

Doživi lokalno

V letu 2019 je Ptuj praznoval 1950-letnico prve omembe v pisnih virih, njegova zgodovina pa sega še precej dlje. Ob tej priložnosti smo se z Aljošo Ciglarjem, zgodovinarjem in zagnanim turističnim vodnikom, pogovarjali o najprivlačnejših sledeh zgodovine v mestu.

Rimski zgodovinar Tacit je zapisal, da se je leta 69 v Poetovioni zgodil prelomni dogodek, ki je zaznamoval zgodovino celotnega rimskega imperija. Kaj se je odvilo na Ptuju?

Leta 69 se je zgodil eden največjih mejnikov v bogati zgodovini našega mesta. Takrat so se v zimskem vojaškem taboru XIII. legije Gemine zbrale ilirske legije in pod poveljstvom slovitega Marcusa Antoniusa Primusa odločilno podprle Vespazijana za novega rimskega cesarja.

Na rimskih vodenjih, ki jih lahko obiskovalci rezervirajo prek TIC Ptuj, se razkrije del te zgodovine. Kateri so največji antični zakladi?

Ob zapisih v antičnih virih so nam stari Rimljani zapustili tudi številne arheološke ostaline. Del teh predstavimo udeležencem naših vodenih ogledov. Pobližje lahko spoznajo Arheološki park Poetovio, lapidarij na Muzejskem trgu, prvi slovenski muzej na prostem – Povodnov muzej, znameniti Orfejev spomenik in ostale zanimive rimske iznajdbe, ki jih uporabljamo še danes.

Ptujski vodniki dokazujete, da zgodovina ni suhoparna. Katera zgodba obiskovalce najbolj očara?

Rimska tematska vodenja smo razvili prav z namenom oživljanja zgodb iz preteklosti in atraktivnega prikaza zgodovinskih dejstev. Obiskovalci vseh generacij in narodnosti so tako vedno znova navdušeni nad brezčasno ljubezensko zgodbo Orfeja in Evridike. Ta jih namreč, ob glasbeni spremljavi, presenetita kar med vodenim ogledom.

Prihajajoči dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih