ODKRITJE SPOMENIKA V. SKRABARJU - visitptuj.eu

ODKRITJE SPOMENIKA V. SKRABARJU


V zgodovini Muzejskega društva Ptuj in mesta Ptuj je Viktor Skrabar (1877–1938) zapisan z zlatimi črkami. Pravnik, varuh dediščine, raziskovalec, donator, muzealec v letih 1903 do 1938 je bil zaslužni član Muzejskega društva. Člani društva so leto po njegovi smrti na predlog takratnega ptujskega župana dr. Alojzija Remca sklenili postaviti njegov spomenik, a do realizacije zaradi druge svetovne vojne ni prišlo. Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj in Zgodovinski arhiv na Ptuju – kulturne ustanove, ki smo naslednice Muzejskega društva Ptuj – ter Mestna občina Ptuj v jubilejnem letu ptujskega muzeja realiziramo predlog Muzejskega društva Ptuj iz leta 1939.

Portret Viktorja Skrabarja je izdelal akademski kipar Anže Jurkovšek, uveljavljen umetnik figuralne in portretne kiparske zvrsti. Spomenik z bronastim portretom bomo postavili v Sončnem parku, kjer sta postavljena že javna bronasta spomenika častnima članoma društva dr. Matiji Murku (1956) in ustanovitelju muzeja Francu Ferku (2003).

Rojstni dan ptujskega muzeja bomo obeležili še s spominsko kuverto, pečatom na dan 3. avgusta 2023, in znamko. Kuverto smo pripravili skupaj s Filatelističnim društvom Ptuj, ki pripravlja tudi filatelistično razstavo na temo ptujskega muzeja. Razstava bo na ogled od 3. avgusta 2023 v Salonu umetnosti na Prešernovi ulici 1 na Ptuju.

 

Več informacij: https://pmpo.si/odkritje-spomenika-v-skrabarju/

Info

Datum in čas

3. avgust ob 12:00

Lokacija

Sončni park

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih