Povodni mož v obliki stripa - visitptuj.eu

Odprtje razstave stripa in predstavitev sodobne interpretacije Prešernovega Povodnega moža v obliki stripa Patrika Komljenovića.

Kako je rdeča pločevinka piva pristala v Ljubljanici in kako je po divji noči plesa izginila Urška Šefer?

Ilustrator Patrik Komljenović se je v svoji diplomski nalogi lotil predelave znanega slovenskega mita o ljubljanskem povodnem možu, ki ga je prvi zapisal Janez Vajkart Valvasor, kasneje pa upesnil France Prešeren. Zloglasno zgodbo je prenesel v sodobni čas in predstavil povsem nov ekološki zaplet. V obliki stripa je na slikovit način prikazal nov pogled na zgodbo, za katero mislimo, da jo poznamo, a v sebi skriva še mnogo vprašanj. Z barvitim likovnim izrazom je Patrik Komljenović ustvaril likovno zgodbo za današnji čas, ki je bila hkrati ilustrirana v likovnem jeziku, bližjem sodobnejši publiki. Z izpostavljanjem univerzalne problematike recikliranja odpadkov, ki je tako lokalna kot tudi globalna, je aktualiziral mitsko nadnaravno silo, ki vzpostavlja naravno ravnovesje.

Odprtje razstave bo potekalo v ponedeljek, 7. februarja 2022, ob 19. uri na YouTube kanalu knjižnice. Pogovor z avtorjem bo moderirala Kaja Čelan, v kulturnem programu bodo nastopili člani Mladinskega društva BTT.

Z dogodkom bodo počastili 8. februar, slovenski kulturni praznik.
Razstava bo na ogled v razstavišču knjižnice od 7. do 24. februarja 2022. Vabljeni!

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih