Kako so nekoč trgovali na Ptuju? - visitptuj.eu

Doživi lokalno

Salzburški nadškof je leta 1376 Ptuju priznal mestne pravice v statutu, najstarejšem tovrstnem pravnem dokumentu na Slovenskem. Nekatera določila za trgovanje v mestu iz tistega časa se vam bodo zdela precej neverjetna.

  1. Nad vinom so Ptujčani že takrat vzpostavili poseben nadzor. Po Martinovem ga ni bilo dovoljeno voziti v mesto, ob zaplembi pa je doživelo različne usode. Slabega so zlili po tleh, boljšega namenili bolnikom v špitalu, najfinejše je bilo za gospoda nadškofa.
  2. Ko je primanjkovalo kruha, je sodnik pregledal mestne pekarne. Če je imel pek pri sebi moko, ne pa tudi kruha za prodajo, je moral plačati kazen. Celo to: mestnim pekom, ki so pekli premajhen kruh, je sodnik tega zaplenil in namenil revežem!
  3. Najprej so lahko kupovale meščanke za svoje potrebe, nato branjevke v zameno za plačilo davka. Kramarke oz. preprodajalke niso smele kupovati blaga, ki je že bilo v mestu, in tako je oblast skušala preprečiti posredništvo.

Ptuj ohranja kar tri tradicionalne mestne sejme iz tistega časa – Jurijevega, Ožbaltovega in Katarininega. Takrat so ulice in trgi polne najrazličnejših izdelkov, trgovcev od tu in tam, kupcev in zgolj radovednežev. Prepustite se vrvežu trgovanja na mestnih ulicah in se še sami preizkusite v barantanju.

Prihajajoči dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih