Razstava - Skrita mestna dvorišča - visitptuj.eu

SKRITA MESTNA DVORIŠČA. ZAČETKI SREDNJEVEŠKEGA PTUJA.

Arheološke raziskave, ki trenutno potekajo na dvorišču Stare steklarske, Vrazovem trgu in pripadajočih ulicah, so do sedaj postregle z mnogimi zanimivimi in večkrat tudi nepričakovanimi odkritji.

Odkrite hiše in njih dvorišča kažejo, kako se je oblikovala srednjeveška prostorska zasnova tega predela mesta, medtem pa nam odkrite posamezne najdbe in situacije pripovedujejo o opremljenosti prostorov in njihovi namembnosti. Portali vrat, kurišča oz. peči, baze stopnic, nekoč vodečih v višja nadstropja, in ohranjeni inventar pričajo o urejenosti prostorov v hišah. Sedimenti in smetišča ter greznice na dvorišču (za arheologe prave zakladnice) skrivajo množico odvrženih odlomkov in tudi celih predmetov vsakodnevne rabe.

Razvoj srednjeveškega Ptuja je v 13. stoletju dokončno določila gradnja mestnega obzidja, to pa je ustvarilo okvir za nadaljnjih 700 let njegovega urbanega razvoja.

Arheološke raziskave izvaja zavod Skupina Stik v sodelovanju s podjetji PJP d.o.o. in Avgusta d.o.o.

Razstava bo na ogled od 8. 2. 2022 do 6. 3. 2022. Razstavišče je odprto od srede do nedelje med 12. in 16. uro. Ponedeljek in torek zaprto.

Razstavišče bo odprto tudi na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, v torek, 8. februarja, med 10. in 16. uro.

Info Odpri zemljevid

Datum in čas

8. 2 - 6. 3. 2022
Odprto od srede do nedelje med 12. in 16. uro.
Odprto tudi na Prešernov dan med 10. in 16. uro.

Lokacija

Salon umetnosti,
Prešernova ulica 1

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih