SILVAN OMERZU: Pregledna razstava - visitptuj.eu

Pregledna razstava Silvana Omerzuja


VODSTVO PO RAZSTAVI
V soboto, 18. 6. 2022, ob 18.00


Do 26. 6. 2022 vljudno vabljeni na ogled razstave Silvan Omerzu: Pregledna razstava.


Retrospektivna razstava v Galeriji mesta Ptuj prikazuje pregled ustvarjalnega dela likovnega umetnika, gledališkega režiserja in lutkarja Silvana Omerzuja. Predstavljen je skrbno izbran nabor najrazličnejših del, od risbe in slike, senčne podobe, kinetične skulpture, prostorske instalacije do scenografije in lutke, ki so nastala v preteklih tridesetih letih.

Izmenjava razstav v okviru Zgodovinskih mest Slovenije

Pregledna razstava je nastala kot plod sodelovanja z Galerijo Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki v okviru Zgodovinskih mest Slovenije.

Gre za izmenjavo razstav med Kostanjevico in Ptujem. V Kostanjevici je bila predstavljena pregledna razstava 20 let Festivala Art Stays, v Galeriji mesta Ptuj pa Silvan Omerzu, izjemen in samosvoj lutkar, ki je s svojimi lutkami dal neizbrisen pečat lutkovnim gledališčem in ostalim gledališčem po Sloveniji. Gre za pregledno razstavo njegovega ustvarjanja za gledališča.

Ustvarjalna pot Silvana Omerzuja

Ustvarjalno pot Silvana Omerzuja zaznamuje izrazita interdisciplinarnost, saj se kot ustvarjalec ni nikdar zavezal le eni umetniški disciplini ali mediju, temveč je hkrati deloval kot vizualni umetnik, scenograf, lutkar in gledališki režiser.

Za njegovo umetniško prakso, ki se pojavlja tako na gledaliških odrih kot v galerijskih prostorih, so značilne kompleksne objektne instalacije, ustvarjene iz lesa in kombinirane z najrazličnejšimi materiali, ki prikazujejo ekspresivne in često groteskne motive, v katerih se odražata subtilna družbena kritika in obešenjaški humor.

Na pričujoči razstavi bodo na ogled izbrani elementi iz nekaterih najbolj odmevnih in ključnih del, kot so gledališke predstave Prepovedane ljubezni (Lutkovno gledališče Ljubljana, 2009), Hiša Marije pomočnice (Slovensko mladinsko gledališče, 2007–2008) in Besede iz hiše Karlstein (Lutkovno gledališče Maribor, 2017) ali razstavi Omizja (MGLC, 2010) in Ivan Cankar in Evropa (Cankarjev dom, 2018–2019).
Pričujoča Pregledna razstava Silvana Omerzuja je bila izvorno predstavljena v Galeriji Božidar Jakac in na Gradu Rajhenburg v obdobju 2020-2021.

O umetniku

Silvan Omerzu (1955) je po študiju na pedagoški akademiji delal v Lutkovnem gledališču v Ljubljani,  leta 1983 pa je odšel na študijsko izpopolnjevanje iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk v Prago.
V začetku 90. let je soustanovil neodvisno gledališče Konj (Ljubljana) in bil stalni sodelavec osrednjega lutkovnega gledališča Minor v Pragi, nato pa je kot neodvisni ustvarjalec sodeloval z različnimi teatri v Sloveniji in mednarodnem prostoru, za katere je ustvaril plejado odmevnih predstav.

Ker je v njegovih lutkovnih in gledaliških projektih vizualna podoba ključnega pomena, se je pogosto predstavljal tudi v galerijskih prostorih. Za svoje vsestransko delovanje je prejel več nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada leta 2006. Omerzu danes živi in deluje v Ljubljani.

Razstava bo odprta do 26. 6. 2022.

Info Odpri zemljevid

Trajanje razstave

19. 5.-26. 6. 2022

Vodstvo po razstavi

V soboto, 18. 6. 2022, ob 18.00

Lokacija

Galerija mesta Ptuj, Prešernova ulica 29, Ptuj

Podobni dogodki

18 Julij - 31 Avgust - Festivali

Kino brez stropa

18 Jul
9 Junij - 3 Julij - Galerije

Razstava: TRIJE

Miheličeva galerija, Dravska ulica, Ptuj
09 Jun

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih